Hvordan er det nu med vaccination?

08-10-2016 17:53

Der er krav om, at hesten skal være vaccineret for at deltage i ridestævner, men også heste, der ikke går stævner bør vaccineres mod influenza især såfremt hesten står i stald med flere andre heste, men hvordan er det nu lige at reglerne er?

Copyright Ridehesten.com

Har du styr på reglerne omkring vaccinationer? Regler blev ændret i marts 2016 og lyder sådanne:

Den nye opdatering af vaccinationsreglerne kræver ikke om-vaccination af nogen heste eller ponyer, der er vaccineret iht. de tidligere regelsæt.

  • Hesten/ponyen skal basisvaccineres med to vacciner givet med 21-92 dages mellemrum
  • Herefter gives en booster-vaccination, der skal gives senest 7 måneder efter anden basisvaccination.
  • Hesten/ponyen skal herefter vaccineres årligt, og det skal ske senest på årsdagen for den seneste vaccination.

Skal du deltage i internationale stævner, gælder FEIs regler, hvor der også krav om årlig vaccination. Denne må dog ikke være ældre end 6 måneder og 21 dage. 

Hvor tidligt kan man starte stævne efter en vaccination?
En hest må ikke være vaccineret senere end 7 dage før ankomst på stævnepladsen.

Hvornår kan man ride på hesten igen?
En vaccination er en provokation af immunforsvaret, så hesten skal og vil reagere i kroppen og have større eller mindre symptomer på indsprøjtningen. Hovedparten af hestene får en temperaturstigning inden for de første 24 timer efter indsprøjtningen. Det kan være ganske lidt, så man opdager det sjældent som ejer. Nogle heste bliver lidt trætte eller sløve i 24-48 timer efter vaccinationen, og enkelte får kraftigere symptomer.

Ofte kan man som ejer ikke umiddelbart vurdere, om ens hest har mindre symptomer på vaccinationen. En god guideline er, at man ikke skal belaste hesten de første 24-48 timer efter en vaccination. Man kan godt skridte en tur på hesten eller ride den let dagen efter vaccination, hvis den virker frisk, men heller ikke mere.

Vil du vide om vaccination? Så find oktobernummeret af magasinet Ridehesten fra 2015 frem, der kan man på side 116 læse hele artiklen kravene til vaccinationer, vær dog opmærksom på ny tilkommende regler. Ligger du ikke inde med bladet, kan artikelen findes i vores online magasin hvor man kan finde artikler helt tilbage fra 2006. Læs mere HER

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing