Klassisk musik kan reducere akut stress hos heste

03-01-2017 07:59

Ny undersøgelse viser, at klassisk musik kan reducere akut stress hos heste

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et fransk team af forskere har gennemført en undersøgelse, hvor de testede effekten af klassisk musik under stress situationer så som transport og ved smedbesøg. 

Musik har tidligere vist at have en afslappende virkning på dyr. Men hos heste har man nu fundet ud af, at klassisk musik regulerer pulsen og reducerer voldelige adfærdsmæssige reaktioner hos heste, når der spilles musik i hestens miljø under længerevarende stress-situationer.  

Heste er jævnligt udsat for stressede situationer såsom ved transport, smed eller  ved nye og pludselige stimuli. Disse situationer kan i sidste ende være skadeligt for hestens velfærd, og muligvis ændre hestens relation til mennesker. Undersøgelsen mål var at udvikle en enkel procedure, der kan mindske stress hos heste, når de udsættes for akutte stress situationer.

Man testede effekten af klassisk musik ( Forest Gump tema), der afspilles med en høretelefoner, hvor man måler intensiteten af den  stress reaktionen, som hesten oplever, når den blev udsat for to stressede situationer, nemlig kortvarig transport og smed. Undersøgelsen blev gennemført på 48 heste opdelt i 2 grupper: én transport-gruppe og én smed-gruppe. Hver hest blev udsat for en stress situation i tre forskellige tilstande: klassisk musik, lyddæmpning med ørepropper og kontrol.

Under transport : I de situationer, hvor hesten transporteres kortvarigt med klassisk musik i ørerne, faldt flere stressindikatorer fx at ørerne ligges tilbage, og man oplevede desuden hurtigere en normal puls efter stress-situationen.  

Ved smed: Under smed besøg var hestens adfærd ikke markant ændret ved klassisk musik i ørerne, men musikken fremskyndede dog en hurtigere normal puls.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Når man sammenligner de to typer af stressfaktorer, så var transportsituationen mere stressende for hesten end et besøg af smeden målt ud fra hestenes puls.

Konklusion

Ud fra et fysiologisk og adfærdsmæssigt synspunkt synes klassisk musik at reducere intensiteten af stressreaktioner hos heste. Mindre stressede heste er mindre tilbøjelige til at udvise farlig adfærd såsom flugt eller spark, hvilket reducerer risikoen for mennesker. Derudover kan akut stress føre til en tilstand af kronisk stress, som er til skade for hestens velfærd.

 

/eurodressage.com

 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen