Hesten skal springe lige

26-05-2020 07:00, af Britt Carlsen

Den kraft, som hesten skal bruge for at overvinde forhindringerne kommer fra bagparten. Den kraft skal forplante sig ensartet frem igennem hele hesten. Springer hesten skævt over forhindringerne kan det have negative konsekvenser for hestens mulighed for at overvinde forhindringen fejlfrit

I uddannelsen af springheste skal man have for øje, at hesten skal have opbygget sin selvtillid samt dens fysik og udholdenhed skal udvikles gennem det daglige dressurarbejde. Det er også gennem det arbejde, at hestens grundlæggende ridelighed bliver udviklet, og derfor bør dressurarbejdet, eller grundarbejdet om man vil, vægtes højt. Et hensigtsmæssigt træningsprogram forbedrer ikke kun kredsløbets kapacitet, det styrker også muskler, sener og ledbånd, så hestens fysik kan klare de øgede belastninger der er en konsekvens af springhestens job.

Det er naturligvis over forhindringerne på springbanen, at hesten skal yde sin hovedindsats, men planløs træning, som kun går ud på at overvinde nogle forhindringer, vil i det lange løb ikke føre til succes. Det er meget væsentligt at få lagt en træningsplan og skabt nogle hensigtsmæssige rutiner i det daglige arbejde, der gør hesten i stand til at udnytte sin kapacitet og sit potentiale optimalt.
Gennem forskellige springgymnastiske øvelser og springtræning over enkeltforhindringer og serier skal hesten lære at springe:

  • Teknisk korrekt
  • Koncentreret
  • Med den fornødne ro
  • Rationelt
  • I den forlangte højde

De vigtigste forudsætninger for det er, at hesten arbejder løsgjort og rytmisk i en god egenbalance.

Krav til springrytteren
Heste, der fra naturen er udstyret med den ønskede springteknik og kapacitet, kan ikke udnytte deres fulde potentiale, såfremt rytteren ikke besidder en rideteknik, der kan honorere de store krav til balance, indfølingsevne og behændighed, som springsporten kræver. Rytteren skal kunne tilpasse sig enhver situation på banen, både over springene og mellem forhindringerne, så vedkommende kan reagere hurtigt, sikkert og korrekt i sin måde at støtte og manøvrere hesten på.

En væsentlig forudsætning for at hesten kan springe fejlfrit er, at den kan få lov til, uforstyrret af rytteren, at springe op i sit skulder-/mankeparti og få lov til at strække sin hals og sit hoved frem og ned. Det er derfor vigtigt, at rytteren, ved at lægge sin hånd inden afsættet, i svævefasen og i landingen, giver hesten en mulighed for at tippe i lænden, så den kan løfte sine bagben op og bagud i nedspringet. Man hører ofte springryttere beskrive dette som ”hesten åbner op bagi”.

Hvis rytteren ikke er eftergivende i hånden over forhindringen, så bliver hesten låst og spændt i ryggen. Hvis hesten gennem et længere tidsrum bruger sin muskulatur forkert, vil den på langt sigt begynde at blive stiv og usmidig i kroppen.
Det daglige arbejde med hesten skal derfor også sigte på at styrke, men også smidiggøre, hestens overlinie.

Copyright Ridehesten.com
På billede 2 kan man tydeligt se, at hesten blot springer på skrå ud over skråbommen. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Hesten springer og arbejder skævt
For overhovedet at kunne springe en forhindring har enhver springhest brug for at være i balance, at havde den tilstrækkelige fremaddrift og at blive placeret korrekt foran forhindringen. En væsentlig forudsætning for, at hesten kan arbejde i balance er, at den arbejder i ligeudretning.

Den kraft, der kommer fra bagparten, bør altid forplante sig ensartet frem igennem hestens længdeakse. En hest, der ikke er ligeudrettet, vil ikke galopere ens frem til begge tøjler og vil derfor belaste den ene side mere end den anden, hvilket igen kan føre til helbredsmæssige problemer. Desuden vil en sådan hest ofte skyde den ene skulder ud, hvilket igen kan have negative konsekvenser for dens balance, dens evne til at lade sig regulere, dens hurtighed og også dens økonomisering med sine springkræfter.

Heste har fra naturen en stærkere side. Det faktum er også medvirkende til at hesten let vænner sig til at springe skævt, såfremt rytteren ikke er opmærksom på at få styrket hestens svage side i det daglige grundarbejde. Såfremt hesten springer skævt bliver det forstærket, hvis man byder den for store forhindringer for tidligt i dens udvikling. Resultatet af dette er, at den er nødt til at bruge sin stærkere side mere for at løse opgaven.

I det grundlæggende dressurarbejde skal hesten først og fremmest lære at gå frem for schenklen, stoppe op for tøjlen og være schenkelret; hesten skal lære at gå væk fra schenklen. Det vil sige: trykker man hesten med venstre schenkel, skal den vige til højre og omvendt.

Hesten skal arbejde i en ramme mellem rytterens schenkel, tøjle og vægt. Oftest skyldes manglende ligeudretning hos hesten, at den vil unddrage at tage mere vægt på bagparten f.eks. i arbejdet på cirkelvolterne, og kompenserer for dette ved at forskyde sin bagpart. Det kan også skyldes, at rytteren sidder skævt. Derved lægges lidt mere vægt på rytterens ene ben, og den skævhed forplantes til hesten. Nogle ryttere bruger også deres indvendige schenkel og spore meget i arbejdet på cirkelvolten, så hesten bliver rundet om schenklen og ikke blot stillet og bøjet som voltesporet, det resulterer i, at hesten arbejdet på to spor.

For at rette skævheden hos hesten skal man derfor optimere sit grundlæggende dressurarbejde, og løse problemet i springtræningen.

Copyright Ridehesten.com
På billed 3 har man via brug af bomme, givet hesten det indtryk, at der er bedre plads såfremt den springer mod venstre, og dermed springer hesten, som man kan se, lige over forhindringen. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Løsningsforslag til springtræningen
Hvis hesten springer skævt over forhindringen gælder det om at få rettet denne fejl så tidligt i dens uddannelse som muligt. Problemet er ikke så stort, mens forhindringerne er små, men det kan give alvorlige problemer i kombinationer og over større breddeforhindringer. Hvis hesten f.eks. har en tendens til at springe mod højre over forhindringerne, så kan det give ekvipagen store problemer i trekombinationerne. Hesten vil i givet fald for hvert spring komme længere og længere ud i kombinationens højre side, hvilket kan give problemer med afstanden i kombinationen. I særligt grelle tilfælde, vil hesten i det sidste spring komme så tæt på støtterne i springets højre side, at det kan medføre en refusering eller, at rytterens støvle/ben rammer støtten. Samtidig går spændstigheden i hesten tabt, når den springer skævt. Hesten skyder skulderen ud, og dermed mister man den samling og spændstighed i hesten, som man skal bruge i afsættet til at komme op over forhindringen.

At heste springer skævt på store forhindringer, kan dog også skyldes, at man er ved at nærme sig hestens grænse for kapacitet.

Til at løse det problem kan man med fordel anvende serien som vist i figur 1. De to á tempo-kryds leder hesten lige ind i serien. Hvorefter de to skråbomme leder hesten lige på forhindringen. Men alligevel kan man på billede 2 tydeligt se, at hesten blot springer på skrå ud over skråbommen. Rolf-Göran Bengtsson løser det problem, ved at placere en skråbom ud fra forhindringens højre bagside. Samtidig med at denne skråbom placeres for at lede hesten mere ind mod forhindringens midte, åbnes forhindringens venstre side, ved at flytte den venstre skråbom på forhindringens forside lidt ud mod venstre. På den måde giver det hesten det indtryk, at der er bedre plads såfremt den springer mod venstre, og dermed springer hesten, som man kan se på billede 3 lige over forhindringen.

Man skal beholde bommen i forhindringens venstre side, for ellers vil man måske opnå, at hesten i stedet for at springe til skrå mod højre begynder at springe til venstre.
Man skal huske at ride ind i serien med hesten ligeudrettet, eller såfremt den springer mod højre, ride mod serien i venstregalop med hesten stillet en anelse til højre, for derigennem at have bedre styr på hestens højre skulder.

For at give hesten de optimale muligheder for at springe lige over forhindringen, så skal rytteren også ride i det rigtige grundtempo, og bevare en rytmisk galop med en ensartet størrelse på galopspringende, og med tilstrækkelig energi og fremaddrift mod forhindringerne. Det sikrer, at hesten inden springet har den fornødne energi og drivkraft til et smidigt afsæt.

Kilder:
Den klassiske uddannelse af rytter & hest, bind 2 – udgivet af Mediehuset Wiegaarden
Problemløsning i serier, magasinet Ridehesten 

Copyright Ridehesten.com
De to á tempo-kryds leder hesten lige ind i serien. Hvorefter de to skråbomme leder hesten lige på forhindringen.

Læs også

Springning bør udstråle harmoni

11-05-2020 09:17, af Britt Carlsen

Vi skal have mere fokus på lethed og harmoni mellem rytter og hest ind i springsporten specielt i de lette klasser, opfordrer berider Johnny Hansen, som her kommer med forslag til, hvordan rytterne bør have fokus på deres springsæde

Sådan får du springhesten til at changere

24-04-2020 10:26, af Britt Carlsen

En vigtig del af springhestens uddannelse er at lande i rigtig galop efter forhindringen, og så skal springhesten også lære at changere

Få flere råd til springtræningen med Michael Aabo

13-04-2020 14:07, af Kristine Ulsø Olsen

Så er den velkendte springrytter Michael Aabo endnu engang klar med video, hvor han giver tips og tricks til den daglige springtræning 

Heste-ejendomsmæglere på nettet

29-08-2008 14:52, af Maja Golles
I magasinet Ridehesten er vi begyndt månedligt at bringe en BOLIGSEKTION. Vi har nu som en ekstra service lagt et link ud til forskellige ejendomsmæglere, der forhandler nedlagte landbrug og deciderede hesteejendomme.

Ridehesten on tour

13-09-2013 14:40, af Rikke Larsen

I denne weekend er magasinet Ridehesten på tur, hvor vi besøger TIKA Hestival lørdag og åbent hus hos Kinnerup Heste-Artikler søndag

Kom godt på vej med hesten

03-07-2020 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

I månedens tema i magasinet Ridehesten har vi koblet hestetraileren på og rullet ud i trafikken for at blive klog på regler, sikkerhed og vedligeholdelse, når det handler om at transportere hesten fra A til B 

Gode gangarter - hvordan er de?

26-03-2020 19:15, af Britt Carlsen

I en tidligere udgave af magasinet Ridehesten bragte vi en artikel på baggrund af et foredrag, som Dr. Hilary M. Clayton gav på et af FEI's gangartsseminarer. Her satte den berømte forsker fokus på vores opfattelse af hestens gangarter

Nyt nummer af Ridehesten på gaden

02-12-2017 07:42, af Camilla Tiefensee Schrøder

Kom ind på livet af Kjeld Kirk Kristiansen, få indblik i næste års ridesportsmode og se tilbage på Hubertusjagten og hingstekåringerne i Tyskland i december måneds udgave af Ridehesten

Nyt nummer af Ridehesten ude nu

03-07-2018 06:46, af Camilla Tiefensee Schrøder

Juli-nummeret af magasinet Ridehesten stiller skarpt på sommerens store, sportslige begivenheder sammen med faglige artikler om alt fra minitema om kæbeleddet til banebrydende dansk DNA-forskning om hestens historie

Endnu en "OL-søster" til Stutteri Granly

26-03-2019 11:28, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Karen og Jef Frederiksen har før udtalt til magasinet Ridehesten, at de gerne griber en chance, når den byder sig. I weekenden greb de chancen for en god handel, da de erhvervede sig tre avlshopper fra Jens Kvist, hvorved de får endnu en søster til en kendt OL-hest i stalden. Og så byder historien også på hjertevarme

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dyreste hoppeføl til Danmark (video)

12-07-2020 21:19, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Et mørkrødt hoppeføl fik i dag højeste bud på Oldenburger Verbands online følauktion, nemlig 81.000 euro, hvilket er over 600.000 dkk. Føllet blev erhvervet af en dansk stamkunde

Kristin Andresen har vundet voldgiftssag

10-07-2020 14:29, af Thomas Bach Jensen

I en voldgiftssag har Kristin Andresen fået medhold i en tvist med det tyske hannoveraneravlsforbund

Hest aflivet efter fald fra trailer

08-07-2020 15:05, af Thomas Bach Jensen

I formiddag faldt en hest af en trailer under kørsel på landevejen på Lolland, hvor hesten havde sparket rampen af og derefter rev sig løs. Hesten måtte aflives efter fald fra traileren

Alexander Godsk er en ambitiøs ung mand

07-07-2020 07:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Den unge springrytter, Alexander Godsk, er bosat på sine forældres gård på Fyn, og her træner han flittigt for at holde sig selv og sine heste i form til at ride med på højt niveau, og trods sin unge alder, har han allerede flere gange vundet i de højeste seniorklasser

Lige ret for alle sportsgrene i Danmark, tak!

08-07-2020 12:30, af Britt Carlsen

Dansk Ride Forbunds formand Ulf Helgstrand retter en skarp kritik mod de ulige retningslinjer i forhold til forsamlingsforbuddet, hvor der åbnes op for tilskuerantallet – kun til fodboldkampe

Kom helt tæt på Agnete Kirk Thinggaard

10-07-2020 07:20, af Kristine Ulsø Olsen

I et åbenthjertet og ærligt interview fortæller Agnete Kirk Thinggaard om hverdagen på Julianelyst og om hvordan det er, når ambitionen om at være ponymor må lægges på hylden

14-årige Emmelie Aabech giver ikke op

08-07-2020 07:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Emmelie Aabech rider i år sit sidste år som childrenrytter, og på grund af corona-pandemien er det EM hun håbede at kunne ride blevet aflyst, så nu håber hun og tror på, at hun næste år kan klare sig i juniorklasserne

Kriterier for udtagelse til UVM i dressur

07-07-2020 15:00, af Thomas Bach Jensen

Grundet corona-situationen afvikles verdensmesterskaberne for unge dressurheste i år ikke i august måned, men i stedet for i dagene 9.-13. december 2020. Danmark har ét udtagelsesstævne i oktober

Med Ridehesten hos Nordentoft (video)

05-07-2020 14:48, af Thomas Bach Jensen

Du kan komme med magasinet Ridehesten på besøg hos Nordentoft Equestrian på Krastrup Herregaard i det nye julinummer af magasinet, der netop er på gaden nu

U25-bruttohold til EM i dressur er udtaget

11-07-2020 13:04, af Thomas Bach Jensen

Forud for årets EM i dressur for U25, der afvikles i Ungarn, har landstræner Nathalie Zu Sayn Wittgenstein og holdleder Mette Müller udtaget seks ekvipager til bruttotruppen