Juniorblogger Line giver 7 tips til at ride kontragalop…

20-09-2016 10:55, af Cecilia Lindahl

Hesten går kontragalop, når den går højregalop på venstre volte og venstregalop på højre volte. Kontragalop er en dressurøvelse, som optræder allerede i de lettere dressurprogrammer, men kontragaloppen kan rides på forskellig linieføring og dermed i forskellig sværhedsgrad

Copyright Ridehesten.com

I uddannelsen af hesten starter jeg med at træne kontragalop så snart, at hesten kan holde en balanceret, retvendt galop. Jeg har to unge heste på 5 år, som begge er godt igang med at træne kontragalop, og også et par elever, hvor træningen for tiden er fokuseret på at højne sværhedsgraden i kontragaloppen. Det kan være en rigtig svær øvelse for heste med en mindre god galop, og det kræver gode ridefærdigheder hos rytteren at ride en flot kontragalop. Heldigvis er det en øvelse, som kan forbedres betragteligt igennem træning, og det vil jeg give jer 7 tips til.

7 tips til at træne kontragalop

1) Kend øvelsen og dens formål: Kontragalop styrker hesten, den lærer at balancere sin galop og at få mere vægt på bagparten. Formålet med kontragalop er at få hesten mere ind og sidde på det indvendige bagben, så den træder ind under sit eget tyngdepunkt og forbedrer sin selvbæring.
Jo højere sværhedsgrad man rider kontragalop i, dvs skarpe og mindre vendinger,  jo højere samling kræves af hesten. Derfor skal man i uddannelsen af hesten starte med lette, bløde linier, som undervejs i hestens uddannelse gøres sværere og sværere og dermed virker mere og mere samlende.

2) Linieføringen: Når hesten skal introduceres til kontragalop, kan man starte med at ride en blød volte tilbage og ride kontragalop ned af langsiden med en overgang til trav inden hjørnet.

Når hesten kan udføre denne linie i balance, er det tid til at ride kontragaloppen også på kortsiden. Det vigtige er her at ridebløde vendinger. Dvs vende væk fra langsiden i god tid, i en blød bue, så hesten ikke vendes i skarpe hjørner, som giver anledning til at falde i trav eller changere.
I starten når du begynder at ride kontragaloppen på kortsiderne, kan hesten føles tøvende og lidt usikker på, om den skal fortsætte i kontragalop. Derfor er det vigtigt, at når du har besluttet dig for at ride kontragaloppen på kortsiderne, så rider du efter det og bliver ved med at tro på, at det kan lykkes og rider videre, også selvom hesten tøver. Hesten skal lige lære at den godt, og at den skal fortsætte med at forsøge, også når det bliver svært (samlende). Husk at belønne hesten efter kortsiden og lad den falde i trav. Undervejs i hestens uddannelse i takt med at den finder bedre balance og selvbæring i kontragaloppen, kan du ride flere og flere omgange og ride skarpere og skarpere linier.

3) Hold rundingen og skuldrene på plads: Når du rider kontragalop, skal du være opmærksom på at bibeholde rundingen og blødheden på indvendige tøjle. Indvendige side i kontragalop er den side, som hesten galopere til. I kontragalop på højre volte, galoperer hesten i venstre galop, dvs højre side er her udvendige og venstre side er indvendige i kontragalop til venstre. Du skal bibeholde den lette runding i hesten til indvendige side med indvendige schenkel liggende lidt fremme, og fortsat ride hesten ud til udvendige tøjle, som holder rammen. I sammenhæng med rundingen til indvendige side lader man hestens skuldre falde en smule ud til udvendige, som dog støttes og holdes på plads for de udvendige hjælpere, hvilket resultere i et fint sug på udvendige tøjle.

Pas på med at ride en bøjning i nakken, hvis det ikke er formålet, da det kun gør det sværere for hesten at komme rundt i kontragaloppen. Gå efter at rinde en runding i nakken.

4) Kontrol over bagpart: Vær opmærksom på at hesten er inde og side på indvendige bagben i kontragaloppen. Dvs hesten må ikke gå på to spor ved at tage bagparten ind mod indvendige schenkel. Eller lade bagparten hænge til udvendige. Hesten skal derimod holde bagparten lige under sig, så indvendige bagben kommer ind under dens eget tyngdepunkt, for derigennem kommer samlingen og selvbæringen.

Man kan ride indvendige bagben ind under hesten ved at lægge indvendige schenkel en anelse tilbage samtidig med, at man støtter lidt op i udvendige skulder med schenkel og tøjle. Når du rider kontrol over indvendige bagben, er det vigtigt, at du samtidig holder styr på udvendige side, så hesten ikke falder ind mod midterlinien.
Husk på at schenklernes placering har indflydelse på, hvor på hesten, du indvirker. Nogle gange ligger schenklen lidt tilbage for at ride bagpart og nogle gange lidt fremme for at ride skulder eller runding.

5) Undgå at hesten falder på forparten: Hesten har tendens til at falde lidt på forparten i kontragaloppen for at kompensere for den større vægtfordeling på indvendige bagben. Undervejs i hestens uddannelse skal den lære at blive oppe i nakken og fremme med næsen i kontragaloppen, så den bærer sig selv og finder balancen på bagbenene.

6) Skuldrene holder retning: Når du vælger din linie for kontragaloppen, kan det være en fordel at tænke, at hestens skuldre holder retningen. Dvs rid først hestens skulder ind på retningen, så følger hestens krop automatisk med. Man kan have tendens til i kontragalop at styre med bagparten, hvilket gør det hele meget sværerer. Skuldrene holder retning, og samtidig skal hesten sidde på indvendige bagben. Du kan træne “skulder holder retning” ved på cirkelvolte at runde hesten ind og ud på voltesporet, hvor skuldrene uforandret bliver på din linie i volten – det er en rigtig god øvelse.

7) Fejl i kontragalop: Hvis hesten fejlagtigt changerer i din kontragalop eller falder i trav, skal du helst anspringe til kontragalop igen, så du kan fortsætte øvelsen umiddelbart efter “ulydigheden”. Når du anspringer direkte til kontragalop, skal du helst have lidt luft til barrieren, så hesten ikke føler det unaturligt at anspringe til kontragalop. Hvis hesten gentagende gange misforstår din hjælp og blot springer an til retvendt, afbryd da øvelsen og start forfra med din kontragalop ved at starte med en retvendt galop.

Kontragalop er en rigtig god øvelse igennem hele hestens uddannelse netop fordi, den fungerer godt til at få vægten over på hestens indvendige bagben. Galoppirouetter er den ultimative øvelse i forhold til at ride hestens vægt på indvendige bagben, og Charlotte Dujardin har en fantastisk kontragalop-øvelse som forberedelse til at ride galoppirouetter. Den kan I godt prøve at youtube.

Til forskel fra dressurponyer skal heste også lære at changere! Derfor kan det i uddannelsen af heste være en fordel at lære hesten changementer inden den bliver alt for god til kontragalop.

Jeg håber, at I kan bruge mine tips i jeres træning af kontragaloppen. Rigtig god fornøjelse!

Mvh. Line Hermann Hass

Læs også

Anne Grethe Törnblad i debut med to helsøskende

08-05-2016 16:03, af Kristine Ulsø Olsen

En af de mest succesfulde indenfor dansk dressursport gennem årtier, Anne Grethe Törnblad, havde ved weekendens landsstævne i Frederiksværk, debut i Grand Prix på to hjemmeavlede helsøskende

Danskere til internationale stævner

24-08-2017 07:55, af Cecilia Lindahl

EM-feberen raser, og vi krydser alt hvad vi kan for de danske landshold, der er afsted for at ride om metal. Danmark er repræsenteret i dressur, paradressur og springning. Vi sender også springryttere til Østrig, Frankrig og Tyskland, samt militaryryttere til Sverige

Endnu en placering til Anna Kasprzak

19-07-2017 21:58, af Cecilia Lindahl

Anna Kasprzak besatte førstepladsen med Quarton i Prix St. Georges tidligere i dag, nu har hun sammen med Donnperignon, også kendt som Pepe snuppede en flot tredjeplads i dagens Grand Prix

Danskere til internationale stævner

15-11-2017 12:11, af Camilla T. Schrøder

Stuttgart-German-Masters byder både på dressur og en afdeling af den nye FEI ponyspringturnering Jumping Trophy. Begge med dansk deltagelse. Derudover drager en del danske springryttere til Tyskland, Holland og Belgien

 

Tæt kamp i Bundgaard Byg Cup Kür på Vilhelmsborg

27-08-2017 16:16, af Marie Helene Rigård Rohleder

Nanna Merrald vandt den tredje kvalifikationsrunde i Bundgaard Byg Cup, da hun både sejrede i Intermediare 1 og derefter Kür. Næste stop er finalen på Blue Hors. 

Otte Sezuan-sønner til forbesigtigelse

17-09-2015 15:29, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Den ældste følårgang efter den dobbelte verdensmester i dressur, DV-hingsten Sezuan, er nu to år. Det tyske Oldenburgerforbund har netop offentliggjort kataloget til deres forbesigtigelse, hvor der er anmeldt otte Sezuan-sønner

Løgstrup Rideklub – forlænget tilmeldingsfrist

24-08-2011 07:55, af Nina Marie Villadsen
Den 3. – 4. september 2011 afholdes der C-stævne i Løgstrup Rideklub med afvikling af distriktsmesterskaber i dressur for seniorer

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Unghingsten Blue Hors Dalian lever ikke mere

20-05-2020 12:54, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Hingsten Blue Hors Dalian, som tidligere på året opnåede godkendelse til afprøvning ved Dansk Varmblods Hingstekåring, er desværre død i en meget ung alder, bare 3 år gammel

Thomas Dolleris i kunstigt koma efter hjerneblødning

20-05-2020 15:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Berider Thomas Dolleris Larsen blev den 17. maj ramt af en hjerneblødning, som er skyld i, at han nu er indlagt på Skejby Sygehus, hvor han ligger i kunstigt koma

Karoline Kjær med opråb til regeringen! (video)

18-05-2020 09:07, af Annika Knudsen Lorentsen

14-årige Karoline Sloth Kjær er, ligesom store dele af ridesporten, ked af, at det fortsat ikke er muligt at afholde, og dermed deltage, i ridestævner - og derfor har hun lavet en video, hvor hun kommer med sit opråb til regeringen

Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05, af Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Jeg vil gerne være ridedreng igen!

22-05-2020 13:05, af Britt Carlsen

Andreas Helgstrand er i den privilligerede situation, at han nu rider tre verdensmestre, en sølv- og en bronzevinder, og han nyder det i fulde drag. Det har givet fornyet inspiration til igen at opsøge sportslige mål

Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Coronaspredning er usandsynlig under ridning

17-05-2020 16:20, af Thomas Bach Jensen

En italiensk undersøgelse viser, at spredningsrisikoen af COVID-19, når man rider, næsten er ikke-eksisterende. Det viser en undersøgelse af spredningsrisikoen af coronavirus ved forskellige sportsgrene, foretaget af Torino Universitet

Heslegård's Rismon tilbage på danske hænder

21-05-2020 16:02, af Kristine Ulsø Olsen

Grand Prix-hesten Heslegård's Rismon der i 2018 blev solgt til russiske Ekaterina Podlytkina er nu danskejet igen. Hingsten skal fremover være læremester for U25-rytteren Sandra Aagaard Hyrm

Dufour og Laudrup styrketræner på aktivitetsdag

20-05-2020 10:42, af Annika Knudsen Lorentsen

I morgen går det løs ved Dansk Ride Forbund og Trolle Companys aktivitetsdag, hvor vi skal være #aktivesammenhverforsig. Cathrine Dufour og Rasmine Laudrup har planlagt styrketræning og glæder sig til at følge med på Instagram når hele ridesporten er aktive iført flotte T-shirts, som er blevet solgt med henblik på at samle penge ind til landets klubber

En mand og hans hingst

17-05-2020 13:06, af Thomas Bach Jensen

Et af de helt store hingstenavne i dansk ridehesteavl igennem flere årtier er den tyskfødte oldenburgerhingst Aleksander. Og har man sagt Aleksander, må man også sige Erik Thomsen