Vintertræt? Lad være med at droppe rideturen

01-02-2021 19:51

Uhhh, hvor er det koldt, vådt og mørkt derude. Det er fristende at hoppe en tur op i den bløde, varme sofa fremfor at hoppe på hesteryg ude i det barske vintervejr. Det har dog konsekvenser for dit helbred, hvis du dropper motionen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du er rytter, og ridning er din foretrukne motionsform, kender du måske allerede til, at motivationen kan dykke i takt med varmegraderne og energien forsvinder som dug for solen.

Det kan være fristende at lægge ridningen på hylden for en stund for at tage sig en vinterpause, men problemet er, at det kan have store konsekvenser for dit helbred, hvis du ikke får regelmæssig motion. 

Dit hjerte kommer på overarbejde
Hvis du ikke får regelmæssig motion, bliver din kondition for dårlig, så du føler, at selv mindre ting er anstrengende. Du bliver forpustet, når du går på trapper, og du får ondt i musklerne, når du bærer indkøbsposer ind. Når du rider eller dyrker anden motion ved moderat til hård intensitet, styrker du både dit hjerte og dit kredsløb. Så kan dit hjerte bedre pumpe blod ud til musklerne, og en god kondition reducerer arbejdsbyrden for dit hjerte. 

Tabt muskelmasse giver balanceproblemer
Hvis du ikke træner regelmæssigt går det hurtigt med at miste muskelmasse, og det starter allerede, når du er i midten af 20érne. Når du når 80-års alderen har du i gennemsnit mistet omkring 30 procent af din muskelstyrke. Hvis du mister muskelstyrke, mister du også evnen til at holde balancen, hvad der på sigt kan give problemer med faldulykker. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Stiv gammel tantegang
Du har brug for vægtbærende motion livet igennem for at styrke og bevare dine knogler og led. Hvis du undgår motion, kan det fremkalde stivhed og på sigt er du mere disponeret for at udvikle knogleskørhed. Derfor er der ingen vej udenom. Use it or loose it!

Forebyg livsstilssygdomme
Når den eneste muskel, du aktiverer, er tyggemusklen, der gnaver på chips, mens du slapper den i sofaen, sker der ting og sager med din vægt. Du forbrænder nemlig færre kalorier, end hvis du dyrkede motion. Det betyder, at du skal skære meget ned på, hvad du indtager af kalorier, når du ikke motionerer. Ellers vil det påvirke din vægt.

Træt og trist uden motion
Hvis du er inaktiv, gør du det sværere at bevare et godt mentalt helbred. Fysisk aktivitet betyder nemlig, at du sover bedre, har mere energi og bedre kan håndtere stress. Derudover får du bedre selvtillid og mere livsglæde, når du får lidt vind i håret på den daglige ridetur. Motion frigiver endorfiner, som giver dig en lykkefølelse, og mange undersøgelser viser resultater, hvor sammenhæng mellem motion og forebyggelse af depression og psykiske lidelser hænger sammen. 

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, iForm og Alt For Damerne. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen