Stop svineriet med dåser i naturen

29-05-2024 09:24

Trine Askjær-Jørgensen

Sådan skriver medlem af Europaparlamentet for Venstre, Asger Christensen, her i en pressemeddelelse om de nye regler for dåsepant i hele EU. Reglerne er gode for miljøet og dyrevelfærden, for nedsættes antallet af dåser i naturen, så mindskes risikoen også for, at de havner i dyrenes foder og gør skade på dem

Copyright Ridehesten.com
Asger Christensen. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hensynsløs adfærd har konsekvenser. Eksempelvis når man smider dåser i naturen. Disse dåser ender nogle gange i dyrenes foder og flænser tunge, mund og hals indefra. Det er hjerteskærende at være vidne til; en ko, der hoster blod op, er et meget grimt syn. Det glemmer man ikke bare lige.

De fleste er enige i, at vi skal passe på vores natur og dyr. Der er meget fokus på det både politisk og miljømæssigt, og danskerne bakker heldigvis op. Alligevel havner tusindvis af metaldåser og flasker i den danske natur. Det faktum stemmer på ingen måder overens med, hvad vi mener, og hvordan vi forventer, at vi opfører os.

Det er i høj grad de tyske dåser uden pant, som ender i naturen. Derfor foreslog jeg ved sidste valg til Europaparlamentet for fem år siden, at vi skulle have pant på dåser og flasker i hele EU efter dansk forbillede – og nu er det løfte indfriet: EU-parlamentet har vedtaget, at der fra 2029 skal være pant på alle dåser og flasker. Det glæder mig rigtig meget!

Nyheden fortsætter efter annoncen

For det vil forhåbentligt kunne mindske antallet af tyskerdåser uden pant i naturen, når der kommer pant på. 80% af dåser og flasker i dansk natur stammer nemlig fra grænsehandlen uden pant. Det er simpelthen ikke godt nok. Nogle indsamlere beretter om at have fundet op mod 100 dåser langs en grøftekant på bare 200 meter. Det skader naturen, og i værste fald ender de i dyrenes foder og gør skade på dyrene også. Det hverken kan eller skal vi acceptere. Jeg er derfor glad for, at EU nu tager ansvar.

Men der er lidt tid til 2029. Så derfor en opfordring til alle: Smid nu dåserne i skraldespanden, hvor de hører til. Stop svineriet for naturens og vores dyrs skyld.

/Pressemeddelelse

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner