Helgstrand, humor og hemmeligheder

28-02-2020 10:31, af Thomas Pelle Veng

Vi skriver februar 2020, og selv om vinteren har været usædvanlig mild i år, er det ganske koldt i dag. Men til trods for, at regnen pisker ned udenfor, er humøret højt, for nu er jeg endelig klar til at skrive om det, som det hele handler om - ponyfædre

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Camilla Tiefensee Schrøder
Nyheden fortsætter efter annoncen

På køkkenbordet ligger tre A4-sider med mine noter fra samtalerne med Ulf, Andreas og Alexander Helgstrand. Tre generationer ryttere hvoraf to af er tidligere ponyfædre. Mine noter er ikke ligefrem kønne, og jeg tvivler ikke et sekund på, at min datters pony har en pænere hov-skrift, men det slår mig ikke ud. For selv om det kun er godt et år siden, at jeg hørte om familien Helgstrand første gang, er jeg udmærket klar over, at der på hver deres måde er tale om tre af de mest kendte navne i dansk ridesport.

Den første af de tre samtaler var med den tidligere ponyfar og nuværende bestyrelsesformand i Dansk Rideforbund, Ulf Helgstrand. Efter at have talt med Ulf, stillede jeg de samme spørgsmål til hans søn, Andreas Helgstrand, der udover at være en succesfuld rytter med mange flotte internationale resultater, også er nybagt eks. ponyfar. Desuden er det Andreas, som rigmænd fra hele verden ringer til, når de lige står og mangler endnu en hest til samlingen. Den sidste af de tre samtaler var med Ulfs barnebarn og Andreas søn, Alexander Helgstrand. Alexander er som 16-årig lige ung nok til at kunne bryste sig af titlen som ponyfar, men til gengæld er han den fungerende europamester i ponydressur.

I det efterfølgende har jeg sammenskrevet samtalerne med Ulf, Andreas og Alexander Helgstrand.

Hvad er en typisk ponyfar?

Andreas, hvordan vil du beskrive en typisk ponyfar? "En typisk ponyfar, hmm. En typisk ponyfar er en, som deltager mere eller mindre ufrivilligt, og som ikke har styr på det der med heste. De drejer rundt om sig selv, og arbejder solen sort uden at vide, hvad det egentligt er, de laver, … men der er selvfølgelig også dem, der som jeg selv”, Andreas griner, ”har fuldstændigt styr på det”. Så du har aldrig været en pinlig ponyfar? spørger jeg Andreas. ”Det tror jeg ikke. Jeg havde siddet mange timer i sadlen, inden Alexander kom til verden. Min far var helt klart en større ponyfar, end jeg nogensinde har været. Han vidste ingenting, dengang jeg red på pony.” Er det også sådan, du vil beskrive en typisk ponyfar? spørger jeg Alexander et par dage senere. ”Ja, men en typisk ponyfar kan heller ikke finde ud af at lægge bandager rigtigt på.”

Tror du måske, at det kan være fordi, at han ikke får lov af rytteren? Spørger jeg Alexander, ”Ja, måske, men til gengæld er han meget stolt over at kunne rulle dem korrekt op næsten hver gang, og så er fletning måske heller ikke lige hans stærke side.” Er du enig med din far, når han siger, at han aldrig har været en pinlig ponyfar? Alexanders svar kommer med det samme, men ikke uden et smil, som kan høres gennem telefonen. ”Nej, det er jeg bestemt ikke enig i.”

Ifølge Ulf er en typisk ponyfar under alle omstændigheder en, som bakker 100 procent op om børnenes ridning. Han får måske endda selv ambitioner på deres vegne og kan komme til at pace dem lidt for hårdt en gang imellem.

Hvem var den pinligste ponyfar? dig eller Andreas? spørger jeg Ulf. ”Det var formentligt mig. Jeg har engang fået en advarsel til et FEI-stævne for at hjælpe Andreas lidt for ivrigt fra sidelinjen.” Tror du, Andreas kan huske den episode? ”Ja, men jeg er ret sikker på, at han ville ønske, at han ikke kunne, for det var vist lidt pinligt.” Har du flere sjove ponyfarhistorier oppe i ærmet? ”Ja da, jeg har masser. Jeg kan huske en gang for mange år siden til et ponystævne. Jeg var en rigtig ponyfar med måske lidt for store ambitioner på Andreas’ vegne. Under opvarmningen stod jeg og råbte fra sidelinjen “Kom nu Andreas, det kan du godt gøre bedre, nej, en gang til, ret så den ryg Andreas” osv. På et tidspunkt red Andreas stille og roligt over til mig, lavede en parade, så mig ind i øjnene og sagde helt alvorligt “ja, ja far, men sig nu også noget positivt en gang i mellem.”

Hvad med dig, Andreas, er der en ponyfarhistorie, som står klarere for dig end andre? ”Ja, der var dengang Alexander var til EM. Der var kun et minut til, at han og Adriano B skulle ride. Et minut - og så kigger Alexander pludselig ned på mig med helt tomme øjne og spørger: “Far, hvor meget skal jeg ride til?” Jeg svarede 77 procent, hvilket var, hvad der skulle til for at vinde, og lidt til. OK svarede Alexander bare og gik ind og red til 77.5 procent. Tænk hvis jeg havde sagt 80 procent”, afslutter Andreas.

Da jeg senere genfortæller Andreas’ ponyfarhistorie til Alexander, svarer han blot, at 77.5 procent jo var nok, og det må jeg jo give ham ret i. Men Alexander havde også en anden historie oppe i ærmet og fortsatte. ”Til UVM røg min far af hesten. Han landede godt nok på benene, og jeg tror ikke, at der var andre end mig, der så det, eller om det er en hemmelighed, men typisk for min far så kiggede han bare op og sagde: Jeg skulle lige stramme gjorden.”

Nyheden fortsætter efter annoncen

Disciplin og hestehumor

På spørgsmålene om hvem af de tre, der har mest disciplin, og om nogen af dem nogensinde har pjækket fra træning, var de enige om, at det måtte være Andreas, der har mest disciplin. I forhold til det med at pjække fra træning, svarer Andreas, at det er sket en gang eller to. Alexander indrømmer også, at han har prøvet at pjække, men også at det ikke er noget, han kunne finde på at gøre i dag. Farfar Helgstrands svar på det samme spørgsmål var mindst lige så ærligt, men knap så pædagogisk korrekt. ”Nej, jeg har aldrig pjækket fra træning … men jeg har pjækket fra skolen for at komme til træning.” Hvem af jer har så mest humor? spørger jeg. ”Jeg tror sgu, at det er mig, som har mest humor”, svarede Ulf, mens Alexander var lidt i tvivl, om det er ham selv eller hans farfar. ”Det er i hvert fald ikke min far.”

Helgstrand på skolebænken

Andreas, hvilket kursus ville du sende Alexander og Ulf på, hvis det ikke måtte have noget med heste at gøre? ”Alexander skulle på et disciplinkursus, og min far skulle på et businesskursus, for der er ikke meget forretningsmand over ham.” Igen kan jeg høre smilet igennem Andreas’ headset, og det er ikke til at overhøre ironien i hans svar.

Ulf var den, som tænkte længst over spørgsmålet, men han endte med at komme frem til, at Andreas skulle afsted på et højskoleophold med en masse mennesker, som ikke talte hestesprog, og at Alexander, hvis det ikke måtte have noget med heste at gøre, ville have godt af en uddannelse, så der var noget at falde tilbage på. Da jeg stiller det samme spørgsmål til Alexander, svarer han uden tøven, ”Far, skulle på et mobiltelefon-afvænningskursus”. - og hvad med din farfar? ”Han skulle på et kursus, hvor man lærer at bruge en mobiltelefon.”

Gode råd til Cathrine Dufour

Inden jeg rundede hver af de tre samtaler af, spurgte jeg, om de havde nogle gode råd til deres ”kollega” og gode ven Cathrine Dufour, nu da hun snart skal til OL. Der opstår en lille pause i hver af de tre samtaler. Men da jeg fortalte, at hensigten med spørgsmålet udelukkende var at hjælpe Cathrine, for som de nok vidste, fik hun jo kun sølle 88 procent i Herning sidste år, kommer rådene i en lind strøm. Andreas rådede Cathrine til at have kortere tøjler og længere stigremme og lade være med at hænge i bremsen. Ifølge Alexander skal Cathrine huske at rette ryggen og gå lidt oftere i fitten (fitnesscenteret). Ulfs råd til Cathrine lød som følger. ”Cathrine er en utrolig ambitiøs rytter, men hun bør overveje at stille op til et par kæphestestævner for at undgå, at slide de stakkels heste op.”

Personligt gad jeg godt selv vide, hvor meget Cathrine ville ride til i Tokyo, hvis Andreas fortalte hende, at hun ”bare” skulle ride til 90 procent. Jeg mener, det virkede jo for Alexander.

Pindemadder og skurvogne

Hvor har det dog været befriende at høre, at to af landets nok mest rutinerede ponyfædre, som formentlig oftere spiser pindemadder i vip lounges end slappe pomfritter i skurvogne, har været mindst lige så pinlige som os andre ponyfædre, og at de stadig har begge ben solidt plantet i ridehusbunden.

Læs også

Ponyfar - På jagt med Severo Jurado Lopez

13-08-2020 08:02, af Thomas Pelle Veng

I min evige jagt på historien om den sjældne, men stolte og muligvis udrydningstruede race, har jeg valgt at vende kikkerten mod syd. Findes denne smukke race overhovedet uden for Danmarks grænser? Og hvis det er tilfældet, hvordan adskiller den sig så fra sin halvskallede og topmavede artsfælle her i Danmark?

Ponyfar - Tour De Dufour

05-07-2020 06:35, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar". Her kan du læse om Ponyfars møde med Cathrine Dufour

Ponyfar - Digital stalking to Go!

26-06-2020 16:55, af Ponyfar

Ponyfar, kender du de to apps, der hedder ”DRF Dressur” og ”Equipe”? Hvis ikke så er det vist på tide....

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hestemisbruger taget på fersk gerning

25-10-2020 14:09, af Thomas Bach Jensen

Natten til torsdag havde en 28-årig mand skaffet sig adgang til en stald, men blev af staldens ejer afsløret i at berøre en af hestene. Efter en halvtimes jagt kunne Nordsjællands Politi anholde manden, der står over for en række alvorlige sigtelser, herunder overtrædelse af dyreværnsloven

Tophesten Hedelunds Anakin er ikke mere

25-10-2020 08:38, af Thomas Bach Jensen

Dressurrytter Ditte Mikkelsen har mistet sin 5-årige tophest Hedelunds Anakin , der var en af kandidaterne til UVM-deltagelsen i kommende uge

Det betyder de nye restriktioner for ridesporten

26-10-2020 14:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Siden i fredags har hestebranchen ventet spændt på hvad de nye corona-restriktioner får af betydning for ridesporten, og Dansk Ride Forbund har nu offentliggjort en række svar på de oftest stillede spørgsmål, i forhold til de nye restriktioner, som berører både ridestævner og almindelig klubdrift

Ryttere jagtet af vred lodsejer i bil

27-10-2020 10:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Fire personer var tidligere på året ude at ride i skoven ved Restrup Enge, hvor de blev jagtet af en lodsejer i bil, hvilket resulterede i, at en faldt af og pådrog sig flere voldsomme skader - i morgen skal sagen for retten

Det danske 5-års-hold til UVM (VIDEO)

28-10-2020 10:01, af Thomas Bach Jensen

Otte ekvipager har i to dage redet om de fire pladser på det danske 5-års-hold til UVM i Verden. Dommerne har nu truffet deres beslutning

Disse 6-års skal til UVM for Danmark (VIDEO)

28-10-2020 11:42, af Thomas Bach Jensen

Så er afgørelsen faldet i 6-års holdet, der bl.a. omfatter en tidligere UVM-medaljevinder, nemlig guldmedaljehoppen Queenparks Wendy

Hvad betyder ny COVID-19-situation for ridesporten?

23-10-2020 19:34, af Thomas Bach Jensen

På aftenens pressemøde offentliggjorde myndighederne en række stramninger af de gældende COVID-19-retningslinjer og indførte desuden en række nye tiltag. Dansk Ride Forbund går i dialog med Dansk Idrætsforbund for hurtigst muligt at kunne give en videre udmelding

Ifor Williams Trailers melder afbud

27-10-2020 20:27, af Hannah Duelund Liltoft

Ifor Williams Trailers stiller alligevel ikke op på Hillerød Horse Show som ellers planlagt, på grund af udviklingen af Covid-19 i Danmark

7-års til UVM for Danmark (VIDEO)

28-10-2020 13:37, af Thomas Bach Jensen

Så har dommerne også set holdet af 7-års heste og har nu sat det danske hold til UVM i Verden i december 2020

Krav om mundbind gælder alle foreninger

29-10-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Kravet om at bære mundbind, som er trådt i kraft i dag, gælder indendørs i det offentlige rum. Det omfatter også private steder hvor der er en forening tilknyttet