Hesten skal springe lige

26-05-2020 07:00

Den kraft, som hesten skal bruge for at overvinde forhindringerne kommer fra bagparten. Den kraft skal forplante sig ensartet frem igennem hele hesten. Springer hesten skævt over forhindringerne kan det have negative konsekvenser for hestens mulighed for at overvinde forhindringen fejlfrit

Nyheden fortsætter efter annoncen

I uddannelsen af springheste skal man have for øje, at hesten skal have opbygget sin selvtillid samt dens fysik og udholdenhed skal udvikles gennem det daglige dressurarbejde. Det er også gennem det arbejde, at hestens grundlæggende ridelighed bliver udviklet, og derfor bør dressurarbejdet, eller grundarbejdet om man vil, vægtes højt. Et hensigtsmæssigt træningsprogram forbedrer ikke kun kredsløbets kapacitet, det styrker også muskler, sener og ledbånd, så hestens fysik kan klare de øgede belastninger der er en konsekvens af springhestens job.

Det er naturligvis over forhindringerne på springbanen, at hesten skal yde sin hovedindsats, men planløs træning, som kun går ud på at overvinde nogle forhindringer, vil i det lange løb ikke føre til succes. Det er meget væsentligt at få lagt en træningsplan og skabt nogle hensigtsmæssige rutiner i det daglige arbejde, der gør hesten i stand til at udnytte sin kapacitet og sit potentiale optimalt.
Gennem forskellige springgymnastiske øvelser og springtræning over enkeltforhindringer og serier skal hesten lære at springe:

  • Teknisk korrekt
  • Koncentreret
  • Med den fornødne ro
  • Rationelt
  • I den forlangte højde

De vigtigste forudsætninger for det er, at hesten arbejder løsgjort og rytmisk i en god egenbalance.

Krav til springrytteren
Heste, der fra naturen er udstyret med den ønskede springteknik og kapacitet, kan ikke udnytte deres fulde potentiale, såfremt rytteren ikke besidder en rideteknik, der kan honorere de store krav til balance, indfølingsevne og behændighed, som springsporten kræver. Rytteren skal kunne tilpasse sig enhver situation på banen, både over springene og mellem forhindringerne, så vedkommende kan reagere hurtigt, sikkert og korrekt i sin måde at støtte og manøvrere hesten på.

En væsentlig forudsætning for at hesten kan springe fejlfrit er, at den kan få lov til, uforstyrret af rytteren, at springe op i sit skulder-/mankeparti og få lov til at strække sin hals og sit hoved frem og ned. Det er derfor vigtigt, at rytteren, ved at lægge sin hånd inden afsættet, i svævefasen og i landingen, giver hesten en mulighed for at tippe i lænden, så den kan løfte sine bagben op og bagud i nedspringet. Man hører ofte springryttere beskrive dette som ”hesten åbner op bagi”.

Hvis rytteren ikke er eftergivende i hånden over forhindringen, så bliver hesten låst og spændt i ryggen. Hvis hesten gennem et længere tidsrum bruger sin muskulatur forkert, vil den på langt sigt begynde at blive stiv og usmidig i kroppen.
Det daglige arbejde med hesten skal derfor også sigte på at styrke, men også smidiggøre, hestens overlinie.

Copyright Ridehesten.com
På billede 2 kan man tydeligt se, at hesten blot springer på skrå ud over skråbommen. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Hesten springer og arbejder skævt
For overhovedet at kunne springe en forhindring har enhver springhest brug for at være i balance, at havde den tilstrækkelige fremaddrift og at blive placeret korrekt foran forhindringen. En væsentlig forudsætning for, at hesten kan arbejde i balance er, at den arbejder i ligeudretning.

Den kraft, der kommer fra bagparten, bør altid forplante sig ensartet frem igennem hestens længdeakse. En hest, der ikke er ligeudrettet, vil ikke galopere ens frem til begge tøjler og vil derfor belaste den ene side mere end den anden, hvilket igen kan føre til helbredsmæssige problemer. Desuden vil en sådan hest ofte skyde den ene skulder ud, hvilket igen kan have negative konsekvenser for dens balance, dens evne til at lade sig regulere, dens hurtighed og også dens økonomisering med sine springkræfter.

Heste har fra naturen en stærkere side. Det faktum er også medvirkende til at hesten let vænner sig til at springe skævt, såfremt rytteren ikke er opmærksom på at få styrket hestens svage side i det daglige grundarbejde. Såfremt hesten springer skævt bliver det forstærket, hvis man byder den for store forhindringer for tidligt i dens udvikling. Resultatet af dette er, at den er nødt til at bruge sin stærkere side mere for at løse opgaven.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I det grundlæggende dressurarbejde skal hesten først og fremmest lære at gå frem for schenklen, stoppe op for tøjlen og være schenkelret; hesten skal lære at gå væk fra schenklen. Det vil sige: trykker man hesten med venstre schenkel, skal den vige til højre og omvendt.

Hesten skal arbejde i en ramme mellem rytterens schenkel, tøjle og vægt. Oftest skyldes manglende ligeudretning hos hesten, at den vil unddrage at tage mere vægt på bagparten f.eks. i arbejdet på cirkelvolterne, og kompenserer for dette ved at forskyde sin bagpart. Det kan også skyldes, at rytteren sidder skævt. Derved lægges lidt mere vægt på rytterens ene ben, og den skævhed forplantes til hesten. Nogle ryttere bruger også deres indvendige schenkel og spore meget i arbejdet på cirkelvolten, så hesten bliver rundet om schenklen og ikke blot stillet og bøjet som voltesporet, det resulterer i, at hesten arbejdet på to spor.

For at rette skævheden hos hesten skal man derfor optimere sit grundlæggende dressurarbejde, og løse problemet i springtræningen.

Copyright Ridehesten.com
På billed 3 har man via brug af bomme, givet hesten det indtryk, at der er bedre plads såfremt den springer mod venstre, og dermed springer hesten, som man kan se, lige over forhindringen. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Løsningsforslag til springtræningen
Hvis hesten springer skævt over forhindringen gælder det om at få rettet denne fejl så tidligt i dens uddannelse som muligt. Problemet er ikke så stort, mens forhindringerne er små, men det kan give alvorlige problemer i kombinationer og over større breddeforhindringer. Hvis hesten f.eks. har en tendens til at springe mod højre over forhindringerne, så kan det give ekvipagen store problemer i trekombinationerne. Hesten vil i givet fald for hvert spring komme længere og længere ud i kombinationens højre side, hvilket kan give problemer med afstanden i kombinationen. I særligt grelle tilfælde, vil hesten i det sidste spring komme så tæt på støtterne i springets højre side, at det kan medføre en refusering eller, at rytterens støvle/ben rammer støtten. Samtidig går spændstigheden i hesten tabt, når den springer skævt. Hesten skyder skulderen ud, og dermed mister man den samling og spændstighed i hesten, som man skal bruge i afsættet til at komme op over forhindringen.

At heste springer skævt på store forhindringer, kan dog også skyldes, at man er ved at nærme sig hestens grænse for kapacitet.

Til at løse det problem kan man med fordel anvende serien som vist i figur 1. De to á tempo-kryds leder hesten lige ind i serien. Hvorefter de to skråbomme leder hesten lige på forhindringen. Men alligevel kan man på billede 2 tydeligt se, at hesten blot springer på skrå ud over skråbommen. Rolf-Göran Bengtsson løser det problem, ved at placere en skråbom ud fra forhindringens højre bagside. Samtidig med at denne skråbom placeres for at lede hesten mere ind mod forhindringens midte, åbnes forhindringens venstre side, ved at flytte den venstre skråbom på forhindringens forside lidt ud mod venstre. På den måde giver det hesten det indtryk, at der er bedre plads såfremt den springer mod venstre, og dermed springer hesten, som man kan se på billede 3 lige over forhindringen.

Man skal beholde bommen i forhindringens venstre side, for ellers vil man måske opnå, at hesten i stedet for at springe til skrå mod højre begynder at springe til venstre.
Man skal huske at ride ind i serien med hesten ligeudrettet, eller såfremt den springer mod højre, ride mod serien i venstregalop med hesten stillet en anelse til højre, for derigennem at have bedre styr på hestens højre skulder.

For at give hesten de optimale muligheder for at springe lige over forhindringen, så skal rytteren også ride i det rigtige grundtempo, og bevare en rytmisk galop med en ensartet størrelse på galopspringende, og med tilstrækkelig energi og fremaddrift mod forhindringerne. Det sikrer, at hesten inden springet har den fornødne energi og drivkraft til et smidigt afsæt.

Kilder:
Den klassiske uddannelse af rytter & hest, bind 2 – udgivet af Mediehuset Wiegaarden
Problemløsning i serier, magasinet Ridehesten 

Copyright Ridehesten.com
De to á tempo-kryds leder hesten lige ind i serien. Hvorefter de to skråbomme leder hesten lige på forhindringen.

Læs også

Få træningstips fra Thomas Kolborg (video)

09-03-2021 16:15, af Annika Knudsen Lorentsen

Har du brug for inspiration til din springtræning, og kunne du godt bruge en øvelse, som kan bruges af både uerfarne og erfarne ryttere, såvel som heste? Thomas Kolborg Johansen viser her en lille øvelse

Mangler du inspiration til springtræning? (video)

09-11-2020 09:57, af Britt Carlsen

Landstræner Bo K. Møller giver gode råd til grundarbejdet med springhestene, og kommer med inspiration til en enkel bane bestående af bomme på jorden, som kan træne rytterens afstandsbedømmelse og støtte dressurarbejdet

Rundt om springtræningen

06-10-2020 08:23, af Britt Carlsen

Springhesten har brug for en afvekslende træning med fokus på både fitness, gymnasticering og teknik, så den gang på gang kan yde sit bedste på konkurrencebanerne

Magasinet Ridehesten på 354 sider er på gaden

06-04-2011 12:26, af Signe Wiese
Traditionen tro er Ridehestens april-nummer årets største nummer, og fokus er især på Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning

Vi bliver ikke klogere alene

10-09-2020 06:58, af Britt Carlsen

Magasinet Ridehesten har været på besøg hos beriderne Anne-Marie Hosbond og Kenneth Damgaard - de har startet et spændende og visionært samarbejde med mental- og fysisk træner Lars mars til gavn for deres elever og for egen udvikling

Er du i form til at ride?

06-12-2013 06:29, af Nina Marie Villadsen

Hvordan holder man sig bedst i form, og hvilke øvelser er specielt gode til ryttere? Det giver fysioterapeut Rikke Riis et bud på

Godt nytår til hele hesteverdenen

31-12-2013 16:46, af Nina Marie Villadsen

Ridehesten.com, Magasinet Ridehesten og hele Wiegaarden Media ønsker jer alle et godt og lykkebringende nytår - vi glæder os til at se jer i det nye år

Kender du oktober måneds hverdagshelt?

06-09-2017 15:47, af Britt Carlsen

Kender du en hverdagshelt i stalden, på ridekolen eller stutteriet, en person som gør noget ekstra for avlen eller sporten? Du kan nominere en hverdagshelt som vil blive hyldet i magasinet Ridehesten og modtage et par lækre Cavallo støvler  

Ridehesten overtog stafetten

20-07-2009 08:58, af Thomas Bach Jensen
Ved det norske mesterskab i dressur valgte magasinet Ridehesten at være den næste til at holde den lyserøde stafet som symbol på støtte til brystkræftsagen

Det nyeste Ridehesten er her!

31-08-2012 14:03, af Signe Wiese
Netop i disse dage er det nyeste nummer af Magasinet Ridehesten ved at lande hos abonnenter og rideudstyrsbutikker - du kan bl.a. glæde dig til et stort tema om sommerens OL i London

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Mareridtet er ikke ovre for Stutteri Svalegaard

30-04-2021 13:10, af Kristine Ulsø Olsen

Stutteri Svalegaard blev i slutningen af marts ramt af den forfærdelige herpesvirus 1, som kostede flere af deres heste livet og fik to avlshopper til at abortere. I små 14 dage gik det ellers fremad, men i sidste uge stod en vallak igen med feber

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Drægtig hoppe solgt på 24 timer på Ridehesten

01-05-2021 10:02, af Thomas Bach Jensen

Sidste lørdag aften satte hobbyavler Lone Westergaard Wollesen en drægtig hoppe efter Clarimo til salg på Ridehesten.com. Søndag morgen havde hun hoppens nye ejer i telefonen

– Jeg glæder mig til min Grand Prix-debut

30-04-2021 09:13, af Annika Knudsen Lorentsen

Sammen med Lollipop 126, skal Alexander Yde Helgstrand senere i dag ride sin første Grand Prix, og han fortæller, at han glæder sig meget til at prøve kræfter med Grand Prix på ryggen af sin nye læremester, som han har overtaget efter sin mor Marianne Helgstrand

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse