Grovfoderanalyser til heste

14-06-2015 14:07

Med udgangspunkt i en foderanalyse af grovfoderet kan det let beregnes, hvad hestene mangler af næringsstoffer og hvilket tilskudsfoder og/eller kraftfoder det passer at supplerer med i foderplanen, hvis dette er nødvendigt

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto.

Foderanalysen er således klart det bedste hjælpemiddel til at tydeliggøre, hvad hestens grovfoder skal suppleres med. Derfor bør man altid efterspørge en analyse på det hø eller wrap, som indkøbes fra landmanden eller foderleverandøren. Alle leverandører af større partier af grovfoder bør få udtaget en grovfoderanalyse af de forskellige partier, for at kunne fortælle kunden om foderets næringsindhold og brug.

For at være sikker på, at det foder man sender til analyse virkeligt repræsenterer det anvendte foder, skal den indsendte prøve være repræsentativ. Derfor bør følgende forhold være opfyldt:

1. Prøvetagningen skal være rigtigt udført

2. Prøven skal være håndteret korrekt

3. Laboratoriet som udfører analysen skal have de rigtige rutiner

4. Følgeseddel.  Foderprøven skal følges af en følgeseddel, som er korrekt udfyldt, hvoraf det fremgår, hvilke analyser der skal udføres og hvortil svaret skal sendes.

Udtagning af prøven for analyse
Det er vigtigt at den udtagne foderprøve virkelig er repræsentativ. Tænk på, at en mark, hvor der f.eks. høstes 100 baller af 500 kg, ligger der 50.000 kg eller 50 tons foder, herfra skal der så udtages en prøve på ca. 500 gr, som skal være repræsentativ for hele marken. I praksis ser vi ofte, at afgrødens foderværdi vil varierer indenfor den samme mark f.eks. på grund af forskellig botanisk sammensætning, særligt en uens gødskning eller kløverdække kan også betyde meget for foderets proteinindhold, ligesom uens bonitetsforhold og uens solindstråling f. eks. fra marker der ligger op til skov kan påvirke foderværdien.

Når der er tale om hø eller wrap er den mest enkle metode, at man udtager prøven umiddelbart inden presningen af høet eller wrappen.  Så kender man også næringsværdien inden man starter med udfordring af ballerne.  Hvis man går en tur diagonalt over marken, tager man nogle prøver af skåret tilfældige steder, sådan at prøven bliver repræsentativ fra hele marken. Hvis græsset ligger i strenge, er det vigtigt at man får taget materielle fra hele skårdybden og ikke bare toppen af skåret, hvor græsmassen typisk er mere tør, men også fra midten af skåret og fra bunden, hvor der ofte er flere bladdele. Udtager man kun prøven fra toppen af skåret, hvor tørstofindholdet normalt er højest, får man en forkert værdi for partiet som helhed.

Har man ikke mulighed for at udtage prøven af skåret på marken, må man tage prøven senere fra de enkelte hø- eller wrapballer. Man kan også tage prøven når ensileringsprocessen er slut efter ca. 4 uger. Men det betyder, at der skal laves hul i en eller flere baller på et tidspunkt, hvor der normalt ikke er behov for at udfodre den. Her er den bedste metode at anvende et hø- eller ensilage bor ved prøveudtagningen. Er der tale om wrapballer skal borehullerne efterfølgende tapes ordentlig til med UV- bestandigt tape. Andre typer af tape skal ikke anvendes, da de har dårlig holdbarhed. Det er nødvendigt at blande prøver fra flere baller for at gøre prøven så repræsentativ som mulig.

Er der tale om små høballer åbner man 5-10 forskellige baller, afhængigt af partiets størrelse, og tager forsigtigt en prøve fra hver enkelt balle. For hø i storballer er det også lettest at anvende et høbor.

Blanding af prøverne
Uanset hvordan foderprøverne er udtaget samles de i en sæk eller papkasse. Er græsset ikke snittet, klippes det i mindre stykker med en saks, så det bliver lettere at blande.  Derefter blandes alle prøverne i sækken godt og inden man udtager en mindre prøve på ca. 500 gram der fremsendes til analyse.

Hvis man vil afvente analyser fra senere slæt og indsende prøverne samlet til analyse, kommer man de udtagne foderprøver i fryseren indtil de skal indsendes.

Prøverne bør indsendes til dit foderlaboratorium i begyndelsen af ugen, sådan at de ikke kommer til at ligge i posten weekenden over.

For korn og forskellige typer af kraftfoder er det ikke så almindeligt at få udtaget foderanalyser, og normalt kan man med rimelig sikkerhed bruge tabelværdierne fra fodermiddeltabellen.

Hygiejnisk værdi
Hvis man allerede ved at se på grovfoderet, eller ved at lugte til det, kan vurdere, at foderet er af dårlig hygiejnisk kvalitet, det vil sige er kontamineret med bakterier eller mug, bør foderet ikke anvendes men kasseres.

Der hvor det særligt er berettiget at få taget analyser af den hygiejniske værdi er, hvor man kan fornemme at kvaliteten ikke er helt i top, men hvor man har svært ved at vurdere hvor dårlig kvaliteten er.

Er der tale om wrapballer bør man vente til ensileringsprocessen er forløbet færdigt, hvilket typisk tager 5-7 uger fra at græsset er indpakket i plastic, og for hø bør man minimum vente til 2 uger efter at høet er kommet i hus. Prøven, som skal analysere for hygiejnisk kvalitet, bør ikke kommes i fryseren, og man bør ved forsendelsen være opmærksom på at undgå, at prøven kommer til at ligge weekenden over på et postkontor, hvilket kan betyde store ændringer i den hygiejniske kvalitet således, at analyseresultatet ikke længere kan anvendes.

En konkret mistanke om et hygiejnisk problem ved foderet, kunne f.eks. være:
- Synlig svampetilvækst
- Afvigende lugt, udseende eller struktur.

I disse tilfælde skal prøveudtagningen naturligvis ske med udgangspunkt i de foderpartier hvor man har mistanke om problemer.  Det er her vigtigt at være opmærksom på, at de synlige tegn på at foderkvaliteten ikke er i orden, ofte kun er toppen af isbjerget, og foder uden disse synlige tegn kan sagtens være kontamineret med bakterier og eller have forhøjet kimtal.

Inden prøven indsendes til analyse bør man tage en snak med sit foderlaboratorium om hvilke analyser der er relevante, priser m.m.

Følgesedlen
Prøven mærkes med ejers navn, gårdnavn eller lignende og fremsendes sammen med en udfyldt følgeseddel. Hvor man angiver oplysninger om afgrøden, gødskning, vejrlig. m.m. Det er vigtigt, at følgesedlen udfyldes omhyggeligt med anførsel af hvilke analyser der skal udføres.

Kilde: SEGES – Landskonsulent Eric Clausen 

Læs også

Ny dyresundhedslov på vej

16-04-2021 13:33, af Annette Boe Østergaard

En ny EU lovgivning er på trapperne, eller faktisk er den ikke så ny endda. I 2016 så en ny EU forordning dagens lys. Forordningen kaldes Dyresundhedsloven eller Animal Health Law (AHL) og samler reglerne på dyresundhedsområdet for mange forskellige dyrearter

Sådan indretter du stalden og undgår skader på hesten

27-02-2021 14:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mange stalde er blevet ombygget på grund af implementeringen af hesteloven. Det har givet et øget fokus på at indrette hestestalden og folden så man undgår, at hesten laver skade på sig selv 

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Kun stråfoder til unghesten?

13-01-2013 15:14, af Nina Marie Villadsen
Ny svensk forskning har set nærmere på, om ungheste i træning kan klare sig på en diæt udelukkende bestående af stråfoder

Fire tips til at forebygge vægttab hos hesten

29-01-2021 16:25, af Merete Haahr

Vinteren er over os, og selvom solen titter frem på frostklare dage, er det bidende koldt udenfor. Hvis hesten har helbredsproblemer, som gør, at den fryser, så kan den have svært ved at holde huld. Her får du fire gode tips til at få hesten til holde vægten vinteren igennem

Flere heste passes ikke ordentligt i vintervejret

23-02-2010 13:01, af Maja Golles
Flere udegående dyr, herunder heste, lider nød i vintervejret. Ofte har dyrene ikke adgang til vand, foder og læ, lyder det

Hvorfor går det så ofte galt?

30-06-2019 12:45, af Cecilia Lindahl

Når græs nu er det primære foder, som hesten bør leve af, hvad er det så, der går galt, når vores heste bliver syge af at gå på græs?

Hvorfor er grovfoderet så vigtigt?

13-11-2017 12:20, af Cecilia Lindahl

Grovfoderet bliver sjældent tillagt den store betydning i det samlede regnskab, selvom det reelt bør udgøre mere end halvdelen af foderplanen

Må rideudstyrsbutikker holde åbent?

11-01-2021 13:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

Rideudstyrsbutikker, som også sælger hestefoder, må kun holde åbent, hvis deres hovedomsætning er foder. De nye corona-restriktioner har skabt anledning til forvirring

Danske heste har eget foder med til OL

20-02-2008 14:37, af Maja Golles
OL|
Dansk Ride Forbund har netop modtaget meddelelse om, at de danske heste skal flyve til Hong Kong d. 25. juli 2008.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Flere flotte debuter i Frederiksværk (video)

07-05-2021 20:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Landsstævnet hos Frederiksværk Rideklub startede i dag med en sejr til Liva Addy Guldager Nielsen i MB1, mens Cathrine Dufour red en sejr hjem i den 7-årige Eternitys Prix St. Georg-debut. Anne Troensegaard tog sejren i Intermediaire II, mens Nadja Aaboe Sloth red sig til en andenplads i sin debut i Intermediaire med den 8-årige Favour Gersdorf

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Dufour og Vamos Amigos dansede i aftensolen (video)

08-05-2021 22:22, af Kristine Ulsø Olsen

Der blev vist dressur på særdeles højt niveau ved dagens landsstævne i Frederiksværk, hvor der blev redet alt fra MB0 til Bundgaard Byg Cup og afslutningsvis Grand Prix, som Cathrine Dufour og Vamos Amigos trak sig sejrsrigt ud af med over 77%

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse