Grand Prix: Man kunne høre en knappenål falde til jorden

08-03-2019 15:17, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Reportage: Man kunne høre en knappenål falde til jorden, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy red deres Grand Prix-program i Boxen. Bagefter eksploderede publikum i klapsalver og pustede nærmest simultant ud med dressurdarlingen Dufour, som red sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*

Fredag morgen i Jyske Bank Boxen, hvor Dansk Varmblods Hingstekåring i år fejrer 40-års jubilæum, startede med næsten episk drama, da 17 internationale dressurryttere var samlet i Herning for at dyste om, hvem der skulle ride sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*.

Med et felt, der både talte Cathrine Dufour, Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez, var det helt fra start tåkrummende spændende, hvem der ville ride flest point og sejren i Grand Prix hjem.

Dagens første ekvipage var spanske Severo Jurado Lopez på Rialto Star. Som om nervepresset med én start i international Grand Prix ikke var nok, så havde Severo hele to starter på to forskellige heste i dagens Grand Prix, men først skulle han vise den dannede skimmel Rialto Star.

Til tonerne af dramatisk filmbetonet musik åbnede Severo Jurado Lopez ballet med 68.522 point. Det blev til nogle små ærgerlige fejl i piruetter, men til gengæld også med nogle snorlige etter-changementer, som bare sad i skabet.

En Grand Prix- og trickhest
Første dansker på banen var Agnete Kirk Thinggaard på Jo Jo AZ e. Damhus Hoek's Ginus/Justboy (opdr. Enyingi Agrár), som red et meget stabilt og rutineret program. Det blev belønnet med flotte 72.087 %, og det virkede reelt som om, at Jo Jo AZ elskede at komme ind i spotlysenes skær. Faktisk er Jo Jo AZ lidt af en kunstner, som kan lidt af hvert.

– Jo Jo AZ elsker at lave tricks, og han kan eksempelvis lave spanske skridt, sagde Agnete Kirk Thinggaard og fortsatte.

– Det er super dejligt at ride Jo Jo AZ i Grand Prix, for vi kender hinanden så godt. Det føles ligesom at tage et par gode, gamle cowboybukser på, og jeg ved, hvor alle hans knapper sidder, uddybede Agnete Kirk Thinggaard.

Efter Agnete Kirk Thinggard var de to tyske dressurekvipager, Ninja Rathjas med store, hvide Emilio 111 og Rainer Schwiebert på Highline. Tyskerne leverede stabile præstationer og fik henholdsvis 61.696 point og 64.391 point.

Et særligt indtryk gjorde den unge svenske rytterinde Marina Mattson på Quatermain, som red sin fuks på en sytråd med de fineste og blideste hjælpere. Quatermain kvitterede med både let og smidig bevægelse, hvor især overgangene fra øgning til passage var helt i top. For sit ridt fik Marina Mattson 65,739 % og en kommentar med på vejen om, at hun helt sikkert har en strålende fremtid inden for dressursporten.

På ryggen af Rockstar red Anna Kasprzak et flot og meget stabilt program, som blev belønnet med 73.717 %, hvad der var nok til at give hende en fjerdeplads i dagens Grand Prix. Anna viste overskud og sympatisk ridning ved lige at tage hesten ned i skridt og klappe den et par gange for at finde roen, før hun red op ad midterlinjen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Anna Kasprzak red Grand Prix på Rockstar.

Da Severo Jurado Lopez red på banen for anden gang, var det på hoppen Fiontini, som havde sin debut i international Grand Prix-dressur. Fiontini vandt Unghestechampionatet i 2015 og har siden gjort det rigtig godt på dressurbanerne.

Fra sidelinjen holdt hele holdet fra Helgstrand Dressage nøje øje med hver en detalje i Severos program, og hos Andreas Helgstrand, som stod på sidelinjen, veg øjnene ikke fra ekvipagen så meget som et sekund under ridtet. Severo leverede varen og red Fiontini super flot, så hun viste sig let, ubesværet og elegant. Dommerne belønnede ekvipagen med 75.913 point for det flotte ridt, hvad der var nok til at sende Severo og unge Fiontini ind på en samlet tredjeplads.

Copyright Ridehesten.com
Severo Jurado Lopez på ryggen af Fiontini debuterede med den unge hest i international Grand Prix. Og så gjorde han det ovenikøbet så godt, at de fik tredjepladsen.

Severo Jurado Lopez og Fiontini forlod banen under enorme klapsalver fra det begejstrede publikum. Der var ingen tvivl – publikum kunne genkende kvalitetsdressur, da de så det udspille sig lige for øjnene af dem. 

Efterfølgende fortsatte den opløftede stemning ude på opvarmningsbanen, hvor Severo fik kram og skulderklap fra vennerne på Helgstrand Dressage samt en kommentar fra Andreas Helgstrand om, at ”det var fuldstændig fantastisk ridning.”

Severo Jurado Lopez sagde følgende om dagens ridt:

– Fiontini er en hoppe med stort H, og vi har vores op – og nedture, men overskriften er, at hun er super at træne, fordi hun er meget villig og gerne vil lære, sagde Severo Jurado Lopez og fortsatte:

– Jeg er kommet i Herning i fem år, og det er det bedste show i løbet af året.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Severo Jurado Lopez red Grand Prix på Fiontini:

Efter en kort pause var det tid til spænde hjelmen og holde vejret sammen med Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy, som skulle på banen for første gang efter Cassidys lange skadespause.

Cathrine Dufour er noget ganske særligt, da hun som en af feltets eneste har uddannet sin hest fra junior- til OL-niveau. Da Cathrine Dufour red på banen, blev der så stille i Boxen, at man kunne høre en knappenål falde til jorden. Og Cathrine selv så da også enormt spændt ud før klassen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy varmede op til Grand Prix.

Cathrine red fremragende og leverede dagens bedste tur. Selvom Cassidy blev lidt tændt og løb i galopøgningen, blev hun belønnet med 79.065 point, hvad der betød, at hun fik en velfortjent sejr i Grand Prix-klassen.

Efter den sidste parade på midterlinjen eksploderede Boxen i klapsalver og juhu-råb og en yderst lettet og tilfreds Cathrine faldt om halsen på Cassidy. Til tonerne af You Are A Superstar forlod Cathrine Dufour Boksen med det bredeste smil set i mands minde. Efterfølgende sagde Cathrine Dufour følgende om sit ridt:

– Cassidy elsker at komme til Herning. I dag var han meget spændt, hvad man også kunne se på galopøgningen. Til gengæld leverede han noget fremragende arbejde i piaffe og passage, og jeg er meget rørt og taknemmelig, sagde Cathrine Dufour.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour red Grand Prix:

Dagens andenplads blev redet hjem af danske Daniel Bachman Andersen på Blue Hors Don Olymbrio – en sand showhest med både X-factor og udtryk i spandevis. Eksempelvis kan man fremhæve hingstens utroligt muskuløse hals, som samtidig er så smidig. Piaffe- og passagearbejdet blev leveret med masser af kraft og skub, og det hele så utrolig smidigt og let ud.

Daniel Bachman hører også til blandt de ryttere, der får dressursport til at se legende let ud, hvad der måske er med til at forklare, hvorfor publikum elsker ekvipagen. På vej ud af Boxen røg hænderne i vejret af ren og skær glæde over det fornemme ridt, og publikum gav også Daniel Bachman Andersen en yderst velfortjent omgang tordenklapsalve efter den flotte og udtryksfulde ridning, han leverede.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachman Andersen og Blue Hors Don Olymbrio fik andenpladsen i dagens Grand Prix efter et ridt med masser af udtryk og X-factor.

Dagens sidste ridt blev afsluttet med flotte 78.283 point, hvad der gav Daniel Bachman Andersen en placering lige under Cathrine Dufour.

Publikum var en vigtig del af den fede stemning
Netop muligheden for at vurdere de deltagende ryttere blev der lavet en ganske underholdende gimmick ud af forstået på den måde, at publikum kunne være med til såkaldt spectator judging, hvor tilskuerne ved hjælp af en app kunne give deltagerne point. Den, der kom tættest på dommernes vurdering, vandt en gavekort til Nathalie Horsecare. Vinderen blev Cecilie Stadler, der for øjnene af alle tilskuere i Boksen, kunne modtage et gavekort og en krammer, for sin flotte amatørvurdering.

På publikumsrækkerne sad også tidligere landsholdsrytter i dressur, Margit Ørum, Bækmarksbro, som havde fundet vej til Herning i dagens anledning.

– Der er sket rigtig meget med kvaliteten siden, jeg red på landholdet i 90erne. Niveauet herinde i dag er imponerende højt, sagde Margit Ørum, som er kommet til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning siden 1980.

Også Anette Madsen, Ulfborg, havde besluttet at bruge sin fredag morgen på at se dressursport.

– Det er super spændende at komme så tæt på både tophestene og toprytterne, og det er nogle dejlige omgivelser at se dressur i, sagde Anette Madsen.

Hurra for Cathrine, Daniel og Severo
Naturligvis skulle dagens vindere kåres og have deres præmier, imens publikum glade så med. Cathrine Dufour kom til præmieoverrækkelse med et vinderdækken med skriften ”The Greatest Show,” hvad der er temaet for aftenens gallashow, men mon ikke også Cathrine Dufour kan sige sig enig med påstanden efter et super fedt program i Boxen.

Også de to fantastisk dygtige dressurherrer Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez fik deres præmier og gav et par underholdende æresrunder på to glade heste.

Læs også

Det kan ridesporten også (video)

17-09-2019 14:13, af Thomas Bach Jensen

"Dressage est pour toujours et pour tout le monde".... sådan sang Gentoftepigerne til aftenunderholdningen under DM for hold i ponydressur - og de har tilmed produceret denne skønne video

Karlslunde Rideklub tog guldet!

15-09-2019 20:45, af Rikke Hald Jensen

Trods blæst og en smule regn var dagen i Frederikshavn fyldt med flotte ridt, hvor 11 hold dystede til det sidste til for at blive Danmarks bedste pony-dressur-hold

Topplaceringer til Josephine Gert Nielsen

15-09-2019 11:07, af Cecilia Lindahl

Josephine Gert Nielsen og Caroline S Jørgensen har begge vist dannebrog frem på de belgiske dressurbanerne denne weekend, hvor det er blevet til flere placeringer og sejre

Landsholdsrytterne fører DM i U25

08-06-2013 10:22, af Britt Carlsen

Mesterskabet for U25 ryttere er særdeles seværdigt og et rigtigt godt tiltag, som i år har resulteret i ti startende ryttere. I morgen søndag afgøres det hele i kürklassen, men efter dagens U25 Grand Prix tegner der sig et billede af medaljefordelingen

Akeem Foldager solgt

05-02-2015 19:25, af Britt Carlsen

Andreas Helgstrand har solgt sin Grand Prix-hest Akeem Foldager til den dansk/amerikanske dressurrytter Charlotte Jorst

First Horse Grand Prix i Bernstorffsparken

24-02-2011 09:11, af Signe Wiese
First Horse Grand Prix er titlen på stævnet, som fra 19. maj 2011 slår dørene op til to forrygende weekender med ridesport på højeste plan, smukke omgivelser og massevis af oplevelser for alle hesteglade.

Marlin Baryard-Johnsson i Top 5

25-12-2014 14:59, af Hanne Prier

Den svenske top rytter Marlin Baryard-Johnsson er stadig populær

Interessante ekvipager klar i Herning

24-04-2012 07:35, af Signe Wiese
Herning Rideklub byder i weekenden den 27. april til 29. april alle interesserede velkommen til landsstævne i dressur for heste, hvor man blandt mere end 160 starter kan opleve mange spændende ekvipager

Ulrik og Michigan 5’er i GPS

29-03-2015 18:48, af Nina Marie Villadsen

Sidste dag ved det internationale dressurstævne i spanske Barcelona bød blandt andet på en dansk femteplads i Grand Prix Special

Danske topplaceringer i Wellington

07-02-2014 09:54, af Thomas Bach Jensen

To danske ryttere opnåede igen topplaceringer i den firstjernede Grand Prix ved Adequan Global Dressage Festival (AGDF) i Wellington, hvor der var masser af DV-heste både i den firstjernede og den trestjernede Grand Prix

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Camilla Tiefensee Schrøder

Webredaktør og nyhedsvagt

Camilla Tiefensee Schrøder
27 14 19 10
cts@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

May Sherif føl født på Tasmanien

19-09-2019 13:04, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den verdenskendte elitehingst May Sherif DVE 250, som har været død i ca. 15 år, har i foråret fået et afkom på Tasmanien og to mere er på vej

Overlegen sejr til Dufour på Helgstrand-hingst

15-09-2019 15:30, af Cecilia Lindahl

Det var stævnedebut og en sejr sikker til Cathrine Dufour og den 6-årige Helgstrand hingst Samuel ved PAVO og Dansk Rideforbunds championat for 6 års dressurheste i dag

Todt køresyg på Zangersheide

19-09-2019 10:21, af Britt Carlsen

Den ene lastbil fra Stutteri Ask kom til at holde i kø på motorvejen i mange timer, og det betyder, at Todt un Prince Ask ikke kommer til start i Sires of the World da han behandles for køresyge/transportsyge

Rekorder og 10. gang til DM for vallakken Lasse

19-09-2019 09:45, af Annika Knudsen Lorentsen

I den kommende weekend løber DM i military af stablen hos Sportsrideklubben, og i den forbindelse sætter to ekvipager rekord, da de også deltog ved DM i TREC i sidste uge. For Niels Goldschmidt og hesten Lasse er det desuden 10. gang de deltager ved DM i military

92 finalister klar til dressurchampionatet

16-09-2019 14:01, af Thomas Bach Jensen

Når finalen i Pavo og Dansk Ride Forbunds Championater for ungheste afholdes på Blue Hors i uge 41, vil 92 unge dressurheste kæmpe om placeringerne i de fire alderskategorier for 4-, 5-, 6-, og 7-års heste. Se alle de udtagne heste her

Suveræn sejr til Hesselhøj Gnags

14-09-2019 19:56, af Cecilia Lindahl

Det var en stensikker og suveræn sejr til Allan Grøn og Hesselhøj Gnags ved PAVO og Dansk Rideforbunds championat for 4 års dressurheste i dag

Ponyerne kæmper for DM-medaljerne

14-09-2019 21:47, af Cecilia Lindahl

DM i ponydressur for hold er i gang, og foreløbig fører Karlslunde Rideklub, der fører DRF-mesterskabet i ponydressur for klubhold

OL-rytter suspenderet efter mishandling

19-09-2019 15:17, af Cecilia Lindahl

Den belgiske militaryrytter Joris Vanspringel er suspenderet efter mishandling af en pony under en militaryclinic tilbage i november 2018

Mette Ehlers er ny underviser på berideruddannelsen

13-09-2019 13:07, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den 37-årige berider Mette Ehlers overtager stillingen efter Maria Anita Andersen, som er rykket til Helgstrand Dressage

” Han er bestemt en OL-kandidat” (VIDEO)

14-09-2019 14:03, af Cecilia Lindahl

– Han vil bestemt være en Toyko-kandidat – hvorfor ikke!, sådan fortæller den olympiske mester Charlotte Dujardin efter sejren på staldens nye stjerne Gio ved de britiske dressurmesterskaber denne weekend