Hestens krybbebidning er en måde at dæmpe stress

31-03-2020 07:02, af Merete Haahr

Heste der krybbebider, og har for vane at gnave i deres staldmiljø, de gør det måske for at dæmpe stress, som er relateret til forholdene omkring deres opstaldning. Det viser et omfattende studie fra engelske hjerneforskere

Copyright Ridehesten.com
Krybbebidning hos heste kan være med til at dæmpe følelsen af stress i et suboptimalt opstaldning miljø. Foto: Shutterstock

Hos op til 10 % af vores domesticerede heste kan man observere krybbebidning, hvor hesten tager fat i staldinventaret med fortænderne, mens den grynter højlydt. Hesten bider fast med tænderne i f.eks stalddøren eller andre objekter i dens staldmiljø, og forskere mener at disse heste forsøger at efterligne måden at græsse på eller en søgen efter føde. Studier viser, at det har en direkte sammenhæng med den måde hestene bliver opstaldet på, hvor deres naturlige fødesøgende adfærd bliver begrænset.

Krybbebidning dæmper stress

Eksperter fra Royal Agricultural University (RAU) i England, har fundet frem til forskelle i hestes hjernefunktion, som peger på, at krybbebidning hos heste er en måde at dæmpe stress på. 

Ledende forsker, Andrew Hemmings, som står for undervisningen på hestevidenskab på RAU forklarer, at mange hesteejere synes krybbebidning ikke er pænt at se på. De føler, at det smitter blandt heste, og derfor prøver nogle ejere at forhindre hesten fysisk med stropper rundt om halsen, hvilket skaber ubehag når hesten begynder at bide.

– Vores forskning sår tvivl omkring virkningen ved fysisk at forhindre hesten i at bide, idet undersøgelser viser at krybbebidning reducerer stress, forklarer Andrew Hemmings.

Forekomsten af denne form for adfærd rejser en lang række velfærds spørgsmål, netop fordi disse adfærdstræk oftes ses under staldforhold, som forhindrer hestene i at bevæge sig frit.

Krybbebidning afspejler sig i hestens hjernefunktion

– Til dato ved vi meget lidt om, hvordan krybbebidning afspejler sig i hestens hjernefunktion, og igennem vores undersøgelser, har vi fundet flere forskellige neurologiske forskelle i heste, som led af krybbebidnings adfærd, forsætter Andrew Hemmings. 

 Ved at undersøge hjernen hos krybbebidere, har forskerne fundet klare beviser, som tyder på at denne form for bidning har en selvstimulerende effekt, og giver hesten en fornemmelse af belønning i hjernen.

På denne baggrund, tegner der sig et billede af, at heste bruger krybbebidning til at overkomme stressfulde situationer, på samme måde som mennesker bruger ting eller aktiviteter der udløser en form for belønning for at modstå effekterne af stress. 

Set ud fra den måde vi holder heste på, så gør fysisk forebyggelse af krybbebidning situationen værre, idet det forhindrer hesten i selv at kunne håndtere svære situationer, og det gør hesten endnu mere sårbar og modtagelig for de ødelæggene og præstationshæmmende effekter af stress, fastslår Andrew Hemmings. 

Studier af krybbebidning, kan give forståelse af menneskers mentale sundhed

Studierne peger også på denne form for adfærd hos hesten, også kan give os en bedre forståelse for menneskers mentale helbred, fordi krybbebidning og lidelser som skizofreni viser de samme ændringer i hjernen.

Tidligere har man sammenlignet hjerner fra gnavere, som har udvist en stereotyp adfærd, til at forstå sammenhængen i den menneskelige hjerne, f.eks. mennesker med sygdommen skizofreni. Anatomien i gnaveres hjerne er dog meget anderledes end hos mennesker, hvor hestens hjerne har langt flere lighedspunkter til mennesker.

Sygdomme hos mennesker som Skizofreni, Tourettes syndrom, Parkinson og Huntingdons Chorea hænger sammen med en ændret funktion i hjernens Striatum også kaldet basalganglier. Derfor er der et stort potentiale i forskningen indenfor hestevidenskab, som måske kan lede til en bedre forståelse for studier af mentale helbredsproblemer hos mennesker. 

Krybbebidning har sammenhæng mellem hyperaktivitet

Forskerne har særligt set på lille område i basalganglierne som kaldes nucleus accumbens, og det er en nøglekomponent i hjernes center for glæde og motivation. Nucleus Accubens får signalstoffet dopamin fra nerveceller i mellemhjernen. 

Copyright Ridehesten.com
Hestevidenskab kan måske kan lede til en bedre forståelse for studier af mentale helbredsproblemer hos mennesker. Der er mange ligheder mellem hedens og menneskers hjerne. Basalganglierne eller striatum er den del i hjernen der fungerer som en stopklods for uhæmmede aktiviteter. Nucleus Accumplus er en lille del af basalganglierne, center for lykke og glæde. Hvis der sker ændringer i hjernens signalstoffer, medfører det tab af kontrol over normal adfærd.

Dopaminsystemet i mellemhjernen, er under indflydelse af andre signalstoffer kaldet opioder, et naturligt stof som kroppen producerer.  Opioder binder sig til receptorerne i centralnervesystemet og sænker bl.a. smertesignaleringen til hjernen. Opioder indeholder også endorfiner, som er forbundet til føleser af lykke og glæde. 

– Vi fandt et stort antal molekyler på nervecellerne, som opioderne binder sig til, en forandring der i andre dyrearter hænger sammen med hyperaktivitet og dopaminsystemet følsomhed, beretter Andrew Hemmings. Dette understøtter tanken om at orale sterotopier eller krybbidning kan være forbundet med en slags hyperaktivitet i form af overdreven følsomhed.

Basalganglierne i hjernen sørger adfærdsregulering og disse data som vi har rapporteret her, indikerede øget hæmning "stop"-mekanismen i de basale ganglier, hvilket  medfører en mangel på kontrol af normal adfærd. 

Det støtter også teorien af om, at krybbebidning er et resultat af følsomhed i dopaminsystemetat hjernens belønningssystem: aktiviteter der før kun gav en lille belønning, nu føles langt mere behagelige i det følsomme dyr, og kan dæmpe ubehagelige følelser. 

Krybbebidning kan være selvstimulering, som følge at et begrænset miljø

Forskningen tyder således på, at det er ændringer hjernens signalstoffer, der gør  krybbebidning til form for selvstimulering, det erstatter den fødeindtagelse adfærd og gode sociale oplevelser med andre heste, der ikke kan opnås på grund af et begrænset miljø.  Andrew Hemmings konkluderer udefra studierne, at krybbebidning hos nogle heste, er med til at bekæmpe de fysiologiske konsekvenser af stress i forbindelse med et suboptimalt miljø. 

Læs også artiklen i magasinet Ridehesten december 2018 , Forstå din hests følelser

Læs også

Krybbebidning kan skyldes selenmangel

17-11-2017 10:46, af Cecilia Lindahl

Ny overraskende viden kan måske give svaret på krybbebidning hos heste. Et forskerteam er netop i gang med en undersøgelse, der tyder på, at selenmangel kan være årsagen

Ny forskning: Krybbebidning og kolik

13-06-2013 06:37, af Nina Marie Villadsen

Forskere har længe søgt efter en forklaring på sammenhængen mellem krybbebidning og kolik - og nu ser det ud til at de har fundet den

Ny forskning i krybbebidning

20-03-2013 11:44, af Nina Marie Villadsen

Et nyt studie ser nærmere på de bagvedliggende faktorer, der forårsager krybbebidning

Stress, temperament og indlæring

29-04-2013 13:41, af Nina Marie Villadsen

Et nyt studie har set nærmere på, hvordan stress og temperament kan påvirke hestens indlæringsevne

Heste, hormoner og sport

08-12-2018 07:39, af Cecilia Lindahl

I dag avles heste målrettet sporten, vi har større kendskab til effekten af den træning vi byder hesten, og dyrlægerne har flere redskaber til rådighed både til forebyggelse og behandling, men ved vi egentlig nok om, hvordan hestens stress og frygtsomhed påvirker den under konkurrence?

Antibiotika før lange transporter

20-07-2012 07:43, af Nina Marie Villadsen
Den stress der kan være forbundet med lange transporter kan let forårsage nedsat præstationsevne, sygdom eller lignende hos hesten – japanske forskere mener, antibiotika kan hjælpe til at reducere risikoen

Fodring, stress og mavesår hos heste

06-02-2009 14:04, af Britt Carlsen
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, inviterer til temadag fredag d. 27. marts kl.9.30-15.

Lær at læse hestens kropssprog

18-12-2018 12:12, af Merete Haahr

Hvordan kan man lære at læse hestens kropssprog for bedre at kende de signaler, som hesten udviser? Hvornår er det et tegn på stress, og hvornår er det ikke? Det har Rachaël Draaisma undersøgt ved hjælp af en grundig analyse af hundredevis af videoklip

Hvordan leverer man under pres?

01-09-2016 14:11, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Hvordan definerer du pres? og hvad kan man gøre, for at forbedre sine præstationer til fx stævner? Læs med her og få sportspsykologen Jenny Sussers bud på det

Kursus om frygt, stress og indlæring

14-11-2013 07:04, af Thomas Bach Jensen

Der skal forskning til for at komme videre med dansk hesteavl, og nu får medlemmer af DV mulighhed for at blive optimeret om den nyeste forskning, når det gælder hestevelfærd

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Avler har mistet tre heste til græssyge

26-05-2020 09:32, af Britt Carlsen

En nordjysk avler og og opdrætter har mistet tre ungheste til græssyge - først troede familien, det var kolik, men undersøgelser har vist noget andet

Det skal Daniel Bachmann nu!

26-05-2020 12:19, af Britt Carlsen

Nu er de sidste brikker faldet på plads for landsholdsrytter Daniel Bachmann Andersen, der har opsagt sin stilling på Blue Hors, for at flytte med familie og heste ind på det smukke ridecenter Kleppenhus ved Ebeltoft

Thomas Larsen er i svag bedring

26-05-2020 14:50, af Britt Carlsen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der den 17. maj blev ramt af en hjerneblødning, har nu gennemgået endnu en operation, og efter et tilbagefald går det igen fremad

Fiontini skal have tvillinger

24-05-2020 10:26, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den tredobbelte verdensmester Fiontini har fået skyllet embryoner ud, og nu er to rugehopper scannet drægtige med hjerteslag, og dermed skal Fiontini have tvillinger hvis alt går vel

Helgstrand sælger heste i nyt prissegment

28-05-2020 15:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage lancerer et hold af salgsklare dressurheste til nye priser. Det er heste, der ikke til fulde rammer Helgstrands primære målgruppe af kunder, men som har kapaciteten til at blive rigtige gode konkurrenceheste. Se udvalget her 

Tredje gang er lykkens gang for moderløse Corleo

29-05-2020 12:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et moderløst føl, en minitature til tante, tre ammehopper og masser af lange vågne timer. Dyrlæge Heidi Nielsen og føllets ejer Trine Larsen har sammen med dygtige hjælpere kæmpet med at finde en ammehoppe til moderløse Corleo

 

Kunstmuseum hænger udstoppet hest i loftet

28-05-2020 13:29, af Marie Helene Rigård Rohleder

Med udstillingen Dyr i kunsten viser det københavnske kunstmuseum ARKEN blandt andet en udstoppet hest, isbjørne med fjer og hunde i mennesketøj. Udstillingen rummer værker fra 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene

Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05, af Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Daniel Bachmann Andersen - Ponyfar & Danmarksmester

30-05-2020 14:00, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar" og enkelte af dem, er selv ponyforældre i dag. I denne nyhed møder Ponyfar Daniel Bachmann Andersen