Gjordkrampe

24-03-2016 12:23

Tilbage i 2013 bragte Ridehesten et stort tema og gjorde, et emne der aldrig bliver uaktuelt. Gjordkrampe er noget mange heste døjer med og det har indflydelse på både ridning og hestens velvære

Copyright Ridehesten.com
Det kan gå grueligt galt, med en hest der får gjordkrampe...

Gjordkrampe er når hesten har en kraftig fysisk reaktion på gjorden. Det kan både være i det øjeblik gjorden spændes eller senere, når rytteren sidder op eller hvis hesten spænder i overlinjen og pludselig mærker gjorden strammes. Gjordkrampe kan have flere årsager, herunder adfærdsmæssige og fysiologiske, hvilket skyldes, at betegnelsen ’gjordkrampe’ kan siges at være en art samlebetegnelse for diverse problemer, der kan opstå i forbindelse med gjorden. Hestene reagerer meget individuelt på den begrænsende og til tider endda irriterende eller direkte smertefulde følelse det kan være, at have en gjord spændt rundt om brystkassen. Mens nogle slapper af og er velfungerende, reagerer andre mere sensitive heste meget voldsomt på gjorden. Hvis ikke hesten er i stand til at slappe af, men i stedet spænder i kroppen, så vil følelsen af gjorden blot forstærkes og problemet forværres – derfor er en afslappet hest en del af nøglen til en løsning på problemet.

Især hos unge heste kan gjordkrampe fremprovokeres ved at gjorden strammes for hurtigt eller ved, at hesten bliver forskrækket under ridningen, spænder og dermed oplever et ubehageligt tryk fra gjorden. Begge dele er oplevelser, som hesten husker og derfor kan man få heste, der reagerer kraftigt på gjorden, selvom denne spændes helt normalt og forsigtigt.

Dyrlæge Hans-Christian Matthiesen råder

Har man først en hest med gjordkrampe, så råder Hans-Christian Matthiesen hesteejeren til i første omgang at få hesten tjekket af dyrlægen og til i øvrigt at være opmærksom på, om problemet er opstået pludseligt eller sker/forværres i særlige situationer. Dernæst bør man naturligvis få tjekket sit udstyr – er det korrekt tilpasset? Og så bør man lede efter den optimale gjordløsning, for der er ingen gyldne gjord-regler, når det kommer til heste med gjordkrampe, igen er det meget individuelt, hvad der fungerer bedst til den enkelte hest. – Nogle heste hjælpes meget af en gjord med elastik, mens samme gjord får problemet til at forværres hos en anden hest, fortæller Hans-Christian Matthiesen.

Du kan læse meget mere om det store tema om gjorde i Ridehestens magasin fra junimåned 2013, få adgang til det online her

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen