Hestens krybbebidning er en måde at dæmpe stress

31-03-2020 07:02

Merete Haahr

Heste der krybbebider, og har for vane at gnave i deres staldmiljø, de gør det måske for at dæmpe stress, som er relateret til forholdene omkring deres opstaldning. Det viser et omfattende studie fra engelske hjerneforskere

Copyright Ridehesten.com
Krybbebidning hos heste kan være med til at dæmpe følelsen af stress i et suboptimalt opstaldning miljø. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hos op til 10 % af vores domesticerede heste kan man observere krybbebidning, hvor hesten tager fat i staldinventaret med fortænderne, mens den grynter højlydt. Hesten bider fast med tænderne i f.eks stalddøren eller andre objekter i dens staldmiljø, og forskere mener at disse heste forsøger at efterligne måden at græsse på eller en søgen efter føde. Studier viser, at det har en direkte sammenhæng med den måde hestene bliver opstaldet på, hvor deres naturlige fødesøgende adfærd bliver begrænset.

Krybbebidning dæmper stress

Eksperter fra Royal Agricultural University (RAU) i England, har fundet frem til forskelle i hestes hjernefunktion, som peger på, at krybbebidning hos heste er en måde at dæmpe stress på. 

Ledende forsker, Andrew Hemmings, som står for undervisningen på hestevidenskab på RAU forklarer, at mange hesteejere synes krybbebidning ikke er pænt at se på. De føler, at det smitter blandt heste, og derfor prøver nogle ejere at forhindre hesten fysisk med stropper rundt om halsen, hvilket skaber ubehag når hesten begynder at bide.

– Vores forskning sår tvivl omkring virkningen ved fysisk at forhindre hesten i at bide, idet undersøgelser viser at krybbebidning reducerer stress, forklarer Andrew Hemmings.

Forekomsten af denne form for adfærd rejser en lang række velfærds spørgsmål, netop fordi disse adfærdstræk oftes ses under staldforhold, som forhindrer hestene i at bevæge sig frit.

Krybbebidning afspejler sig i hestens hjernefunktion

– Til dato ved vi meget lidt om, hvordan krybbebidning afspejler sig i hestens hjernefunktion, og igennem vores undersøgelser, har vi fundet flere forskellige neurologiske forskelle i heste, som led af krybbebidnings adfærd, forsætter Andrew Hemmings. 

 Ved at undersøge hjernen hos krybbebidere, har forskerne fundet klare beviser, som tyder på at denne form for bidning har en selvstimulerende effekt, og giver hesten en fornemmelse af belønning i hjernen.

På denne baggrund, tegner der sig et billede af, at heste bruger krybbebidning til at overkomme stressfulde situationer, på samme måde som mennesker bruger ting eller aktiviteter der udløser en form for belønning for at modstå effekterne af stress. 

Set ud fra den måde vi holder heste på, så gør fysisk forebyggelse af krybbebidning situationen værre, idet det forhindrer hesten i selv at kunne håndtere svære situationer, og det gør hesten endnu mere sårbar og modtagelig for de ødelæggene og præstationshæmmende effekter af stress, fastslår Andrew Hemmings. 

Studier af krybbebidning, kan give forståelse af menneskers mentale sundhed

Nyheden fortsætter efter annoncen

Studierne peger også på denne form for adfærd hos hesten, også kan give os en bedre forståelse for menneskers mentale helbred, fordi krybbebidning og lidelser som skizofreni viser de samme ændringer i hjernen.

Tidligere har man sammenlignet hjerner fra gnavere, som har udvist en stereotyp adfærd, til at forstå sammenhængen i den menneskelige hjerne, f.eks. mennesker med sygdommen skizofreni. Anatomien i gnaveres hjerne er dog meget anderledes end hos mennesker, hvor hestens hjerne har langt flere lighedspunkter til mennesker.

Sygdomme hos mennesker som Skizofreni, Tourettes syndrom, Parkinson og Huntingdons Chorea hænger sammen med en ændret funktion i hjernens Striatum også kaldet basalganglier. Derfor er der et stort potentiale i forskningen indenfor hestevidenskab, som måske kan lede til en bedre forståelse for studier af mentale helbredsproblemer hos mennesker. 

Krybbebidning har sammenhæng mellem hyperaktivitet

Forskerne har særligt set på lille område i basalganglierne som kaldes nucleus accumbens, og det er en nøglekomponent i hjernes center for glæde og motivation. Nucleus Accubens får signalstoffet dopamin fra nerveceller i mellemhjernen. 

Copyright Ridehesten.com
Hestevidenskab kan måske kan lede til en bedre forståelse for studier af mentale helbredsproblemer hos mennesker. Der er mange ligheder mellem hedens og menneskers hjerne. Basalganglierne eller striatum er den del i hjernen der fungerer som en stopklods for uhæmmede aktiviteter. Nucleus Accumplus er en lille del af basalganglierne, center for lykke og glæde. Hvis der sker ændringer i hjernens signalstoffer, medfører det tab af kontrol over normal adfærd.

Dopaminsystemet i mellemhjernen, er under indflydelse af andre signalstoffer kaldet opioder, et naturligt stof som kroppen producerer.  Opioder binder sig til receptorerne i centralnervesystemet og sænker bl.a. smertesignaleringen til hjernen. Opioder indeholder også endorfiner, som er forbundet til føleser af lykke og glæde. 

– Vi fandt et stort antal molekyler på nervecellerne, som opioderne binder sig til, en forandring der i andre dyrearter hænger sammen med hyperaktivitet og dopaminsystemet følsomhed, beretter Andrew Hemmings. Dette understøtter tanken om at orale sterotopier eller krybbidning kan være forbundet med en slags hyperaktivitet i form af overdreven følsomhed.

Basalganglierne i hjernen sørger adfærdsregulering og disse data som vi har rapporteret her, indikerede øget hæmning "stop"-mekanismen i de basale ganglier, hvilket  medfører en mangel på kontrol af normal adfærd. 

Det støtter også teorien af om, at krybbebidning er et resultat af følsomhed i dopaminsystemetat hjernens belønningssystem: aktiviteter der før kun gav en lille belønning, nu føles langt mere behagelige i det følsomme dyr, og kan dæmpe ubehagelige følelser. 

Krybbebidning kan være selvstimulering, som følge at et begrænset miljø

Forskningen tyder således på, at det er ændringer hjernens signalstoffer, der gør  krybbebidning til form for selvstimulering, det erstatter den fødeindtagelse adfærd og gode sociale oplevelser med andre heste, der ikke kan opnås på grund af et begrænset miljø.  Andrew Hemmings konkluderer udefra studierne, at krybbebidning hos nogle heste, er med til at bekæmpe de fysiologiske konsekvenser af stress i forbindelse med et suboptimalt miljø. 

Læs også artiklen i magasinet Ridehesten december 2018 , Forstå din hests følelser

Læs også

Krybbebidning kan skyldes selenmangel

17-11-2017 10:46, af Cecilia Lindahl

Ny overraskende viden kan måske give svaret på krybbebidning hos heste. Et forskerteam er netop i gang med en undersøgelse, der tyder på, at selenmangel kan være årsagen

Ny forskning: Krybbebidning og kolik

13-06-2013 06:37, af Nina Marie Villadsen

Forskere har længe søgt efter en forklaring på sammenhængen mellem krybbebidning og kolik - og nu ser det ud til at de har fundet den

Ny forskning i krybbebidning

20-03-2013 11:44, af Nina Marie Villadsen

Et nyt studie ser nærmere på de bagvedliggende faktorer, der forårsager krybbebidning

Ridning reducerer stress

05-07-2019 11:49, af Mathilde Brejner

Som rytter træner du ikke bare kroppens muskler – du styrker også din mentale sundhed. De sundhedsfordele, du får som rytter, kan du glæde dig over, om du så er til spring, dressur eller tølttræning 

Ny forskning: Heste reagerer på dine følelser

14-01-2020 08:43, af Merete Haahr

Heste suger vores følelser til sig, og de reagerer meget stærkt og hurtigt på dem. En gruppe fritgående hopper, der ikke tidligere har haft megen kontakt med mennesker, udviste henholdsvis stress eller  afslapning, som reaktion på ”vrede” og ”glade” ansigtsudtryk og lyde

Web-TV: Temadag på Foulum 2. del

01-04-2009 13:26, af Mette Andersen
Hvad er stress hos heste?

Dét er fundamentet for en vinderhest

13-08-2015 08:00, af Ditte Faber

Nok så meget er talent, nok så meget er træning, men hvis hesten skal nå helt til tops, skal rytteren skabe de helt rigtige betingelser. Også uden for sadlen

Er din hest deprimeret?

19-12-2017 07:34, af Cecilia Lindahl

At mennesker kan komme til at lide af depression kender de fleste til, men også heste kan lide af depression – og det er faktisk dressurheste, der er særligt udsatte

Stress, temperament og indlæring

29-04-2013 13:41, af Nina Marie Villadsen

Et nyt studie har set nærmere på, hvordan stress og temperament kan påvirke hestens indlæringsevne

Ny musik virker beroligende på heste

02-07-2021 06:26, af Merete Haahr

Heste opfatter lyde anderledes end mennesker, og derfor kan høje lyde stresse hesten, mens andre lyde kan virke beroligende og angstdæmpende. Nu har en adfærdskonsulent komponeret et særligt stykke musik helt specielt beregnet til heste

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Landmand søger... skikkelig skovturshest

18-10-2021 12:14, af Thomas Bach Jensen

Allan Jensen fra tv-serien "Landmand søger kærlighed", der netop er aktuel på TV2 i denne tid, har også søgt efter en god og rolig skovturshest, og nu har han fundet kærligheden på Vilhelmsborg

Charlotte Dujardin har solgt Gio

25-10-2021 22:33, af Kristine Ulsø Olsen

Charlotte Dujardin har netop offentliggjort at hun har solgt den lille imponerende vallak Gio, som i hun år både har vundet individuelt OL og EM-bronze på. Gio med kaldenavnet Pumpkin, forbliver i England hvor han fremover skal rides af stortalentet Annabella Pidgley

Nanna Merrald er ny rytter på Blue Hors Don Olymbrio

26-10-2021 09:28, af Annika Knudsen Lorentsen

Deltagerlisterne for CDI3* på Blue Hors afslører, at Nanna Skodborg Merrald har overtaget tøjlerne på avlshingsten Blue Hors Don Olymbrio, som senest blev startet tilbage i januar 2020 af Agnete Kirk Thinggaard

Cathrine og Cassidy tilbage som vindere i Herning (video)

22-10-2021 21:52, af Annika Knudsen Lorentsen

De dygtige dressurheste dansede her til aften i Jyske Bank Boxen ved World Cup Herning, hvor de blev flot fremvist af deres ryttere. Sejren blev dansk, da Cathrine Dufour leverede en fremragende præstation, som blev belønnet med mere end 77 procent – en præstation som Cathrine også selv var særdeles glad for og hun udtrykte stor taknemmelighed overfor sin mangeårige partner Atterupgaards Cassidy

17-årig tysker fløj over 2 meter (video)

23-10-2021 16:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved World Cup Herning 2021 er der netop afviklet Six Bar-springning og her blev det tyske Johanna Beckmann, der tog sejren, som den eneste fejlfrie over hele 2 meter

Fra chancehest til international sejr i Boxen (video)

23-10-2021 12:27, af Kristine Ulsø Olsen

Det var en kæmpe oplevelse for Benedikte Brebøl Windfeld, da hun i går vandt sin første internationale start ved Almased Dressage Amateurs i Herning. Det har dog ikke altid stået skrevet i kortene at hun og Lorenzo skulle nå hertil, da hendes forældre for ni år siden købte den store vallak som chancehest for 30.000

DV-hoppen Fiontini er solgt igen – denne gang til USA

21-10-2021 09:33, af Thomas Bach Jensen

Ved et besøg hos Patrik har den internationalt succesfulde Grand Prix-rytter Anna Buffini forelsket sig i den yderst talentfulde hoppe, og Fiontini – der var ejet i fællesskab af Stutteri EVO og Helgstrand Dressage – kan nu se en fremtid i møde i USA

Søren stiler efter VM med Todt Un Prince Ask (video)

21-10-2021 14:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Todt Un Prince Ask er tilbage på startlisten efter en skadesperiode, hvor han i denne uge går nogle mindre klasser ved World Cup Herning. Hingstens faste rytter Søren Møller Rohde, chefberider på Stutteri Ask, håber på, at de bliver klar til VM her i Herning næste sommer

World Cup-følauktionen: En bragende succes!

23-10-2021 18:42, af Thomas Bach Jensen
Avl|

DWB World Cup Foal Auction blev i aften et brag af en succes med rekord på salgsprocent, toppris og gennemsnitspris. Dyreste føl fik hammerslag på 49.000 euro

Dufour og Krüth i tæt løb om sejren

23-10-2021 22:11, af Thomas Bach Jensen

Det var en forrygende og festlig aften i Boxen i Herning, hvor World Cup-turneringens vestlige liga blev åbnet med massiv dansk succes. Cathrine Dufour red 18-årige Atterupgaards Cassidy til sejr under bragende bifald