– Hun har fået tiden til at udvikle sig

21-03-2024 11:32

"Man må jo ride hestene efter hvor, de er i deres uddannelse." Sådan lyder det fra Anne Troensegaard, der for mindre end to uger siden vandt Blue Hors Unghestechampionat til Hingstekåring i Herning. I et interview fortæller Anne Troensegaard om vejen til championatet og om fokus på udviklingen af den unge hest

Copyright Ridehesten.com
Anne Troensegaard og Slangerupgaards Saffron. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

For små to uger siden løb Anne Troensegaard og Slangerupgaards Saffron e. Secret/ Scolari (opdr. Slangerupgaard A/S) med sejren i Blue Hors Unghestechampionat ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning.

To titaller fra testrytter Daniel Bachmann Andersen blev afgørende for sølvmedaljehoppens placering i championatet. Hoppen modtog stor ros og karakteren ti for både ridelighed og kapacitet af Daniel, og det var med til at sikre Anne og Slangerupgaards Saffron sejren. 

Giv hesten tid til at udvikle sig
Anne fortæller i et interview med Dansk Varmblod om Saffrons udvikling og hendes uddannelse som unghest. Anne overtog tøjlerne på hoppen efter hendes tilridning, hvorefter hun hurtigt blev begejstret for hoppen. Det blev også hende, der viste Saffron frem til Dansk Varmblods sadelkåring på Blue Hors, hvor de opnåede 850 point i rideprøven, og det var årets næstebedste resultat. 

Om begyndelsen på Saffrons karriere fortæller Anne: 

– Hun var ikke redet længe forud for sadelkåringen. For det er en prøve for unge heste, og de bliver bedømt efter deres alder og ridbarhed. Saffron blev udtaget til Eliteskuet, og samtidig red jeg 4-års championat på hende, vel vidende, at det var lidt tidligt i hendes uddannelse, men de går sammen med to andre på banen, og det giver tryghed.

Anne og Saffron opnåede sammen en andenplads til championatskvalifikationen i Frederiksværk, og det indkasserede ekvipagen i plads i championatsfinalen. Saffron udviklede meget i den perioden, fortæller Anne, der samtidig understreger, at det er vigtigt at give de unge heste tid til at udvikle sig:  

– Man må jo ride hestene efter hvor, de er i deres uddannelse. Hendes samlingsgrad var ikke så stor, som nogle af de andre, men hun gik fint uden, der var tryk på hende.

Og hun tilføjer: 

– Hun har udviklet sig meget, men ridningen har aldrig været anstrengende for hende, men det skyldes bestemt også, at hun har fået tiden (til at udvikle sig).

Fokus på den korrekte uddannelse
Til unghestechampionatet i Herning lagde Daniel Bachmann Andersen under testridningen stor vægt på hoppens fine kontakt i hånden og roste Anne for hendes uddannelse af hoppen. Fra Daniel lød det blandt andet: 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er en mega motiveret hest, der er klar på opgaven på den fede mådeRigtig, rigtig fin i hånden og traver vildt dejligt af jorden. Og Daniel forsatte den rosende omtale: – Der er ikke så meget at sige til det her, det er en fornøjelse. Helt lige i hånden, og helt blød og lækker. Hun er en drøm at ride på. 

Daniel rundede testen af med følgende ord: 

 Det er en meget komplet hest med nerve. Hun lytter til rytteren, er fokuseret på rytteren. På intet tidspunkt har hun været stærk (i hånden) eller lagt hovedet på sned. Virkelig flot arbejde Anne! Jeg har ikke noget at sætte på denne hest, den har alt i kapacitet og alt i ridelighed, så jeg giver to 10-taller.

Undervejs bemærkede Daniel også hestens store rammer: 

– Den er alt for stor til dig Anne, det må vi lige have en snak om, sagde Daniel spøgefuldt. 

Kurs mod UVM
Saffron har holdt fri siden Herning, men når træningen genoptages begynder Anne stille og roligt at rette blikket mod den kommende UVM-udtagelse. I 2017 vandt Anne bronze til UVM med Kipling e. Hofrat/ Hohenstein (opdr. Peter Christensen), og nu er hun atter klar til at sætte kursen mod verdensmesterskabet. 

– Han scorede højt for rideligheden, og kan man få det fremvist på bedste vis, så ved jeg, Saffron har tre reelle gangarter. Vi må se, hvor langt det kan bære. Jeg ved, jeg har en god hest, som kommer til at gå hele vejen. Det er jeg ikke i tvivl om, understreger Anne. 

Saffron bliver typisk redet tre-fire gange om ugen, og ofte suppleres træningen af en "bom-dag" eller en longedag. Derudover sørger Anne også for at skridte Saffron ud i området, så hun møder nye indtryk. Saffron har i løbet af det seneste år desuden haft en voksepause på otte uger, da det er vigtigt at give hestene tid til at vokse og give dem pauser ind i mellem, mener Anne. 

– Saffron har den gejst til at gå og vil arbejde, og det er fedt. Hun har ikke det mindste ego, hun hviler godt i sig selv. Med sin egen mening om tingene, men på en god måde, slutter Anne.

Se det samlede resultat fra ungehestechampionatet her. 

Kilde: Dansk Varmblod

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner