Hvilken type hest er din?

21-02-2019 12:13, af Cecilia Lindahl

Er din hest den pligtopfylde og sensible type, den tilbagelænede hest eller måske mere den selvsikre egensindige type?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den pligtopfyldende og sensible hest
Mange racer repræsenteres her i den største gruppe, især heste og ponyer avlet til traditionel dressur og springning, som Dansk Varmblod, men også f.eks. PRE, lusitano, araber og islænder.
Hestetypen, der vil gøre alt for dig, en meget pligtopfyldende heste. Denne hestetype kan gå i to retninger, alt efter hvor intelligent den er - den er mindre intelligente og den intelligente. I begge tilfælde kan denne hestetype blive en tikkende bombe, hvis du kommunikerer uklart og prøve at tvinge dit ønske igennem.

Ved begge typer gælder det ikke kun om at være meget klar i sine ønsker, men også at bede om tingene i et meget roligt arbejdsmiljø samt hele tiden at være særlig opmærksom på hestens stressniveau, og tilrettelægge træningen, så du ikke stresser den for meget. Om det så betyder, at træningsenhederne indimellem bliver meget korte, så kommer det mangefold tilbag, når hesten har fået tillid og tro på at kunne håndtere det, der ønskes af den.
Bliver hestens krop fyldt op med stresshormoner, sker der det samme som hos mennesker, evnen til at tænke klart forsvinder, og man er parat til både at opgive, blive gal eller gå i panik. 
Den mindre selvsikre og mindre intelligente type vil blive mere og mere nervøs og have en tendens til at gå i panik, hvis den ikke forstår opgaverne, eller hvis du med dit kropssprog modsiger dig selv. Den vil blive tiltagende følsom ovr for alt og lettere blive bange.
Hvis du bliver ekstra forsigtig og nærmest lister dig hen til hesten, så vil den antage, at du også mener, der lurer farer alle steder, og resultatet bliver en tiltagende nervøs hest. Den kan bliv så nervøs af denne forsigtighed, at man som udenforstående kan tro, at hesten har fået bank, selvom dette aldrig er sket. Denne hestetype er meget lydhør, men vil altid have let til at udvikle angst. Det er vigtigt med en sikker ejer, der er rolig og klar på alle opgaver, så bliver dt en god samarbejdspartner, der følgr dig i alt.
Den mere intelligente type kan blive direkte angribende. Den vil ikke finde sig i, at du siger; gå til højre/venstre, GÅ TIL HØJRE/venstre. Den vil forsøg at gå dig ned, smide dig af eller på anden måde fortælle dig, at nu er det nok. Den vil gå "all in".

Nyheden fortsætter efter annoncen

Denne type hest er den mest fantastiske hest, såfremt målet er at uddanne den til et højt niveau. Den lærer hurtigt, når den forstår, hvad du vil, og du har dens tillid og respekt. Den prøver altid at gøre sit bedste, når du taler klart og fair til den. Dikterer eller presser man en sådan hest for meget, bliver den rasende og farlig. Man kan dog til tider undertrykke den så meget som magtmidler, at den vil opgive kampen og stresset forsøge at gøre, hvad man beder den om. Desværre ofte med alvorlige skader i dens egen krop som følge. Man kan ved denne hestetype overse brækkede kæber, tungeben eller andre alvorlige skader.
Den pligtopfyldende hest er den bedste læremester. Lytter du til en intelligent hest, kan du lære en masse, som du kan bruge i din fremtid med andre heste. I denne gruppe hører den meget intelligente araber helt klart til, og jeg har ofte oplevet at netop uklar kommunikation kan gøre en araber farlig, eller som mange siger, hysterisk og "varme". Mange hesteracer er forædlet med araberblod, fortæller Heike Wilde.

Den tilbagelænede hest
Ofte koldblodstyper, mange gamle ponyracer, her findes også mange oldenborgere, frederiksborgere og frisere. Hestetypen, der skal se en menig i at gøre noget, før den gider bruge energi. Den hviler ofte meget i sig selv og hidser sig ikke op over "småting".
Det betyder ikke at den er doven, den kan sagtens være frisk til at reagere på alle rytterens opfordringer.

Den tilbagelænede hest vil hurtigt blive ufølsom over for det du siger, hvis du ikke er meget fin i din kommunikation, og med det samme er konsekvent, hvis den ikke reagerer. Ved opgaver den kender, kan du gå fra en meget fin meddelelse til en meget klar opfordring. Ved nye opgaver opfordres den som de andre hestetyper. Du kan oplve, at du til tider skal blive meget klar, før den tilbyder noget første gang. Sidenhen er de tilbagelænede heste lige så lette som pligtopfyldende heste.
Er man for volsom eller aggressiv i sin omgang, kan disse typer også blive skræmpte og nervøse, mest reagerer de ved at blive aggressive eller tillært hjælpeløse, som vil sige, at de ikke reagerer overhovedet, eller kun sparsomt på de opfordringer man kommer med.

Denne hestetype er perfekt som skolehest for den bange eller nervøse rytter, da den ikke vil overtage angsten, men heller ikke vil overrumple rytteren. Ejer du sådan en hest, har du en psykisk stærk hest, som du kan få til alle opgaer, blot skal du kunn være i stand til at gå fra at være engleblid til at være knivskarp uden nogen former for aggression og nærtagethed. Ved næste opgave er du igen positiv og engleblid. Ellers vil du få en hest, der er svær at ride og drive frem. En tung hest, der virker døv for hjælperne. Disse heste kræver derfor en rytter, der kender vejen og kan gå fra "hvidt til sort til hvidt" på splitsekunder, ellers trisser hesten ofte bare sløvt rundt.

Den selvsikre egensindige hest
Findes der ikke mange af, ofte er det heste der i temperamentet hælder mod koldblodstyper og som samtidig er meget intelligente.
Dette er ofte heste, der forlader flokken allerede som små føl på marken for at se noget, der optager dem langt fra de andre. Denne hestetype kræver meget skarpt milimeterdemokrati. Den vil til stadighed forsøge at få lederskabet og vil tage enhver svaghed som et tegn på, at den skal overtage. Den skal højmotiveres, at få godbidder kan være et styrkende element - husk hesten må ikke tigge eller tage selv, i så fald bliver hestens fokus hurtigt kun på godbidderne! Der skal som sagt meget klare retningslinjer til, og alle trusler bør tages i opløbet uden vrede eller angst, blot "det vil jeg ikke finde mig i". Man bør altid være fair i uddannelsen - med tålmodighed og uden irritation. Man må ikke blive for hård i sine "forespørgsler" til øvelser, da disse heste ofte "opfordrer" til kamp, og der skal man aldrig komme hen! Omvendt, når du kan give denne type hest et klart lederskab, kan du ride sdan en hest tværs gennem en storby. Den vil ikke blinke med et øje.

Vil du lære redskaber til at hjælpe din hest i at nå sit fulde potentiale? Få endnu flere gode råd fra Heike Wilde HER.

Læs også

Hvilken type er din hest?

25-12-2019 14:53, af Cecilia Lindahl

Heste findes i mange forskellige typer og blanding af typer, præcis som hos mennesker. Hvilken type er din hest?

6 hestetyper du støder på, når du kigger efter ny hest

10-09-2016 09:27, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Det er et velkendt faktum, at når du leder efter en ny hest, er du nødt til at kysse en masse frøer, før du endelig finder din prins

Otte hestetyper fra din rideskoletid

21-04-2015 06:45, af Pil Leighton Andersen

De fleste ryttere kan huske en eller flere heste der har hjulpet dem til at blive den rytter, de er i dag.....

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Grand Prix-hest død på banen

30-11-2020 07:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved det internationale stævne i Belgien i den forgangne uge faldt holstenervallakken Tyson død om på banen under torsdagens 140 cm-klasse

DRF ændrer deres licenstyper og priser

30-11-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Ride Forbund har meddelt, at de har ændret således, at man kan betale licens fortløbende, og nu har de netop offentliggjort, at de også har valgt at ændre på deres licenstyper og priser fra det nye år 

Hingstekåringen i Herning er aflyst

02-12-2020 11:12, af Britt Carlsen

De senere år har mellem 60.000 og 70.000 gæster fra ind- og udland besøgt Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter i MCH Messecenter Herning i marts. Som en konsekvens af Covid-19 pandemien og usikkerheden omkring forsamlingsforbuddet har arrangørerne set sig nødsaget til at aflyse eventet i Herning

Toppræstation: Danmark 2'er i Nations Cup!

28-11-2020 13:55, af Annika Knudsen Lorentsen

Det var lige ved og næsten for de danske ryttere i dagens Nations Cup i Spanien, hvor de endte på en fornem andenplads lige bag det stærke tyske hold og foran flere andre stærke topnationer

Ridesporten afvikles i Versailles ved OL 2024

30-11-2020 10:29, af Annika Knudsen Lorentsen

Selvom vi lige skal forbi OL i Tokyo, så kan man godt begynde at glæde sig til OL i Paris 2024, og her bliver ridesportsbegivenhederne afholdt i Versailles

Over 84 % til Sophia og Adriano (video)

29-11-2020 15:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Vinderen af den sidste ECCO Cup-finale 2020 blev Sophia Boje Obel Jørgensen med Adriano B. Hun sluttede virkelig finalestævnet af med manér, og landstræner Dennis Fisker fortæller, at han er overordnet godt tilfreds med rytternes præstationer, og at han ser frem til en ny stævnesæson i det nye år

Heste kan stresses ved individuel opstaldning

30-11-2020 16:13, af Merete Haahr

En varm og tryg stald, flot indrettet og med masser af hø og god strøelse, det er hvad de fleste forbinder med et godt hesteliv, men for nogle heste, kan det være en trist og stressfyldt oplevelse at stå på stald viser forskning

Tre nykårede sjællandsmestre for ponyer

29-11-2020 20:44, af Kristine Ulsø Olsen

Solrød Rideklub har i denne weekend haft et tætpakket stævneprogram med ridning fra tidlig morgen til sen aften, som i dag kulminerede med at årets sjællandsmestre i ponydressur blev fundet

"The Old Boys Gang" til ECCO Cup

30-11-2020 18:53, af Kristine Ulsø Olsen

Ved den netop overståede ECCO Cup-finale havde Anne Troensegaard tre elever til start hos kategori I-ponyerne og med en gennemsnitsalder på over 18 år hos ponyerne, går de under navnet "The Old Boys Gang"

UVM i dressur i Verden er aflyst

27-11-2020 17:17, af Thomas Bach Jensen

Usikkerhed omkring planlægning af afviklingen af UVM i dressur har ført til aflysning, meddeler FEI, WBFSH og de tyske arrangerer her til aften