Hvordan sikrer vi hestevelfærden i sporten?

22-09-2021 14:23

Trine Askjær-Jørgensen

Kom til konference hos Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd den 30. oktober, hvor forskere, repræsentanter fra hestesportsorganisationer i Danmark m.fl. vil besvare spørgsmål om velfærd for heste, som deltager i hestesport: Hvor er vi på vej hen? Gør vi det godt nok? Er der noget, vi kan gøre bedre?

Copyright Ridehesten.com
Hvor er hestevelfærden på vej hen ad? Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestesporten er bred og favner mange forskellige discipliner, som alle udvikler sig, også i måden man ser på hestenes velfærd. Og det er ikke kun indenfor hestesporten, at hestevelfærd er et stort og vigtigt emne, der er generelt en øget interesse for dyrevelfærd i samfundet, som betyder at flere og flere interesserer sig for dyrs vilkår både under produktionsforhold og for dyr, der anvendes til konkurrencer.

Netop derfor holder Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd under Aarhus Universitet sit årlige møde om velfærd for heste, som deltager i hestesporten. Det finder sted den 30. oktober på Forskningscenter Foulum i Tjele.

På programmet er blandt andet:

  • Hvordan arbejdes der med etik og hestevelfærd i sport i Danmark og internationalt? Præsenteret af Mette Uldahl, dyrlæge og veterinærkonsulent for Dansk Rideforbund.
  • EU guide til hold af heste og brug af heste i sport, fremlagt af Birte Broberg, veterinærinspektør i Fødevarestyrelsen og tidligere formand for EU PAW Voluntary Equine Subgroup.
  • Hvordan arbejder Det Dyreetiske Råd – overvejelser om heste, præsenteret af Prof. Emeritus, Lene Munksgaard.
  • Hestens sprog og måling af stress hos heste, fremlagt af Janne Winther Christensen, forsker i hestevelfærd hos Aarhus Universitet.
Copyright Ridehesten.com
Mette Uldahl og Janne Winther Christensen til hestekongres i 2020. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Derudover bliver der på konferencen taget et kig ind i forskellige hestediscipliner i Danmark, og hvordan disse har hestevelfærden i fokus. Det er Kristiane Klindt som er stambogsfører og sekretariatsleder hos Dansk Islandshesteforening, Anne-Mette Binder, som er dressurdommer og holdleder i dressur for Dansk Ride Forbund og netop hjemvendt fra OL i Tokyo og EM i Hagen, Tyskland med det danske dressurlandshold, og Klaus Storm, som er formand for Dansk Travsports Central forbund, der kommer og fortæller om dette.

Deltagerne kan også se frem til at blive klogere på årsager til rideulykker og forebyggelse af rideulykker, præsenteret af journalist fra Ridehesten, Marie Rohleder, og forsker i hestevelfærd fra Aarhus Universitet, Janne Winther Christensen.

Dagen rundes af med en paneldebat, hvor mødedeltagerne kan stille spørgsmål og forslag til panelet bestående af: Kristiane Klindt, Anne-Mette Binder, Klaus Storm, Janne Winther Christensen og Mette Uldahl.

Er du interesseret i at deltage og lære mere om statussen på dansk hestevelfærd i sporten?læs mere og tilmeld dig konference her.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen