Kunstig intelligens som værktøj

17-12-2023 08:02

Nye AI-teknologier kan bruges som et redskab til at forbedre diagnosticeringen og behandlingen af blandt andet haltheder hos heste

Copyright Ridehesten.com
Kunstig intelligens kan assistere dyrlægernes arbejde. Foto: Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kunstig intelligens (AI) kan ifølge en artikel udgivet af Equine Veterinary Journal blive et meget relevant redskab for dyrlæger og veterinærmedicin. I takt med den hastige udvikling af AI-teknologier er det sandsynligt, at der vil blive udviklet flere redskaber til brug i veterinærmedicinen i løbet af dette årti. 

Kunstig intelligens  bruges i veterinærmedicin (såvel som i almen medicin) for at hjælpe med at mindske de fejl, som mennesker kan begå. Tanken er, at denne teknologi kan hjælpe med at fjerne de usikkerheder, der kan opstå, når mennesker tænker og træffer beslutninger samt at ophæve begrænsningen af viden, som en enkelt ekspert eller endda et panel af eksperter kan opnå. 

Integrationen af AI-teknologier kan være med til at forbedre resultaterne af behandlingen af hestene. Samtidig kan det også tjene et pengebesparende formål, da mere nøjagtige diagnoser kan spare penge på behandlinger og diagnosticering. 

AI kan forbedre halthedsdiagnosticeringer
Konkret kan teknologien anvendes til analyse af prøver af celler, da dette kan automatiseres ved brug af kunstig intelligens og nøjagtigheden vil være markant højere end menneskets arbejde med dette (92% for AI sammenholdt med 76 % for mennesker). 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Derudover kan AI-teknologier også bruges til vurderinger af halthed. Ved at bruge inertielle bevægelsessensorer (enheder, der måler og registrerer bevægelse), der placeres på hestens krop, kan skader og halthed vurderes og diagnosticeres. Med denne teknik kan man potentielt også undgå at skulle bruge AI-suppleret MR-scanning, som er en forholdsvis omkostelig affære. 

AI-teknologierne kan også bruges på mange andre måder i veterinærmedicinen, herunder også i forbindelse med hestens hjerte og atrieflimren.

I artiklen sammenlignes de nye teknologiske landvindinger med antibiotikarevolutionen i midten af det 20. århundrede, der ændrede behandlingen af infektionssygdomme markant. På samme måde forventes det at AI-teknologier kan ændre måden, hvorpå sygdomme diagnosticeres og behandles på inden for veterinærmedicin markant. 

Kilde: Equine Veterinary Journal, volume 55, issue 5

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner