De bedste smede dyster i Herning

23-02-2020 06:56

Merete Haahr

Igen i år inviterer Hestens Værn publikum med til at overvære DM for beslagsmede, som  finder sted under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning 2020

Copyright Ridehesten.com
Kom og oplev Danmarks dygtigste beslagsmede dyste mod hinanden til Hingstekåringen i Herning
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ovnene glødede, og der blev hamret og banket på fuld kraft. Smedene havde travlt med at forme deres hestesko, de var under hårdt pres, og der blev arbejdet koncentreret og intensivt. Sådan gik det for sig under danmarksmesterskaberne for beslagsmede i 2019, og i år kan du igen opleve de dygtige smede dyste til Hingstkåringen i Herning.

Her vil de bedste smede og lærlinge inden for faget vise deres evner og konkurrere om at lave den bedste hestesko på den korteste tid. Smedene arbejder på højt niveau og de har trænet i flere timer dagligt i mange måneder inden konkurrencen, så det er ikke en konkurrence, man kommer sovende til.  

Dommerne er selv konkurrencesmede og har mange års erfaring fra internationale smedekonkurrencer rundt omkring i verden. Dommerne har lavet en prototype på den sko, som de gerne ser, deltagerne laver, og kravene stiger i takt med deltagernes evner og uddannelsesniveau.

Klasserne er opdelt i divisioner:  

  • Division 1 Open: Åben for rutinerede beslagsmede.  
  • Division 2 Open: Åben for beslagsmede, der ikke har vundet Division 2, eller har været placeret i Division 1 i tidligere internationale konkurrencer.   
  • Division 3 Open: Åben for Novice, lærlinge eller beslagsmede, der har været aktive i faget i mindre end 5 år. 

Dygtige smede sikrer hestevelfærd
For at kunne kalde sig registreret beslagsmed, skal man have gennemført en fireårig uddannelse, der både handler om det håndværksmæssige smedearbejde, men som også giver en bred faglig viden omkring hestens anatomi og bevægeapparat.

Skoene bliver tilpasset individuelt til den enkelte hest, og til den sportsgren og det underlag, som hesten skal gå på. Skal hesten kunne stå fast, laver smeden en sko, der kan gribe i underlaget, og har hesten behov for at bevæge sig ovenpå underlaget, så fremstiller smedene sko, der passer til dette formål. Hvis hesten har lidelser i hovene, så laver smedene en sko, der kan beskytte og støtte hestens bevægeapparat bedst muligt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestens værn er stolte af igen i år at være arrangører af mesterskabet, siger Julie Fjeldborg, som er formand for foreningen. Målet er at forbedre hestenes velfærd ved at sætte fokus på en høj standard af beskæring og skoning. Den optimale beskæring og det rette beslag er alfa og omega for hestens velbefindende. Det er vigtigt at hesten kan bevæge sig korrekt og på en måde, så den ikke bliver slidt ned i en alt for ung alder, forklarer hun. 

Konkurrencen har været med til at øge interessen for håndværket, og i sidste ende er det hestene, der nyder godt af den store faglighed ved konkurrencen, idet dygtige og veluddannede smede kan sikre bedre hestevelfærd. 

Mesterskaberne for beslagsmede er også et sted, hvor man kan lære mere om skoning, og der kommer fokus på den høje standard inden for arbejdet. Den store publikumsinteresse er med til at opmuntre smedene til at forsat at videreuddanne sig og dygtiggøre sig inden for deres professionelle arbejde. 

"Uden hov, ingen hest"
Der er mange gode traditioner, som bør videreføres til de næste generationer, samtidig med at der også skal videreudvikles på faget. Der er brug for større fokus på andre dele af smedenes arbejde, som blandt andet beskæring og håndtering af hesten. Det er også noget, som alle hesteejere sætter stor pris på, fortæller Martin Strande, der er registreret beslagsmed og bestyrelsesmedlem i Hestens Værn.

Det handler ikke kun om at levere et perfekt stykke arbejde på kort tid. En af konkurrencerne, som smedene kan stille op i, kaldes for "Bedst skoede ben", og her er der præmie til den smed, der håndtere hesten bedst under skoningen, uddyber han. Det gamle mundheld ”uden hov, ingen hest” er lige så aktuelt den dag i dag, som det var før i tiden.

Overskud går til Hestens Værn
Mesterskaberne til Hingstekåringen i Herning i 2019 var et tilløbsstykke, og mange kom forbi for at beundre det flotte arbejde, som smedene udførte. Hvis du vil opleve det igen eller se det for første gang, så kom til Herning for at overvære de bedste beslagsmede i Danmark konkurrere mod hinanden lørdag den 5 marts 2020. Konkurrencen foregår i Hal D fra torsdag til Lørdag, hvor finalen afholdes, og præmien på 6000 Euro overrækkes. Overskuddet fra konkurrencen går til Hestens Værns arbejde med bl.a at sikre hovpleje og beskæring til heste i nød.

Du kan læse mere om arrangementet på Hestens Værn 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen