Grand Prix: Man kunne høre en knappenål falde til jorden

08-03-2019 15:17, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Reportage: Man kunne høre en knappenål falde til jorden, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy red deres Grand Prix-program i Boxen. Bagefter eksploderede publikum i klapsalver og pustede nærmest simultant ud med dressurdarlingen Dufour, som red sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*

Fredag morgen i Jyske Bank Boxen, hvor Dansk Varmblods Hingstekåring i år fejrer 40-års jubilæum, startede med næsten episk drama, da 17 internationale dressurryttere var samlet i Herning for at dyste om, hvem der skulle ride sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*.

Med et felt, der både talte Cathrine Dufour, Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez, var det helt fra start tåkrummende spændende, hvem der ville ride flest point og sejren i Grand Prix hjem.

Dagens første ekvipage var spanske Severo Jurado Lopez på Rialto Star. Som om nervepresset med én start i international Grand Prix ikke var nok, så havde Severo hele to starter på to forskellige heste i dagens Grand Prix, men først skulle han vise den dannede skimmel Rialto Star.

Til tonerne af dramatisk filmbetonet musik åbnede Severo Jurado Lopez ballet med 68.522 point. Det blev til nogle små ærgerlige fejl i piruetter, men til gengæld også med nogle snorlige etter-changementer, som bare sad i skabet.

En Grand Prix- og trickhest
Første dansker på banen var Agnete Kirk Thinggaard på Jo Jo AZ e. Damhus Hoek's Ginus/Justboy (opdr. Enyingi Agrár), som red et meget stabilt og rutineret program. Det blev belønnet med flotte 72.087 %, og det virkede reelt som om, at Jo Jo AZ elskede at komme ind i spotlysenes skær. Faktisk er Jo Jo AZ lidt af en kunstner, som kan lidt af hvert.

– Jo Jo AZ elsker at lave tricks, og han kan eksempelvis lave spanske skridt, sagde Agnete Kirk Thinggaard og fortsatte.

– Det er super dejligt at ride Jo Jo AZ i Grand Prix, for vi kender hinanden så godt. Det føles ligesom at tage et par gode, gamle cowboybukser på, og jeg ved, hvor alle hans knapper sidder, uddybede Agnete Kirk Thinggaard.

Efter Agnete Kirk Thinggard var de to tyske dressurekvipager, Ninja Rathjas med store, hvide Emilio 111 og Rainer Schwiebert på Highline. Tyskerne leverede stabile præstationer og fik henholdsvis 61.696 point og 64.391 point.

Et særligt indtryk gjorde den unge svenske rytterinde Marina Mattson på Quatermain, som red sin fuks på en sytråd med de fineste og blideste hjælpere. Quatermain kvitterede med både let og smidig bevægelse, hvor især overgangene fra øgning til passage var helt i top. For sit ridt fik Marina Mattson 65,739 % og en kommentar med på vejen om, at hun helt sikkert har en strålende fremtid inden for dressursporten.

På ryggen af Rockstar red Anna Kasprzak et flot og meget stabilt program, som blev belønnet med 73.717 %, hvad der var nok til at give hende en fjerdeplads i dagens Grand Prix. Anna viste overskud og sympatisk ridning ved lige at tage hesten ned i skridt og klappe den et par gange for at finde roen, før hun red op ad midterlinjen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Anna Kasprzak red Grand Prix på Rockstar.

Da Severo Jurado Lopez red på banen for anden gang, var det på hoppen Fiontini, som havde sin debut i international Grand Prix-dressur. Fiontini vandt Unghestechampionatet i 2015 og har siden gjort det rigtig godt på dressurbanerne.

Fra sidelinjen holdt hele holdet fra Helgstrand Dressage nøje øje med hver en detalje i Severos program, og hos Andreas Helgstrand, som stod på sidelinjen, veg øjnene ikke fra ekvipagen så meget som et sekund under ridtet. Severo leverede varen og red Fiontini super flot, så hun viste sig let, ubesværet og elegant. Dommerne belønnede ekvipagen med 75.913 point for det flotte ridt, hvad der var nok til at sende Severo og unge Fiontini ind på en samlet tredjeplads.

Copyright Ridehesten.com
Severo Jurado Lopez på ryggen af Fiontini debuterede med den unge hest i international Grand Prix. Og så gjorde han det ovenikøbet så godt, at de fik tredjepladsen.

Severo Jurado Lopez og Fiontini forlod banen under enorme klapsalver fra det begejstrede publikum. Der var ingen tvivl – publikum kunne genkende kvalitetsdressur, da de så det udspille sig lige for øjnene af dem. 

Efterfølgende fortsatte den opløftede stemning ude på opvarmningsbanen, hvor Severo fik kram og skulderklap fra vennerne på Helgstrand Dressage samt en kommentar fra Andreas Helgstrand om, at ”det var fuldstændig fantastisk ridning.”

Severo Jurado Lopez sagde følgende om dagens ridt:

– Fiontini er en hoppe med stort H, og vi har vores op – og nedture, men overskriften er, at hun er super at træne, fordi hun er meget villig og gerne vil lære, sagde Severo Jurado Lopez og fortsatte:

– Jeg er kommet i Herning i fem år, og det er det bedste show i løbet af året.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Severo Jurado Lopez red Grand Prix på Fiontini:

Efter en kort pause var det tid til spænde hjelmen og holde vejret sammen med Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy, som skulle på banen for første gang efter Cassidys lange skadespause.

Cathrine Dufour er noget ganske særligt, da hun som en af feltets eneste har uddannet sin hest fra junior- til OL-niveau. Da Cathrine Dufour red på banen, blev der så stille i Boxen, at man kunne høre en knappenål falde til jorden. Og Cathrine selv så da også enormt spændt ud før klassen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy varmede op til Grand Prix.

Cathrine red fremragende og leverede dagens bedste tur. Selvom Cassidy blev lidt tændt og løb i galopøgningen, blev hun belønnet med 79.065 point, hvad der betød, at hun fik en velfortjent sejr i Grand Prix-klassen.

Efter den sidste parade på midterlinjen eksploderede Boxen i klapsalver og juhu-råb og en yderst lettet og tilfreds Cathrine faldt om halsen på Cassidy. Til tonerne af You Are A Superstar forlod Cathrine Dufour Boksen med det bredeste smil set i mands minde. Efterfølgende sagde Cathrine Dufour følgende om sit ridt:

– Cassidy elsker at komme til Herning. I dag var han meget spændt, hvad man også kunne se på galopøgningen. Til gengæld leverede han noget fremragende arbejde i piaffe og passage, og jeg er meget rørt og taknemmelig, sagde Cathrine Dufour.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour red Grand Prix:

Dagens andenplads blev redet hjem af danske Daniel Bachman Andersen på Blue Hors Don Olymbrio – en sand showhest med både X-factor og udtryk i spandevis. Eksempelvis kan man fremhæve hingstens utroligt muskuløse hals, som samtidig er så smidig. Piaffe- og passagearbejdet blev leveret med masser af kraft og skub, og det hele så utrolig smidigt og let ud.

Daniel Bachman hører også til blandt de ryttere, der får dressursport til at se legende let ud, hvad der måske er med til at forklare, hvorfor publikum elsker ekvipagen. På vej ud af Boxen røg hænderne i vejret af ren og skær glæde over det fornemme ridt, og publikum gav også Daniel Bachman Andersen en yderst velfortjent omgang tordenklapsalve efter den flotte og udtryksfulde ridning, han leverede.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachman Andersen og Blue Hors Don Olymbrio fik andenpladsen i dagens Grand Prix efter et ridt med masser af udtryk og X-factor.

Dagens sidste ridt blev afsluttet med flotte 78.283 point, hvad der gav Daniel Bachman Andersen en placering lige under Cathrine Dufour.

Publikum var en vigtig del af den fede stemning
Netop muligheden for at vurdere de deltagende ryttere blev der lavet en ganske underholdende gimmick ud af forstået på den måde, at publikum kunne være med til såkaldt spectator judging, hvor tilskuerne ved hjælp af en app kunne give deltagerne point. Den, der kom tættest på dommernes vurdering, vandt en gavekort til Nathalie Horsecare. Vinderen blev Cecilie Stadler, der for øjnene af alle tilskuere i Boksen, kunne modtage et gavekort og en krammer, for sin flotte amatørvurdering.

På publikumsrækkerne sad også tidligere landsholdsrytter i dressur, Margit Ørum, Bækmarksbro, som havde fundet vej til Herning i dagens anledning.

– Der er sket rigtig meget med kvaliteten siden, jeg red på landholdet i 90erne. Niveauet herinde i dag er imponerende højt, sagde Margit Ørum, som er kommet til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning siden 1980.

Også Anette Madsen, Ulfborg, havde besluttet at bruge sin fredag morgen på at se dressursport.

– Det er super spændende at komme så tæt på både tophestene og toprytterne, og det er nogle dejlige omgivelser at se dressur i, sagde Anette Madsen.

Hurra for Cathrine, Daniel og Severo
Naturligvis skulle dagens vindere kåres og have deres præmier, imens publikum glade så med. Cathrine Dufour kom til præmieoverrækkelse med et vinderdækken med skriften ”The Greatest Show,” hvad der er temaet for aftenens gallashow, men mon ikke også Cathrine Dufour kan sige sig enig med påstanden efter et super fedt program i Boxen.

Også de to fantastisk dygtige dressurherrer Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez fik deres præmier og gav et par underholdende æresrunder på to glade heste.

Læs også

ECCO Cup Jackpotrunde i Solrød

26-09-2020 21:49, af Mie Poulsen
Pony|

I denne weekend afholdes 3. og sidste kvalifikation af ECCO Cup, jackpotrunden som giver dobbelt point, for ponyer ved landsstævnet hos Solrød Rideklub.

Skal din 4-års til egnethedstest?

26-09-2020 10:58, af Thomas Bach Jensen

I månederne oktober og november afvikles seks Dansk Varmblods egnethedstests i dressur eller springning for 4-års heste med mulighed for kvalifikation til Unghestechampionatet ved hingstekåringen i Herning i marts. Husk tilmeldingsfristen den 1. oktober

Opdateret tysk OL-dressurlandshold

25-09-2020 09:15, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med det netop afholdte tyske mesterskab i dressur har dressurudvalget i den tyske olympiske komité aktualiseret det tyske landshold. En danskavlet Skovens Rafael-søn er på vej ind på holdet

Populær præsentationsklasse for dressurhingste

09-03-2018 20:48, af Thomas Bach Jensen

Både fredag og lørdag kan man opleve nogle af de allerbedste dressurbetonede avlshingste i en præsentationsklasse sponseret af Ridehesten.com. De 25 kommenterede ridt udgjorde i dag en meget spændende klasse, der havde tiltrukket sig et stort publikum

Rekordnummer med alt fra Herning!

31-03-2008 13:42, af Maja Golles
Du har dobbelt så meget at glæde dig til i aprilnummet af Ridehesten, som snart udkommer hos alle vores trofaste abonnenter og hos førende rideudstyrsbutikker. Bladet er nemlig oppe på hele 388 sider, da du også får alt med om årets store hingstekåring i Herning!

Matthias og Totilas tog sejren i Aachen

17-07-2011 13:54, af Thomas Bach Jensen
International dressur bliver mere og mere spændende. Desværre for Adelinde Cornelissen og Laura Bechtolsheimer formåede de ikke at præstere optimalt med deres topheste i Aachen, men amerikanske Steffen Peters og tyske Matthias A. Rath kæmpede en meget spændende duel

WebTV: Baltic Cup Grand Prix finale kat. III

22-09-2009 15:21, af Rene Erichsen
Nu kan du se video fra søndagens afsluttende finale ved Selene Finans Baltic Cup på Vilhelmsborg

Følg Dancieras vej til Grand Prix-sejr (VIDEO)

29-09-2019 17:39, af Cecilia Lindahl

Berider Carina Cassøe Krüth og Heiline´s Danciera blev fulgt af et kamerahold op til deres debut og Grand Prix-sejr ved det store internationale stævne i Flyinge. Se hele videoen her

Sejr til Gitte Dahl i Frandsbjerg Grand Prix

31-05-2019 19:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er fredagen overstået ved landsstævnet hos Hjallerup Rideklub, som afvikles i forbindelse med Hjallerup Marked, og dagens vindere er fundet

Holey Moley: Cathrine Dufour vandt med 83% (video)

19-10-2019 16:55, af Britt Carlsen

FEI Dressage World Cup blev kuldegysende herligt for hjemmepublikummet, først en bevæget afsked med Agnetes Jojo og så vandt Cathrine Dufour og Bohemian med 5 procents forspring til nærmeste tysker

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Thomas Dolleris Larsen er sovet ind

24-09-2020 15:11, af Thomas Bach Jensen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der for fire måneder siden fik en hjerneblødning, er i nat sovet stille ind i sin nærmeste families nærvær

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Heste kan hjælpe unge med at forstå sig selv

23-09-2020 19:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Undersøgelser antyder, at heste kan have en positiv virkning i forhold til at få børn og unge til at forstå sig sel. Ligesom heste kan være med til at skabe et positivt førstehåndsindtryk af et terapiforløb

Sådan undgår du muk

23-09-2020 09:57, af Annika Knudsen Lorentsen

De fugtige omgivelser, der ofte er kendetegnet for efterårets folde, er perfekte for muk og dermatofilose. Sygdomme, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad. Agria Dyreforsikrings dyrlæge kommer her med en række gode råd til til, hvordan du hjælper din hest med at undgå muk og dermatofilose

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

14-årig mister livet i tragisk rideulykke

23-09-2020 11:17, af Merete Haahr

Rideverdenen er i chok og sorg efter at en ung canadisk pige, Zara Buren, i går mistede livet efter en tragisk rideulykke – Himlen har fået en engel og et lys er blevet slukket

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer

24 dressurtalenter klar til championatsfinale (video)

20-09-2020 15:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er det afgjort hvilke 24 5-års dressurheste der skal deltage ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for ungheste, og i dagens mellemrunde, hvor 18 heste gik videre, vandt Blue Hors Londoner med Christian Tudela Ruiz i sadlen