Undgå stress, hvis hesten skal lære

23-06-2013 06:51

Træner man under stressfulde vilkår har hesten svært ved at optage ny læring - og ny forskning viser, at det samme er gældende, hvis den er stresset i tiden før eller efter træning

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Et nyligt fransk studie viser, at hvis man ønsker at hjælpe sin hest med at huske det, man lærer den under træningen, så gælder det om at holde den så stressfri som muligt - både før, under og efter træning.

Forskerne udførte et eksperiment, hvor de opdelte 49 ponyer i tre grupper; en gruppe der blev udsat for stress inden træning, en gruppe der blev udsat for stress efter træning og en gruppe der slet ikke blev udsat for stress. Til at stress ponyerne brugte forskerne høje lyde og pludselige bevægelser, som gøende hunde, klokker der ringer, sprøjtende vand mv. Under træningen lærte ponyerne at løse en basal opgave, nemlig at berøre en bestemt kegle (ud af to mulige), som en person udpegede, for at få mad. En uge senere testede forskerne, hvor godt ponyerne havde husket det de lærte i træningen.

Undersøgelsen viste, at gruppen af ponyer, der var blevet udsat for stress efter træning huskede det lærte væsentligt dårligere end ponyerne i de to andre grupper, og de der var blevet udsat for stress før træning huskede dårligere end de, som slet ikke var blevet udsat for stress.

Kilde: The Horse

Undersøgelsen ‘Stress Modulates Instrumental Learning Performances in Horses (Equus caballus) in Interaction with Temperament’ blev offentliggjort i april PLoS One og kan ses her.

Læs meget mere om stress i det store tema i magasinet Ridehestens februarnummer 2013.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner