Gode råd i vinterkulden

27-02-2018 07:35

Lige nu er det let at blive en smule misundelig på andre idrætsgrene, der benytter sig af opvarmede faciliteter. Koldt vejr kan være ubehageligt for både rytter og hest. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, når det er vådt, koldt og vinterligt udenfor

Copyright Ridehesten.com

 

Der findes næppe noget så ubehageligt som kolde fødder og tæer i ridestøvlerne – især ikke når man skal ned fra hesten efter endt ridetur. De fleste ryttere har nok en ubehagelig erindring om, hvordan det at springe ned fra en hest med vinterkolde tæer føles. Når først man fryser om tæerne, er det for alvor svært at få varmen igen. Uldsåler og så tykke strømper, som støvlerne tillader, er en god idé. Skift også gerne læderstøvlerne ud med noget varmere fodtøj, så snart du ikke befinder dig i sadlen.

Syv gode råd i vinterkulden

1. Hold hovedet varmt
Som bekendt søger varme opad, og den største del af kropsvarmen forsvinder gennem hovedet. Derfor er det gangske fornuftigt at benytte en hue for at undgå dette. I dag bruger langt størstedelen af de danske ryttere heldigvis ridehjelm, og den har da også en positiv effekt på kropsvarmen. Fryser du stadig, og kniber det med pladsen under hjelmen, kan man med fordel købe en hue beregnet til løb (beanie) – de er meget tynde og fylder ingenting – ellers er ørevarmere også en god investering. Udover hue er det også fornuftigt at bruge halstørklæde, så varmen fra jakken ikke slipper ud.

2. Klæd dig efter årstiden
Ridetøj og udstyr findes efterhånden i både sommer- og vinterudgaver. I stedet for at bakse med skiundertøj under ridebukserne kan en investering i et par softshell-ridebukser måske være løsningen, ligesom tykke ridehandsker er et must.

Copyright Ridehesten.com
Fryser min hest? Du kan tjekke om din hest fryser, hvis du mærker på den nederste tredjedel af dens øren. Er hesten kold her, fryser den.


3. Hold dig i gang
Vær aktiv – hvis du står eller sidder meget stille, kommer du til at fryse. Gå hellere ved hestens side, når du skridter, for så er du også varm, når træningen begynder. Hop også gerne af og træk, når hesten skridtes af, så både hest og rytter køles langsomt ned.

4. Lad varmen komme indefra
Koldt vand fra hanen er ikke optimalt, hvis du skal holde varmen i en kold stald eller hal – husk derfor termokanden med varme drikke. Husk også at spise ekstra i vinterkulden, da kroppen sætter forbrændingen i vejret, når temperaturen falder.

 

Copyright Ridehesten.com
Det kræver ekstra energi at holde varmen - måske skal hesten tildeles mere foder, hø eller wrap, når temperaturen daler.


5. Tag dit udstyr ind i varmen
Opbevar ikke dit udstyr et ikke-opvarmet sted. Husk at tage jakke, ridestøvler og bukser med ind fra bilen, så du ikke skal bruge unødig energi på at varme en kold jakke op næste dag.

6. Lag på lag er godt 
Når du er aktiv, vil du automatisk få varmen, men bliver dit tøj fugtigt eller vådt, er det også med til at køle kroppen ned. Fugt kommer typisk indefra, når man bliver varm og svedig, eller udefra, hvis du er udendørs og det regner eller sner. Minimer risikoen for at blive våd og kold ved at benytte den rigtige påklædning:
Sørg for at have svedtransporterende undertøj inderst – det holder din krop tør og varm, da det leder fugten væk. Uden på det kan du have en trøje eller en vest – uld eller fleece kan være et godt valg, da det kan indeholde luft, og luft virker isolerende. Yderst er det en rigtig god idé at benytte en vind- og vandafvisende jakke. Ved at benytte flere lag kan du også lettere regulere på tøjet, hvis du får det for varmt. 

 

Copyright Ridehesten.com
Sørg for at hesten har fri adgang til frostfrit og gerne tempereret drikkevand. Mange heste får ikke drukket tilstrækkeligt, når det bliver koldt, og det øger risikoen for kolik og forstoppelse.

 

7. Og så til hesten
Trods kulde, sne og frost har hesten stadig behov for at bevæge sig – også på fold. Vær påpasselig med hård træning ved meget lave temperaturer, da hård træning øger hestens respiration (vejrtrækning), og i stærk kulde kan det give skader på lunger og slimhinder.
Brug et uld- eller fleecedækken efter træning, hvis hesten er våd, for at sikre, at den tørrer ordentlig og ikke nedkøles for hurtigt. Vent også med at pålægge hesten det tykke vinterdækken, til den er helt tør.
Fratages hesten vinterpelsen, skal tabet muligvis erstattes i form af et vinterdækken af passende tykkelse. Dækkenet hjælper hesten med at holde varmen, når den ikke bevæger sig. Husk, at som hos rytteren, kan lag på lag- metoden også benyttes til hesten - giv den et tyndere underdækken på, hvis temperaturen bliver alt for lav. Benyt skridttæppe når du varmer hesten op og skridter af – et lændedækken kan eventuelt også benyttes under ridningen, hvis det er meget koldt.
Inden hesten pålægges hovedtøj, kan det være en god idé at varme biddet lidt op enten i hænderne eller i lidt lunkent vand. Ingen bryder sig om at få iskoldt metal i munden!

Læs også

Hvordan tackler du corona-nedlukningen med din hest?

28-02-2021 07:25, af Astrid Sørensen

Coronavirussen har været i Danmark i omkring et år. For et par måneder siden kom anden nedlukning. Hvordan får man trænet sin hest og holdt motivationen oppe? Og vigtigst af alt, hvad drømmer man om på den anden side? Det har vi spurgt tre unge ryttere om

Siger du tak til din hest?

27-02-2021 17:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

De der bløde muler, som man har lyst til at nusse i en uendelighed, for man elsker sin hest så højt. Det er den fælles glæde for de firbenede væsener, som trækker os ud i stalden hver dag. Men hvad vil du egentlig takke din hest for, hvis du fik muligheden? 

Ny podcast: Tjek at hesten får nok vitaminer og mineraler

27-02-2021 11:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Så er første afsnit af Ridehesten og Brogaarden nye podcast om fordring og foder til hesten ude nu! Klik her og bliv klogere på vitaminer og mineraler til DIN hest 

Årets julegaveidéer til hestefolket

22-11-2011 10:31, af Nina Marie Villadsen
Hylderne hos Wiegaarden bugner af bøger og blade, som det vil glæde enhver rytter at finde under juletræet

Solrig følaften hos Blue Hors

24-05-2012 11:26, af Signe Wiese
Avl|
Blue Hors havde i går aftes inviteret til følaften, og det blev en hyggelig aften med masser af sol og flotte føl - og så var der også lejlighed til at nyde en enkelt hingst under rytter

Få gik gennem nåleøjet i Tørring

30-07-2016 21:25, af Nanna Nørgaard

I denne weekenden afholder Tørring Rideklub C-stævne med kvalifikationsklasser til DRF championat i henholdvis dressur og spring. Idag var det de unge springheste der skulle i ilden.

VM-finalister satte dagsordenen

10-09-2011 13:05, af Britt Carlsen
DV Eliteskue | Dansk Hesteforsikrings Youngster Cup for 6-års dressurheste er netop afviklet i forbindelse med Dansk Varmblods eliteskue på Vilhelmsborg - Andreas Helgstrand og Tørveslettens Stamina sejrede med 9,06 points

Efter brækket ben: Vitiki mod OL i Tokyo (video)

25-09-2019 11:17, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 11-årige Vitiki styrtede ved det store CSIO-stævne i Aachen sidste år under en omspringning i 160 cm-klassen og her brækkede Vitiki benet. Vitiki har netop gået sit første stævne siden ulykken og nu er rytter Yuri Mansurs største håb af vallakken kan komme med til OL i Tokyo næste år

OL-rytter i alvorlig styrt

19-10-2015 21:34, af Britt Carlsen

OL-rytter William Fox-Pitt ligger på hospitalet i Frankrig som følge af et fald ved UVM i Le Lion d'Angers - han er stabil men bevidstløs som følge af de hovedskader han har pådraget sig 

Lars Bak Andersen testrytter i Herning

01-10-2014 17:51, af Thomas Bach Jensen

Den internationale springrytter Lars Bak Andersen testede med succes de unge springheste ved Dansk Varmblods Unghestechampionat 2014 under Hingstekåringen i Herning. Heldigvis er det lykkedes at få den populære og kommunikative rytter til at tage tjansen igen i 2015

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Søren Hove Nielsen er ikke mere

22-02-2021 10:23, af Thomas Bach Jensen

En stor hestemand er gået bort. Tidligere auktionarius og avler i Dansk Varmblod, dommer i Dansk Oldenborg Avl mv., Søren Hove Nielsen døde natten til lørdag

To dressurhingste har bestået 35-dages testen

22-02-2021 11:48, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To dressurhingste gik i går søndag den 21. februar den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter, hvor begge hingste opnåede over 800 point

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Langehanenberg pensionerer Damsey

25-02-2021 21:21, af Kristine Ulsø Olsen

Den tyske topdressurrytter Helen Langehanenberg har i samråd med ejerne af den 19-årige hannoveranerhingst Damsey, spontant besluttet af hingsten skal pensioneres efter lørdagens Grand Prix kür ved det internationale CDI5* stævne i Doha