Heste ældes bedre end mennesker

10-01-2023 06:29

Charlotte Kusk Berwald

Ny amerikansk undersøgelse konkluderer trods fremkomsten af flere ældre heste, at heste ikke møder nær samme aldringsmønster som det ses hos mennesker

Copyright Ridehesten.com
Heste ældes ofte bedre end mennesker. Her ses Riwerstown Blonde der i en alder af 26 stadigvæk er aktiv stævnepony. Foto: Ridehesten.com/Juliemaja Sørensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dermed aldres heste langt bedre end mennesker. De rammes heller ikke på samme måde af aldersrelaterede sygdomme som mennesker gør.

Markant flere ældre heste
I dag er anslået hver tredje hest i USA over 15 år gammel, og antallet af heste over 20 år er mere end doblet på 25 år. Til forskernes store overraskelse betyder dette dog ikke nær så mange aldersrelaterede skavanker, som man kan iagttage hos mennesker, der også bliver ældre og ældre og i takt med alderen svækkes mere og mere.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Immunforsvaret består
Det amerikanske studie, der er foretaget ved University of Florida, bemærker især, at antistoffer hos heste og immunforsvaret generelt holder sig bedre end hos mennesker, der er langt oppe i alderen. Blandt de knap 1500 heste over 20 år, der indgik i undersøgelsen, havde godt to tredjedele en kronisk lidelse, der medførte inflammatoriske tilstande. Modsat mennesker viste disse heste sig i stor stil at være i stand til at holde skavankerne nede, og blev altså kun meget sjældent rigtig syge med død til følge.

Horsetalk.co.nz

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner