Hest slap delvist løs i fly

18-11-2023 06:53

Trine Askjær-Jørgensen

Ombord på et Boeing 747-fly på vej fra New York til Liege blev en hest forskrækket pga. turbulens og sprang halvt ud af sin bås. Flyet måtte vende om for at prøve at redde hesten

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den 9. november var et Boeing 747-fly fra New York JFK-lufthavn til Liege i Belgien nødt til at vende om, idet en hest slap løs i lastrummet. Hesten, som delvist slap ud, mens flyet var i luften, måtte aflives pga. dens skaders omfang.

Fragtflyet, som blev fløjet af Air Atlanta Icelandic, var nået op på omkring 31.000 fod, da besætningen kontaktede kontroltårnet i Boston for at rapportere, at en hest var sluppet løs. Der var ikke nogen problemer med flyet eller med at flyve videre, men udfordringen var, at besætningen ikke kunne få hesten tilbage i sikkerhed i båsen.

Hesten var én ud af 15, der skulle flyves til Liege-lufthavn, men kort efter afgang blev flyet ramt af turbulens, og det skræmte hesten, som dermed sprang halvvejs over båsens høje front, hvor den kom til at hænge fast med forbenene på den ene side og bagbenene inde i båsen.

Flyet fik tilladelse til at flyve tilbage til JFK-lufthavn, og her blev det aftalt, at en dyrlæge ville møde dem med det samme. Personalet satte alt i værk for at prøve at hjælpe hesten ud af den trælse situation. Ved landing blev det dog tydeligt, at hestens skader var for alvorlige til, at den kunne reddes, og dermed blev den aflivet med det samme.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den slags uheld sker heldigvis meget sjældent
Avls- og konkurrenceheste bliver regelmæssigt transporteret fuldstændig sikkert rundt omkring i verden via fly, men episoden bevidner om den uforudsigelighed, der er ved at arbejde med heste, som er flugtdyr og kan skade sig selv uventet, når de bliver bange.

Det ville praktisk talt have været umuligt for hestepasserne, som er med i flyet, at tage sig af hesten om bord – at få hesten sikkert tilbage i sin bås, mens flyet var i luften – på grund af måden heste transporteres i fly. Hestene læsses i massive, boltede skibscontainere med tre smalle båse pr. container. Disse containere stilles derefter op mod hinanden inde i flyet, hvilket gør det umuligt at åbne døren til båsene under flyvningen.

Hestene kan tage deres hoveder ud over fronten af båsene, så hestepasserne kan give dem mad og vand og tilse dem, men ellers er der meget begrænset plads omkring dem.

Heldigvis sker den slags uheld på fly meget sjældent, og flyet kunne med tre timers forsinkelse flyve afsted mod Liege igen med resten af hestene, hvor det ankom den 10. november.

Kilde: CNN Travel

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen