Hingsteprojekt har givet pote

18-02-2019 14:24
Avl

 Avlsforeningen for den Jydske hest har gennem de sidste par år gennemført et hingsteprojekt med støtte fra Bevaringsudvalget for Husdyr, som gør de i år får den største hingstekåring siden 1966

Copyright Ridehesten.com
Den Jydske hest er altid at finde på diverse dyrskuer rundt omkring i landet

Den Jydske hest medvirker til sikring af vigtig dansk kultur samt internationale forpligtigelser
Mange husdyrracer herunder den Jydske hest er blevet presset af mekaniseringen og udviklingen inden for landbruget. Derfor er det vigtigt, at der gøres et aktivt arbejde for at bevare disse racer, og faktisk har Danmark underskrevet en deklaration – Interlaken deklarationen - som forpligter Danmark til at tage vare på disse racer.

Et skelsættende projekt
Avlsforeningen Den Jydske Hest har taget handsken op, da der de senere år har været under 100 bedækninger, hvilket selvfølgelig har reduceret det kommende avlsmateriale betragteligt. Med rettidig omhu kan Den Jydske Hest dog stadig bevares som Danmarks ældste trækhesterace. Derfor har Avlsforeningen for den Jydske hest (DJH)  gennemført et hingsteprojekt med støtte fra Bevaringsudvalget for Husdyr på  ca. Kr. 300.000, som dels er gået til at bevare de hingste, som har en mere sjælden afstamning og dels som tilskud til hoppeejerne, som bedækker deres hopper med disse hingste.

Hingstene har været i fællesopdræt fra 1 års alderen og frem til 2½ års alderen, hvorefter ejerne har taget dem hjem for at klargøre dem til kåring. Efterfølgende er der lavet beregninger på hingstene og hopperne således, at vi sikrer så lav en fremtidig indavl som muligt. Projektet har vakt opsigt i såvel danske som internationale kredse.

Største hingstekåring siden 1966
Alle 11 hingste fra projektet skal kåres ved den årlige fremstilling af kommende avlshingste. Det sker ved hingstekåringen, som afholdes lørdag d. 2.marts 2019 på Lykkeshøj Ridecenter i Randers. Grundet de 11 hingste bliver kåringen i år historisk, da der samlet set er tilmeldt 21 hingste, som er det største antal siden 1966. Det er derfor en historisk dag for den Jydske hest.

Kåringen falder i år sammen med 50 års dagen for rejsningen af Den Jydske Hest på Østervold i Randers, og vi har planlagt at marchere ind på Østervold med hingstene om aftenen for at højtideliggøre både afslutningen på den største kåring i de sidste 50 år samt jubilæet for statuen.

/Pressemeddelelse

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen