Forskning: Køer og heste kan hjælpe hinanden

18-08-2021 20:00

Astrid Sørensen

To nye undersøgelser viser, at heste og køer kan drage nytte af at gå på græs sammen eller skiftevis bruge de samme græsgange. Antallet af orm hos begge arter bliver nemlig markant lavere på den måde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste og køer kan reducere ormebyrden hos hinanden, hvis de græsser sammen. Det skriver mediet The Horse. 

Teorien er, at hestene arbejder som en slags ”støvsugere”, hvor de spiser de orm i græsset, der venter på en ko som vært - og omvendt. Orm kan kun overleve i den respektive art. Det vil altså sige, at hesteorm ikke kan overleve i en ko. Derfor kan køer og heste altså hjælpe hinanden. Sådan lyder det i en artikel fra The Horse.

Franske forskere undersøgte sidste år antallet af orm hos heste, der græssede sammen med kvæg på franske hestefarme. Resultatet var klart - disse heste havde langt færre orm, end de heste, der kun gik sammen med andre heste.

En undersøgelse fra Schweiz - også fra sidste år - udført af et forskerteam med Felix Heckendorn (ph.d. Research Institute for Organic Agriculture), viser et resultat i tråd med det fra ovenstående undersøgelse.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I Heckendorns forsøg afgræssede nogle heste et område i de schweiziske Jurabjerge, mens nogle køer afgræssede et andet lignende område. Herefter blev hestene fjernet fra græsarealet, mens gruppen af køer blev delt i to. Den ene gruppe af køer gik på græs, der hvor hestene havde gået, mens den anden gruppe gik på græs, der hvor køerne før havde gået.

Antallet af orm var betydeligt lavere hos de køer, der havde gået på det græsstykke, hvor hestene tidligere havde været, fortæller Heckendorn til The Horse.

Disse to undersøgelser bekræfter, hvad landmænd har vist i flere århundreder. Nemlig, at dyrene kan have stor fordel af at græsse sammen eller dele græsarealer skiftevis. Derfor kan man altså tage med fra disse to undersøgelser, at der kan være en stor fordel gemt ved græsning heste og køer imellem.

Kilde: The Horse

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen