Kongernes heste deltager i fejringen af nationalpark

30-05-2018 07:23

Camilla Tiefensee Schrøder

Danmarks ældste nationale hesterace, Frederiksborghesten, deltager i den storstilede indvielse af den nye nationalpark, Kongernes Nordsjælland

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Danmarks nye nationalpark, Kongernes Nordsjælland, indvies med et storstilet arrangement i dagene 29. maj til 3. juni. I den forbindelse vil Danmarks ældste nationale hesterace, Frederiksborghesten, være repræsenteret med flere ekvipager ved indvielsesfesten søndag den 3. juni på og omkring Frederiksborg Slot i Hillerød, hvor racen har sin oprindelse. 

Kongernes hest
Frederiksborg hesteracen blev grundlagt af de danske konger Frederik II og Christian IV, der samlede det bedste hestemateriale fra datidens europæiske kongelige stutterier. Stutteridriften blev samlet på Frederiksborg Slot og hestene græssede i indhegnede skovvange rundt omkring i det, der nu bliver nationalpark Kongernes Nordsjælland. 

Især i 1700-tallet var de danske kongers heste populære og eftertragtede i hele Europa for deres ædle blod og deres skønne elegante former. Disse hestes udseende får man det bedste indtryk af ved at betragte rytterstatuen på Amalienborg slotsplads, som blev fremstillet ud fra de bedste hingste i kongens stutteri på Frederiksborg Slot

Copyright Ridehesten.com
Rytterstatuen på Amalienborg slotsplads blev fremstillet ud fra de bedste Frederiksborghingste i kongens stutteri på Frederiksborg Slot. Foto: Ridehesten.com/Camilla T. Schrøder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Øget interesse for Frederiksborgere
Idealet for avlen er fortsat den berømte rytterstatue og den ydre lighed fornægter sig bestemt heller ikke. En middelstor, køn og harmonisk hest, der er egnet som såvel ride- som kørehest, er det mål, dagens avlere af frederiksborgheste stiler efter.

– Vi oplever en øget interesse for vores dejlige hesterace i disse år, udtaler formand for Frederiksborg Hesteavlsforeningen (FHF) Birgitte Rye Christensen i en pressemeddelelse.
– Heldigvis betyder det, at bedækningstallene igen er stigende efter en årrække med meget få føl, siger hun.

Opvisning ved Frederiksborg Slot
Søndag d. 3. juni kl. 12.00 deltager Frederiksborgheste sammen med Dansk Kørelaug i en parade med hestevogne og ryttere fra Springvandsgården og ned gennem Slotsgade til Torvet. Fra kl. 13.00 til kl. 13.30 kan man på Rhododendronplænen ved slottet opleve en opvisning med Frederiksborgheste under ryttere samtidig med at tidligere kusk og bi-løber ved Kongehuset Jørgen Konge fortæller om Frederiksborghestens spændende historie og dens tætte forbindelse til det danske kongehus.
– Frederiksborghestens historie er en del af den kulturhistorie, den nye nationalpark blandt andet byder på. Derfor var det helt naturligt for os at takke ja til invitationen til at deltage ved indvielsesfesten, fortæller Birgitte Rye Christensen, der glæder sig til søndagens arrangement:
– At kunne genopleve de majestætiske heste på Frederiksborg Slot, der i flere hundrede år var rammen om avlen af racen, bliver en fantastisk oplevelse.

Copyright Ridehesten.com
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen