I Hendes Majestæts tjeneste

04-11-2012 07:35

Maja Golles

Hos Gardehusarregimentet i Slagelse er der faste rammer, og ikke mindste gamle traditioner forbundet med vedligeholdelsen af hesteskadronens udstyr
Copyright Ridehesten.com

Gardehusarregimentets hesteskadron råder over 75 heste. Hver hest har en kombineret sadel, en trense, en kandar og en lædergrime. Derudover har nogle af eskadronens befalingsmænd deres egne sadler, hvis de fx ønsker en dressur- eller en springsadel. Alt i alt er det et ganske betragteligt antal sadler, trenser osv. som Gardehusarregimentets sadelmager Jan Guldborg sammen med sine to lærlinge skal holde funktionsdygtigt. De mere specielle dele af gardehusarhestenes udrustning kan selvsagt ikke købes præfabrikeret, og laves derfor fra bunden af på sadelmagerværkstedet. Det gælder fx sabellæderet – den holder til gardehusarens sabel som er monteret på venstre side af sadlen. Også de særlige ”snekketøj” bliver syet og vedligeholdt på sadelmagerværkstedet. Snekketøjet er en del af det særlige gallaudstyr som hestene har på, når gardehusarerne fx deltager i eskorter, giver opvisninger eller lign. Snekketøjet består bl.a. af kandar og fortøj, og på alle læderdele er der påsyet små muslingeskaller, der hedder kauriskaller.

Magasinet Ridehesten har været på besøg hos Gardehusarregimentets sadelmager, der har et meget alsidigt arbejde. Læs mere om dette, og bl.a. hvorfor alle sadlerne omstoppes mindst en gang om året i novembernummeret, som netop er på gaden.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen