Isabell Werths jubilæum i Riyadh

05-04-2024 10:04

Riyadh bliver Isabell Werths 25. World Cup-finale, og indtil videre har hun deltaget i finalen med ni forskellige heste og vundet fem gange. I et interview med FEI sætter den ukronede dressurdronning lidt ord på jubilæet

Copyright Ridehesten.com
Isabell Werth og Emilio 107 i Aachen sidste år. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Du sigter mod din 25. FEI World Cup-finale – det er helt sikkert rekord. Hvad siger du til det?
Isabell Werth: (griner) Jeg ville sige: Sikke et fantastisk jubilæum!

Emilio er 18 år gammel, har været en af dine Grand Prix-heste i godt otte år og deltager for første gang i FEI Dressage World Cup-finalen. Det er en helt exceptionel karriere.
Isabell Werth: Det er sandt, men Emilio er også en exceptionel hest. Hvis man siger, at heste har en sjette sans, så har Emilio også en syvende. Han er så følsom og har så meget intuition. Heste har brug for ånd, og Emilio har utrolig ånd og smidighed.

Riyadh vil være den første finale for Emilio, og med det oplever han endnu en debut.
Isabell Werth: Det er rigtigt, det bliver også første gang, han flyver i sin lange karriere. Men jeg er meget optimistisk med, at han vil klare det fremragende og roligt.

Emilio konkurrerede første gang i en international Grand Prix i 2015. Siden da har han konkurreret i 96 internationale klasser på Grand Prix-niveau, vundet 56 gange og, med én undtagelse, har han altid scoret over 74 procent. Hvad betyder disse tal for dig?
Isabell Werth: De tal gør mig stolt, fordi de understreger min dybe overbevisning, som jeg altid fortæller folk. Min overbevisning om, at god dressursport går hånd i hånd med god gymnastik, og god gymnastik betyder, at det er en vedligeholdelsesforanstaltning for krop og sind – både for heste og mennesker.

Copyright Ridehesten.com
Isabell Werth og Emilio 107 i Aachen sidste år. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

FEI Dressage World Cup er i sin 37. sæson – hvordan vurderer du vigtigheden af serien?
Isabell Werth: World Cup blev ikke accepteret så godt i begyndelsen, men har nu etableret sig som højdepunktet i indendørssæsonen. Det har medvirket til, at dressur nu finder sted året rundt. Hvis vi ser på World Cup-stævner – for mig har det været Stuttgart, Basel og Amsterdam indtil videre i denne sæson – har de alle haft fulde huse, og stemningen har været gigantisk! Det taler for sig selv.

FEI World Cup-finalen afholdes for første gang i den arabiske verden – hvilke erfaringer har du haft med de arabiske lande hidtil?
Isabell Werth: Jeg har været til stævnet i Doha to gange hidtil, men jeg har faktisk aldrig været i Saudi-Arabien, så jeg er meget spændt. Det er godt at se udviklingen i den saudiarabiske sportsverden, især inden for ridesporten, hvor mænd og kvinder konkurrerer på lige fod, det er en fantastisk udvikling. Jeg tror også, vi trygt kan antage, at vores sport vil blive præsenteret meget godt der, og at vi vil finde gode forhold, og jeg håber, at vi måske kan inspirere et par nye dressur-fans. I hvert fald er det vigtigt, at dressursporten præsenteres så internationalt som muligt, og jeg ser frem til denne yderligere internationale erfaring.

Kan du fortælle os, hvilken kür du vil ride?
Isabell Werth: Vi vil helt sikkert holde os til hans normale kür til musik af italienske opera-melodier af Puccini og Verdi. Da jeg hørte musikken for første gang, tænkte jeg: Det lyder som pizza-musik. Men siden da: Emilio og jeg elsker denne musik og kür'en!

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner