Fem gode tips til indgræsning

18-04-2015 10:31

Pil Leighton Andersen

Efter en lang og kold vinter, er både mennesker og heste ivrige efter at komme ud af staldene og ridehallerne og nyde forårets sol og varme

Copyright Ridehesten.com

Markerne er begyndt at spire og det er ved at være tid til at hestene skal på græs, men hvordan starter man bedst? Om foråret har man som hesteejer mest af alt bare lyst til at slippe hestene ud på marken og lade dem græsse løs af det friske lækre græs. Man skal dog passe på og introducere hestene til græsset på den rigtige måde, så man ikke risikere at stå med fx et tilfælde af forfangenhed, heste ernæringsekspert Karen Davidson giver her 5 tips til indgræsning. 

1. Langsom tilvending

Introducer din hest til forårsgræsset gradvist, så undgår du en pludselig ændring i hestens foder, der kan føre til problemer som kolik og forfangenhed. Start med at lade hesten græsse 30 til 60 min en til to gange om dagen, derefter kan øges med 5 til 10 min pr. dag, indtil hesten er på græs 6 timer om dagen, herefter er indgræsningen afsluttet og hesten kan gå på døgnfold.

2. Undgå grådighed

Hvis du fodre din hest inden du lukker den ud, så vil den ikke spise nær så hurtigt, som den ville på tom mave. Hvis man har en hest der spiser meget hurtigt, kan man også bruge en græsningsmundkurv, hesten kan sagtens græsse med mundkurv på, men den forhindres i at indtage store mundfulde græs.

3. Sørg for at dække hestens næringsbehov

Forårsgræs er meget rigt på næring, og har et højt vandindhold, men ikke så højt fiberindhold. Det senere græs har derimod et højt fiber indhold, men mindre næring. Hvis man har en hest der er blevet undervægtig henover vinteren, kan man med fordel give den hø som supplement, for at sikre at den får dækket sine behov, tilskud af kraftfoder kan også være nødvendigt for undervægtige heste. Har man derimod en hest der er fin eller en der skal tabe sig, bør man give vitamin- og mineral tilskud, dog ikke i form af foder, men derimod lade dem få deres kalorier fra græsset.

4. Kend hestens huld

Vurder om din hest er for tyk, for tynd eller lige tilpas i starten af foråret. En huldvurderingsskala kan hjælpe dig med at vurdere din hests huldscorer. Det tager i gennemsnit 9000 kalorier ekstra pr. dag for at en hest tager 0,5 kg på, så har man en undervægtig hest, kan man supplere hestens daglige græsindtag med kraftfoder. Har man en overvægtig hest, kan man øge hestens daglige motion, rationere græsset og evt. Bruge en græsningsmundkurv.

5.  Samarbejd med din dyrlæge

Man bør altid konsultere sin dyrlæge eller foderkonsulent, inden man fortager drastiske ændringer i sin hests foderplan. Tidligt forår og sent efterår er altid gode tidspunkter at sikre at din hest går sund ind den nye sæson.

At være bevidst om, hvilke fordele og ulemper forårsgræsset har, er nøglen til at få en succesfuld indgræsning. 

Kilde: The Horse

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen