Mange nætter med hestesko

27-02-2024 18:04

Daniel Sahl, regerende Danmarksmester for beslagsmede, ser frem til at kæmpe for titlen endnu et år, når smedene indtager hal H under Hingstekåringen inden længe, men det kræver hårdt arbejde at forberede sig

Copyright Ridehesten.com
Daniel Sahl, regerende Danmarksmester. Foto: Ridehesten.com/Astrid Østergaard Sørensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I mere end 30 år er Danmarksmesterskabet for beslagsmede blevet afholdt som en del af Dansk Varmblods Hingstekåring. Smedene vil som noget nyt i år være at finde i hal H i messecenter Herning – hvis man vil se de dygtige smede i aktion, hvilket er særligt interessant under lørdagens hæsblæsende finaler, skal man blot gå efter den høje hamrende lyd. 

En af dem, der er at finde i konkurrencerne på øverste niveau, er den midtjyske beslagsmed Daniel Sahl, der med tre Danmarksmesterskabstitler bag sig i henh. 2018, 2019 og 2023, er storfavorit til at tage endnu en sejr.
Daniel er dog meget ydmyg omkring sin deltagelse og er også bevidst om, at det kræver intens forberedelse at blive klar. Det resulterer i sene nætter i stalden foran ambolten, fortæller Daniel og siger:

Det kræver meget forberedelse at blive klar til DM'et, men samtidig har jeg også en fast kundekreds, der skal passes, samt min familie med to små børn. Så ofte går jeg ud igen, når aftensmaden er spist og børnene puttet, så det er blevet til sene aftener med skonørderi ved midnatstid. Derfor glæder jeg mig ærlig talt lidt til, at konkurrencerne er overstået lørdag aften, så der kommer lidt ro på igen – og det bliver også rart at få klarhed over resultatet, det er altid nervepirrende på finaledagen i Herning, lyder det fra Daniel.

Daniel sammenligner forberedelsen med en eksamensforberedelse, for der er en del ukendt "pensum", forklarer han:

Vi kender dele af programmet på forhånd og så øver vi os naturligvis i at lave de sko, der er nævnt heri, men en lige så stor del af det er også at forberede sig på alt det ukendte, man bliver udsat for i løbet af dagene i Herning – så man skal lære en masse pensum, uden nødvendigvis at få brug for det hele.

Copyright Ridehesten.com
Lærling Nikolaj Juul i 2022 i aktion i division 3. Foto: Ridehesten.com/Susanne Hvid

Nu med lærling
Daniel fik i sommers den allerede igangværende–beslagsmedslærling Nikolaj Juul som en tilføjelse til sit enmandsteam. Nikolaj trænede allerede under Daniel sidste forår, hvor Nikolaj fulgte i Daniels fodspor og tog sejren i Danmarksmesterskabet for smedelærlinge. Siden da var Daniel og Nikolaj henover sommeren sammen i både Sverige og Norge, hvor de vandt både det svenske og det norske mesterskab, for Nikolajs tilfælde naturligvis på lærlingeniveau. Smedekonkurrencerne er ofte åbne konkurrencer, hvori der indgår et nationalt mesterskab, og derfor kunne Daniel og Nikolaj stille op.

Med Nikolaj som lærling står Daniel altså ikke helt alene i stalden om aftenen, når der skal trænes. De er lige flittige, og fornyligt lånte de en pony fra en bekendt og øvede sig på den hele weekenden med at tilpasse skoene og slå dem bedst muligt på. Nikolaj er enig med Daniel og siger: – Det er hårdt arbejde at være godt forberedt, men det er det værd.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Daniel er glad for at være læremester for Nikolaj, men beskriver det også som nervepirrende, når det er Nikolaj, der stiller op:

Det er noget andet, end når jeg selv er i ringen, fordi der kan jeg styre det selv, men ved Nikolaj skal jeg stole på, at han har styr på det.

Inspiration og sociale festligheder
I Herning tropper også smede fra bl.a. Finland, Belgien, Holland, Sverige, Tyskland og Norge op, og dét er noget af det bedste ved at være i Herning, ifølge mange af de deltagende smede. Her giver konkurrencerne mulighed for at se kollegaerne fra udlandet, og finalefesten lørdag aften er altid et stort brag. Daniel glæder sig til at møde de andre smede, fortæller han:

Det er klart noget af det bedste ved smedekonkurrencerne, for jeg ser ikke de andre smede, især ikke dem fra udlandet særligt ofte. Der giver konkurrencerne os et hyggeligt møderum, og samtidig kan vi også lade os inspirere af hinanden. Til dagligt er vi jo meget for os selv, men her giver smededystene os mulighed at blive endnu dygtigere beslagsmede til gavn for alle de heste, vi til dagligt beskærer og skoer, siger Daniel til slut.

Fra torsdag til lørdag er der gang i smedehallene. De første dage står den på indledende kvalifikationsrunder, hvor fokus er på at lave og forme hestesko af forskellig kaliber. På finaledagen lørdag skal beslagsmedene så også sko levende heste. Desuden er der en speedforging finale, hvor der er garanti for action og store overarme. Konceptet er her at lave en sko på rekordhurtig tid. De otte bedste går videre til en finale, hvor de mødes i en–mod–en dyster, indtil seks er elimineret, og de to sidste kæmper om at lave den bedste hestesko i mørket på fem minutter.

Der er tre divisioner til DM for beslagsmede, hvor division 3 er det laveste niveau, og også her, hvor DM for smedelærlinge afgøres. I division 2 er sværhedsgraden rykket en tak op, men det er i division 1, at de dygtigste smede fra både Danmark og udlandet mødes. 

Du kan se smedene fra torsdag den 7. marts – lørdag den 9. marts.

Copyright Ridehesten.com
Smedehallen forrige år. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen