Må man gnubbe hesten varm?

18-12-2017 11:07

Camilla Tiefensee Schrøder

I weekenden måtte en hest reddes op af en grøft med en kran. Fire hjælpsomme personer gik efterfølgende i gang med at gnubbe den nedkølede og afkræftede hest varm – men er det det rigtige at gøre?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Søndag eftermiddag kunne man læse på ekstrabladet.dk, at en hest havde siddet fast i en grøft ved Tårnby og måtte hejses op ved hjælp af en kran. Til historien hører også et videoklip, hvor man kan se, at hesten efterfølgende ligger kold og afkræftet på jorden med et dækken på og bliver gnubbet over hele kroppen af fire kvinder.

– I ved godt, at det der må man ikke, når man er blevet kold, ikke?, siger en femte kvinde i videoen.

I situationer som denne, hvor alle ønsker at hjælpe og gøre det bedste for den forulykkede hest, kan der godt opstå forvirring om, hvad der egentlig er det mest rigtige at gøre. Ridehesten.com har spurgt DRF's veterinærkonsulent Mette Uldahl til råds.

Varme før bevægelse
Uden at tage direkte stilling til videoen udtaler Mette Uldahl sig generelt om den type situationer. Hun slår fast, at der ikke er noget farligt eller forkert i at gnubbe en kold hest, men at der er nogle ting, man skal være opmærksom på.
– Generelt sker der ikke noget ved at gnubbe en hest varm, men man skal være opmærksom på, at det godt kan gøre ondt, hvis muskulaturen er meget kold. Forestil dig, at du har ligget i noget iskoldt vand, og at dine muskler er helt gennemkolde og krampet sammen, så du ikke kan rejse dig, og at der så kommer fire mennesker og gnubber dig. Det kan være meget smertefuldt for hesten, hvis den har helt kolde muskler, at få en ordentlig gnubbetur, forklarer Mette Uldahl.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hun anbefaler, at man sørger for først at få tilført noget varme til hesten, inden man begynder at gnubbe:

– Det bedste er at lægge varme dækkener på og derefter lige så forsigtigt at massere hesten varm.

Undgå at gå fra stress til chok
Man skal huske, at det kan være en meget stressende situation for hesten, når den ligger afkræftet efter en traumatisk oplevelse med en masse mennesker omkring sig.
– Alle vi jo gerne hjælpe, men man skal passe på, det ikke bliver for meget. En hest, der ligger ned, har stadig brug for at føle, den har kontrol. Man skal derfor overveje, hvor mange, der står omkring den, siger veterinærkonsulenten.
– Hvis hesten ligger fuldstændig iskold og ude af stand til at rejse sig, og man straks går i gang fire mand med at gnubbe hesten, så kan den ekstra smerte og stress i værste fald være det, der får den til at gå i chok.

Gode råd:

  1. Få hesten i sikkerhed
  2. Når den er i sikkerhed, så sørg for, at den ikke bliver stresset. Hvis den stadig ligger ned og er afkræftet, så kan man komme til at stresse den yderligere ved at være for mange mennesker omkring den.
  3. Lav en indsats for at få den varmet op igen. Start med varme tæpper, og når den har fået tilført varme, så kan man gnubbe og massere, men pas på det ikke bliver for hårdt.

 

 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen