Grand Prix: Man kunne høre en knappenål falde til jorden

08-03-2019 15:17, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Reportage: Man kunne høre en knappenål falde til jorden, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy red deres Grand Prix-program i Boxen. Bagefter eksploderede publikum i klapsalver og pustede nærmest simultant ud med dressurdarlingen Dufour, som red sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*

Fredag morgen i Jyske Bank Boxen, hvor Dansk Varmblods Hingstekåring i år fejrer 40-års jubilæum, startede med næsten episk drama, da 17 internationale dressurryttere var samlet i Herning for at dyste om, hvem der skulle ride sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*.

Med et felt, der både talte Cathrine Dufour, Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez, var det helt fra start tåkrummende spændende, hvem der ville ride flest point og sejren i Grand Prix hjem.

Dagens første ekvipage var spanske Severo Jurado Lopez på Rialto Star. Som om nervepresset med én start i international Grand Prix ikke var nok, så havde Severo hele to starter på to forskellige heste i dagens Grand Prix, men først skulle han vise den dannede skimmel Rialto Star.

Til tonerne af dramatisk filmbetonet musik åbnede Severo Jurado Lopez ballet med 68.522 point. Det blev til nogle små ærgerlige fejl i piruetter, men til gengæld også med nogle snorlige etter-changementer, som bare sad i skabet.

En Grand Prix- og trickhest
Første dansker på banen var Agnete Kirk Thinggaard på Jo Jo AZ e. Damhus Hoek's Ginus/Justboy (opdr. Enyingi Agrár), som red et meget stabilt og rutineret program. Det blev belønnet med flotte 72.087 %, og det virkede reelt som om, at Jo Jo AZ elskede at komme ind i spotlysenes skær. Faktisk er Jo Jo AZ lidt af en kunstner, som kan lidt af hvert.

– Jo Jo AZ elsker at lave tricks, og han kan eksempelvis lave spanske skridt, sagde Agnete Kirk Thinggaard og fortsatte.

– Det er super dejligt at ride Jo Jo AZ i Grand Prix, for vi kender hinanden så godt. Det føles ligesom at tage et par gode, gamle cowboybukser på, og jeg ved, hvor alle hans knapper sidder, uddybede Agnete Kirk Thinggaard.

Efter Agnete Kirk Thinggard var de to tyske dressurekvipager, Ninja Rathjas med store, hvide Emilio 111 og Rainer Schwiebert på Highline. Tyskerne leverede stabile præstationer og fik henholdsvis 61.696 point og 64.391 point.

Et særligt indtryk gjorde den unge svenske rytterinde Marina Mattson på Quatermain, som red sin fuks på en sytråd med de fineste og blideste hjælpere. Quatermain kvitterede med både let og smidig bevægelse, hvor især overgangene fra øgning til passage var helt i top. For sit ridt fik Marina Mattson 65,739 % og en kommentar med på vejen om, at hun helt sikkert har en strålende fremtid inden for dressursporten.

På ryggen af Rockstar red Anna Kasprzak et flot og meget stabilt program, som blev belønnet med 73.717 %, hvad der var nok til at give hende en fjerdeplads i dagens Grand Prix. Anna viste overskud og sympatisk ridning ved lige at tage hesten ned i skridt og klappe den et par gange for at finde roen, før hun red op ad midterlinjen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Anna Kasprzak red Grand Prix på Rockstar.

Da Severo Jurado Lopez red på banen for anden gang, var det på hoppen Fiontini, som havde sin debut i international Grand Prix-dressur. Fiontini vandt Unghestechampionatet i 2015 og har siden gjort det rigtig godt på dressurbanerne.

Fra sidelinjen holdt hele holdet fra Helgstrand Dressage nøje øje med hver en detalje i Severos program, og hos Andreas Helgstrand, som stod på sidelinjen, veg øjnene ikke fra ekvipagen så meget som et sekund under ridtet. Severo leverede varen og red Fiontini super flot, så hun viste sig let, ubesværet og elegant. Dommerne belønnede ekvipagen med 75.913 point for det flotte ridt, hvad der var nok til at sende Severo og unge Fiontini ind på en samlet tredjeplads.

Copyright Ridehesten.com
Severo Jurado Lopez på ryggen af Fiontini debuterede med den unge hest i international Grand Prix. Og så gjorde han det ovenikøbet så godt, at de fik tredjepladsen.

Severo Jurado Lopez og Fiontini forlod banen under enorme klapsalver fra det begejstrede publikum. Der var ingen tvivl – publikum kunne genkende kvalitetsdressur, da de så det udspille sig lige for øjnene af dem. 

Efterfølgende fortsatte den opløftede stemning ude på opvarmningsbanen, hvor Severo fik kram og skulderklap fra vennerne på Helgstrand Dressage samt en kommentar fra Andreas Helgstrand om, at ”det var fuldstændig fantastisk ridning.”

Severo Jurado Lopez sagde følgende om dagens ridt:

– Fiontini er en hoppe med stort H, og vi har vores op – og nedture, men overskriften er, at hun er super at træne, fordi hun er meget villig og gerne vil lære, sagde Severo Jurado Lopez og fortsatte:

– Jeg er kommet i Herning i fem år, og det er det bedste show i løbet af året.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Severo Jurado Lopez red Grand Prix på Fiontini:

Efter en kort pause var det tid til spænde hjelmen og holde vejret sammen med Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy, som skulle på banen for første gang efter Cassidys lange skadespause.

Cathrine Dufour er noget ganske særligt, da hun som en af feltets eneste har uddannet sin hest fra junior- til OL-niveau. Da Cathrine Dufour red på banen, blev der så stille i Boxen, at man kunne høre en knappenål falde til jorden. Og Cathrine selv så da også enormt spændt ud før klassen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy varmede op til Grand Prix.

Cathrine red fremragende og leverede dagens bedste tur. Selvom Cassidy blev lidt tændt og løb i galopøgningen, blev hun belønnet med 79.065 point, hvad der betød, at hun fik en velfortjent sejr i Grand Prix-klassen.

Efter den sidste parade på midterlinjen eksploderede Boxen i klapsalver og juhu-råb og en yderst lettet og tilfreds Cathrine faldt om halsen på Cassidy. Til tonerne af You Are A Superstar forlod Cathrine Dufour Boksen med det bredeste smil set i mands minde. Efterfølgende sagde Cathrine Dufour følgende om sit ridt:

– Cassidy elsker at komme til Herning. I dag var han meget spændt, hvad man også kunne se på galopøgningen. Til gengæld leverede han noget fremragende arbejde i piaffe og passage, og jeg er meget rørt og taknemmelig, sagde Cathrine Dufour.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour red Grand Prix:

Dagens andenplads blev redet hjem af danske Daniel Bachman Andersen på Blue Hors Don Olymbrio – en sand showhest med både X-factor og udtryk i spandevis. Eksempelvis kan man fremhæve hingstens utroligt muskuløse hals, som samtidig er så smidig. Piaffe- og passagearbejdet blev leveret med masser af kraft og skub, og det hele så utrolig smidigt og let ud.

Daniel Bachman hører også til blandt de ryttere, der får dressursport til at se legende let ud, hvad der måske er med til at forklare, hvorfor publikum elsker ekvipagen. På vej ud af Boxen røg hænderne i vejret af ren og skær glæde over det fornemme ridt, og publikum gav også Daniel Bachman Andersen en yderst velfortjent omgang tordenklapsalve efter den flotte og udtryksfulde ridning, han leverede.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachman Andersen og Blue Hors Don Olymbrio fik andenpladsen i dagens Grand Prix efter et ridt med masser af udtryk og X-factor.

Dagens sidste ridt blev afsluttet med flotte 78.283 point, hvad der gav Daniel Bachman Andersen en placering lige under Cathrine Dufour.

Publikum var en vigtig del af den fede stemning
Netop muligheden for at vurdere de deltagende ryttere blev der lavet en ganske underholdende gimmick ud af forstået på den måde, at publikum kunne være med til såkaldt spectator judging, hvor tilskuerne ved hjælp af en app kunne give deltagerne point. Den, der kom tættest på dommernes vurdering, vandt en gavekort til Nathalie Horsecare. Vinderen blev Cecilie Stadler, der for øjnene af alle tilskuere i Boksen, kunne modtage et gavekort og en krammer, for sin flotte amatørvurdering.

På publikumsrækkerne sad også tidligere landsholdsrytter i dressur, Margit Ørum, Bækmarksbro, som havde fundet vej til Herning i dagens anledning.

– Der er sket rigtig meget med kvaliteten siden, jeg red på landholdet i 90erne. Niveauet herinde i dag er imponerende højt, sagde Margit Ørum, som er kommet til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning siden 1980.

Også Anette Madsen, Ulfborg, havde besluttet at bruge sin fredag morgen på at se dressursport.

– Det er super spændende at komme så tæt på både tophestene og toprytterne, og det er nogle dejlige omgivelser at se dressur i, sagde Anette Madsen.

Hurra for Cathrine, Daniel og Severo
Naturligvis skulle dagens vindere kåres og have deres præmier, imens publikum glade så med. Cathrine Dufour kom til præmieoverrækkelse med et vinderdækken med skriften ”The Greatest Show,” hvad der er temaet for aftenens gallashow, men mon ikke også Cathrine Dufour kan sige sig enig med påstanden efter et super fedt program i Boxen.

Også de to fantastisk dygtige dressurherrer Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez fik deres præmier og gav et par underholdende æresrunder på to glade heste.

Læs også

Isabell Werth tager guld

16-06-2019 16:45, af Cecilia Lindahl

Isabell Werth tager sin 15. tyske mesterskabstitel i karrieren efter dagens Grand Prix Kür i sadlen på Emilio

Flot dressur i Gråsten i dag

15-06-2019 21:43, af Cecilia Lindahl

Hele 85 starter var meldt klar på dressurbanen ved ponylandsstævnet hos Gråsten Rideklub i dag, og de mange ekvipager viste flotte takter

Flotte resultater i Hagen

15-06-2019 20:37, af Cecilia Lindahl

Pony- og juniorrytterne fortsætter med flotte resultater ved Future Champions i Hagen, hvor det i dag er blevet til flere danske placeringer

Auktionsfokus: Quincidence

26-02-2018 08:53, af Thomas Bach Jensen

Snart går det løs i Herning, og Dansk Varmblods Forårsauktion byder på 31 spændende salgsheste, der kommer under hammeren lørdag den 10. marts 2018

Drama i Rolex Grand Prix (opdateret)

20-07-2014 16:07, af Thomas Bach Jensen

Tyske Katrin Eckermann styrtede igen i dag på vandgraven med hingsten Firth of Lorne. Hingsten humpede på tre ben fra faldet, mens rytteren ikke rejste sig

Akeem Foldager nyder livet i USA

10-11-2015 08:42, af Thomas Bach Jensen

Den internationale Grand Prix-hest Akeem Foldager nyder tydeligvis livet hos sin nye ejer, Charlotte Jorst, der flere gange om ugen rider den danske vallak ud i naturen

23 hesteracer på Danmarks største dyrskue

19-06-2013 06:37, af Nina Marie Villadsen

Husdyr fra hele landet strømmer til Landsskuet i Herning i dagene den 4.-6. juli 2013

Flot comeback af Nathalie

20-08-2010 19:51, af Britt Carlsen
CDI København | Prinsesse Nathalie sejrede i Jan Nygaard Grand Prix og de danske VM-aktuelle dressurryttere leverede flotte ridt i Parken

Mistral slog Parzival med næsten 5%!

14-12-2010 22:23, af Thomas Bach Jensen
Stillingen i den indledende World Cup Grand Prix i Olympia i aften blev: Laura Bechtolsheimer, Adelinde Cornelissen og Edward Gal. Laura og Mistral slog endnu engang den engelske rekordscore i Grand Prix

Meister vil blive savnet

03-07-2018 09:49, af Camilla Tiefensee Schrøder

Husk at nyde jeres kære, mens de er her, lyder opfordringen fra Jacqueline Ferring Strassmann, som i sidste uge måtte aflive sin Grand Prix-dressurhest Meister

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Camilla Tiefensee Schrøder

Webredaktør og nyhedsvagt

Camilla Tiefensee Schrøder
27 14 19 10
cts@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Stinna Tange skal ride Blue Hors-hest

14-06-2019 12:51, af Camilla Tiefensee Schrøder

Pararytteren Stinna Tange har nu fundet den hest, der skal afløse Horsebo Smarties, som hun vandt dobbelt VM-guld med sidste år. Hun har kastet sin kærlighed på en ganske ung 5-årig vallak fra Blue Hors

Daniel, Cathrine og Agnete på podiet

10-06-2019 16:55, af Britt Carlsen

Det blev en helt forrygende afslutning på fire fantastiske stævnedage ved Eqiutour DM - publikum var i høj grad med til at skabe en fænomenal stemning i kürfinalen og rytterne kvitterede ved at vise høj klasse

5-års UVM-kandidater til Vilhelmsborg

09-06-2019 12:51, af Thomas Bach Jensen

Ved UVM-udtagelsen under Equitour i  Uggerhalne har 5-års hestene nu gået to dage i træk, og dommerne har udnævnt otte heste, der går med videre til den endelige udtagelse på Vilhelmsborg

Daniel har valgt Zack til finalen

09-06-2019 11:40, af Britt Carlsen

I dag holder DM-hestene en velfortjent hviledag ved Equitour inden kürfinalen for de 15 bedste mandag eftermiddag. Der er tre ryttere, som er trukket fra feltet i medaljekampen, men der er stor konkurrence mellem syv ekvipager om de efterfølgende placeringer

God stemning i den danske lejr (video)

12-06-2019 20:53, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved det store ungdomsstævne Future Champions i Hagen i Tyskland har der her til aften været indmarch, og den danske lejr er i højt humør efter dagens flotte præstationer

6-års UVM-kandidater til Vilhelmsborg

09-06-2019 15:33, af Thomas Bach Jensen

Ved UVM-udtagelsen under Equitour i  Uggerhalne har 6-års hestene nu gået to dage i træk, og dommerne har udnævnt otte heste, der går med videre til den endelige udtagelse på Vilhelmsborg

Daniel og Zack dansede for fyldte tribuner

10-06-2019 15:55, af Britt Carlsen

Det danske mesterskab i dressur er i fuld gang, og Daniel Bachmann Andersen dansede gennem kürprogrammet vurderet til 85,25% (video)

Hun er den første, jeg selv har valgt

11-06-2019 09:04, af Thomas Bach Jensen

I feltet af 6-års heste, der i søndags gik videre til den sidste UVM-udtagelse for Danmark, er den tidligere UVM-finalist Straight Horse Ascenzione, der nu rides af Helen Langehanenberg, som er meget begejstret for DV-hoppen, hun selv har valgt

Topspringryttere til DM hos Absolute Horses

12-06-2019 07:51, af Annika Knudsen Lorentsen

Hvor det for dressurrytternes vedkommende er overstået, må de danske springryttere vente til august før årets danmarksmester kan kåres. Det sker ved det store stævne hos Absolute Horses, som byder på lidt af hvert

7-års UVM-kandidater til Vilhelmsborg

09-06-2019 17:39, af Thomas Bach Jensen

Ved UVM-udtagelsen under Equitour i  Uggerhalne har 7-års hestene nu gået to dage i træk, og dommerne har udnævnt otte heste, der går med videre til den endelige udtagelse på Vilhelmsborg