Ludger Beerbaum afviser anklager om mishandling

12-01-2022 15:13

Marie Helene Rigård Rohleder

Den tyske topspringrytter og tidligere OL-guldvinder Ludger Beerbaum er havnet i en sand skandale efter mediet RTL har offentliggjort video med anklager om, at han bruger barring i træningen. Ludger Beerbaum kalder materialet for forkert og æreskrænkende. FEI tager stor afstand til træningsmetoden fra videoen, og det tyske rideforbund er gået ind i sagen

Copyright Ridehesten.com
Ludger Beerbaum og Gotha FRH til EM i Madrid i 2011. Foto: Ridehesten.com/ Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I går aftes offentliggjorde det tyske medie RTL en række optagelser fra den verdensberømte tyske springrytter Ludger Beerbaums stald. 

Optagelserne er blandt andet lavet gennem en undercover journalist, og du kan se dem HER. 

Videoerne har rejst anklager mod, at Ludger Beerbaum benytter træningsmetoden barring på sine springheste. Barring betyder, at man på forskellige måder får hesten til at løfte forbenene højere, når den springer en forhindring. Eksempelvis ved at der står en person på jorden og slår hesten på forbenene.

Det er en forbudt træningsmetode hos det internationale rideforbund FEI. 

FEI har i dag offentliggjort en pressemeddelelse, hvor de blandt andet udtaler: 

– FEI fordømmer på det kraftigste alle former for mishandling af heste, og træningsmetoderne som vises i RTL's materiale er fuldstændig uacceptable set ud fra et hestevelfærds perspektiv, og de er i mod FEI's reglement. 

Copyright Ridehesten.com
Ludger Bierbaum i Aachen 2013. Foto: Ridehesten.com/ Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hos det tyske rideforbund skelner man mellem, om hesten bliver "slået" eller "berørt" med barren, da det stadigvæk er tilladt med den såkaldte berøring. Det er ikke tilladt at slå hesten, så den på smertefuld vis bliver tvunget til at springe højere. 

Og lige netop den skelnen er der tale om her, mener Ludger Beerbaum. 

I en pressemeddelelse som kan læses på hans hjemmeside HER, skriver han, at scenerne i videoen ikke viser barring, men netop den tilladte berøring, som opfylder det tyske rideforbunds krav. Han udtaler også, at det kun er i meget sjældne tilfælde, at de bruger denne træningsmetode med berøring af hesten, når den springer over en forhindring. 

Copyright Ridehesten.com
Ludger Beerbaum. Foto: Ridehesten.com/ Thomas Bach Jensen

Ludger Beerbaum udtaler også i pressemeddelelsen: 

– RTL optagelser er beviseligt forkerte og æreskrænkende i mange henseender. Dette vil få et retsligt efterspil. Det er uacceptabelt, at der er lavet hemmelige optagelser på min private ejendom (.....) I optagelserne er der tale om tilladt berøring, som bliver udført af en erfaren, rutineret hestefagmand. Genstanden, der bliver brugt i videoen, opfylder kravene fra det tyske rideforbund til tilladt berøring: ikke længere end tre meter og maksimalt to kilo i vægt.

Hos det tyske rideforbund er man også kommet med en foreløbig udtalelse, hvor de skriver, at de arbejder på at få udleveret alt materialet fra det tyske medie RTL, så de bedre kan vurdere sagen og finde ud af, om der er grundlag for en juridisk proces. 

I januar 2021 nedsatte det tyske rideforbund en kommission, som netop skulle kigge nærmere på træningsmetoden, hvor berøring er tilladt. Deres arbejde er ikke færdigt endnu. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen