Har du styr på persondataforordningen i din rideklub?

24-05-2018 10:18

Mathilde Louise Stenild Brejner

Den 25. maj 2018 træder EU's Persondataforordning i kraft med nye krav til databeskyttelse. Det betyder, at rideklubber og andre som behandler personoplysninger, bør sætte sig ind i det nye regelsæt for at undgå sanktioner og bøder. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du håndtere persondataforordningen i din rideklub

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den 25. maj 2018 erstatter persondataforordningen persondataloven fra 2000. Og det betyder, at der kommer nye krav og pligter til rideklubber og andre, som behandler personoplysninger.

DIF og DGI har i den anledning i fællesskab udarbejdet en vejledning til idrætsforeninger, som handler om, hvordan man behandler persondata.

Vejledningen er tænkt som et hjælperedskab, som foreninger kan bruge, når de skal danne sig et overblik over, hvilke personoplysninger foreningen behandler samt, hvordan personoplysningerne skal behandles.

På DGIs hjemmeside kan du hente ”Vejledning til idrætsforeninger om behandling af persondataoplysninger”

Hvad er personoplysninger?
Måske er du lidt usikker på hvad personoplysninger lige præcis dækker over. Personoplysninger omfatter alle oplysninger, der kan knyttes til en bestemt person. Inden for de personoplysninger kan der kategoriseres, så navn og kontaktdata kaldes for almindelige oplysninger – og de kan behandles i vidt omfang. Andre oplysninger er derimod tillagt en højere grad af beskyttelse. Blandt andet:

- CPR-nummer.
- Oplysninger om strafbare forhold.
- Følsomme oplysninger om seksuelle forhold eller helbred.

De nævnte personoplysninger skal behandles med stor omtanke. Overordnet set ændrer de nye regler ikke voldsomt på de krav, der har været hidtil, men der er punkter, hvor der er skærpelser, og derfor bør alle foreninger gennemgå deres rutiner, skriver DGI på deres hjemmeside.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Medlemmer skal have gennemsigtighed
Blandt nogle af skærpelserne som kommer sammen med EU's persondataforordninger hører, at det skal være synligt for foreningens medlemmer, trænere, instruktører og frivillige, hvordan personoplysninger behandles. Kravet kan imødekommes med en såkaldt privatlivspolitik.

Et andet krav er, at rideklubben eller foreningen skal have en intern beskrivelse af, hvordan personoplysninger behandles, så det kan dokumenteres over for Datatilsynet.

”Arbejdet kræver en ekstra indsats, men vi håber, at vejledningen og bilag vil give foreningerne et godt grundlag, så opgaven kan løses uden for stor indsats,” siger Steen F. Andersen, juridisk chef i DGI.

Hvis der opstår spørgsmål, vil der være personer i både DIF og i DGI, som gerne vil være behjælpelige.

Artiklen er tidligere udgivet på everhorse.dk 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen