Møde om springhesteavl på Vilhelmsborg

14-12-2013 14:10, af Britt Carlsen

I dag har der været en konstruktiv og god debat blandt avlere og ryttere med fokus på avlen af springheste. Mødet blev afviklet på Vilhelmsborg sideløbende med Danish Christmas Show og er en opfølgning på mødet i Rødding i november. Det var en særdeles konstruktivt møde som strakte sig over halvanden time

Copyright Ridehesten.com

De som interesserer sig for springhesteavl er de som er her. Grunden til at jeg har inviteret til et møde i dag, er, at jeg følte vi havde behov for et opfølgende møde efter paneldiskussionen i Rødding. Vi har behov for at få en bedre dialog mellem avlere og ryttere, indledte Lene Ibsen. Her følger nogle udsagn fra deltagerne på mødet:
Fire punkter blev sat til debat;
1 Hvordan kan avlere og organisationen DV komme tættere på hinanden og derved opnå et tættere samarbejde?
2 Hvordan kan avleren og organisationen DV nærme sig rytterne og derved opnå et tættere samarbejde?
3 Springhesteprogrammet, medaljetildeling og afprøvning?
4 Hvordan kan organisationen DV sammen med erfarne avlere fastholde nye avlere og alle dygtiggøre os og dermed hæve ambitionsniveauet?
En ønskede en bedre dialog med avlsledelsen, og det at stille spørgsmål til avlsledelsen betyder ikke at man er kritisk, men at man gerne vil vide mere. Mit forslag er nogle flere åbne møder, så vi kan diskutere tingene. Måske kunne vi bruge Eliteskuet til at få en bedre dialog igang mellem medlemmer og organisation om gode ideer og forslag til ændringer og forbedringer.
Vi mangler måske også nogle flere informationer fra avlsledelsen om hvordan de ser springhesteavlen og fremtiden for avlen herhjemme. Tidligere havde vi gode møder rundt om i regionerne, hvor vi så på springheste og talte om springhesteavlen. Det er dog lang tid siden vi har taget springhesteavlen seriøst, normalt bliver der fokuseret næsten udelukkende på dressuravlen, mens springhesteavlen bliver overset eller nedprioriteret. Jeg føler mig overset som springhesteavler i forbundet, fortæller Lene Ibsen bl.a.
Henning Urup foreslog at vi rundt om i regionerne skulle få fokus på at gøre noget for springhesteavlen.
Det der var godt i Rødding var, at det var et møde hvor både avlere, ryttere, professionelle og amatører samt avlsledelsen var samlet, det var genialt. Lad os få noget mere af dette! lød opfordringen fra flere som foreslog at flere regioner arbejde sammen om det.
 
Hvad er det vi skal?
Vi skal have gang i nogle fagarrangementer for springhesteavlere og -springryttere, og måske skal andre end lige DV´s hovedorganisation eller regioner lave nogle arrangementer, måske gerne i privat regi, men det kræver også at organisationen bakker op om os og erkender, at dette er en god ide og vejen frem.
Måske skal springhesteavlerne hjælpe hinanden med at få et samarbejde igang og både på det praktiske og teoretiske hjælpe hinanden.
Måske skal vi tænke over, at lave et springavlerudvalg i hver region og så få et tættere kontakt til avlsledelsen og lave nogle arrangementer, som øger samarbejdet og erfaringudvekslingen mellem avlere og ryttere. Og så kan en koordinator fra hver region tale sammen og udveksle erfaringer.
Springavl og springheste fylder ikke meget i DV men gør vi ikke noget, så bliver det kun mindre. Får vi øget fokus så får vi måske også nogle flere med. Det er dyrt at være hesteavler i dag, og det bliver ikke billigere, så vi skal gøre noget for de avlere som gerne vil binde an med springhesteavlen.
Vis os nye avlere hvordan vi skal gøre det, hvad vej skal vi gå? Som rytter kan jeg se hvad der fungere, men som avler er jeg helt ny, og jeg ved absolut ikke nok om det, og jeg ved ikke hvor jeg skal henvende mig? Det var noget af det input som kom. Få flyttet det resultatorienterede fra kåringen til mere en processorienteret så vi får noget mere hjælp.
 
Hvordan får vi en bedre dialog med rytterne?
Flere af de avlere der var tilstede var selv ryttere, eller oprindeligt ryttere. Det kan godt være svært at overbevise rytterne om at det vi laver er godt, og når vi selv skal ride dem og ikke er professionelle, så er det ikke altid godt nok. Og rytterne gider ikke komme ud og se på heste, der ikke har gået en masse stævner, og det har vi ikke mulighed for. Det er en lang proces at være avler og man skal tro på det, og så må man vente i 10 - 20 år på resultaterne, vi startede med en hoppe uden afstamning, og i år fik vi årets springhoppe blandt de 2 års efter 27 års avl.
Hvis afstamningen er interessant nok, så kan man sagtens få ryttere ud og se på hestene, og kommer man til stævner og regionarrangementer, så kører snakken rundt om bordet, og det resulterer måske også i en handel.
Vi skal have gjort rytterne mere interesseret i vores heste. Rytterne skal ud af busken, og så må de fortælle os, hvad det er der skal til for at rytterne bakker op om vores heste.

Vi oplever bestemt ikke at de professionelle springryttere bakker op omkring vores heste, og så er det også svært, hvordan får vi en holdningsændring hos de ryttere/trænere for vi skal have dem til tro noget mere på vors heste.
Det er resultaterne der tæller, og der halter det bare. Avlerne bestemmer selv hvilke hopper der står i stalden så man kan ikke bare sige hopperne er for ringe, for det kommer vi ingen vegne med. Men skal der være en hårde selektion? Problemet er også, at det er svært at bedømme en 3 års hest og vide om den er god nok, når vi ser den til kåring.
Jeg kommer meget til stævner, men det er ikke ofte, jeg ser mine avlerkolleger til ridestævnerne, påpeger Henning Jensen fra Stutteri Volstrup.
Det er ikke ledelsen i DV som har ansvaret for de heste vi kommer med. Det har vi selv. Så kan vi diskutere, om vi gør det godt nok og det rigtige i vores selektion og afprøvning. For vi har ikke haft resultaterne, heller ikke blandt vores springhingste, de kan være højt kårede, men aldrig vise noget i sporten. Vær mere kritisk overfor dine egne heste, og så søg hjælp.
Johnny Hansen; hvis vi skal ændre vores bedømmelser, så skal vi have noget andet og bedre at sætte ind i stedet for. Og så skal vi huske at vi har set flere heste, som har været med helt fremme fra føl til S. Og vi må ikke miste troen på vores heste.
Annette Taldorf kunne godt tænke sig at der blev formidlet en større grad af information om hestens præstation i stammen til publikum og avlere ved bedømmelserne. Vi bør ligge meget mere vægt på præstationerne i stammerne.

Jeg kunne også godt tænke mig at der stod et dommerpar som er erfarne springryttere, som kunne vurdere hestene, ved siden af de, der officielt skal bedømme hestene. Så vi kan få klarhed over om vores dommere ser det samme, som andre erfarne springryttere måske udlændinge.
Det er ofte de samme dommere, som ser hestene fra de er føl til championater, vi skal have spredt bedømmelserne over flere dommere.
 Vi har heller ikke en tradition for den rette grunduddannelse af springheste herhjemme, modsat vores uddannelse af dressurheste. Rideforbundet bør tage del i dette.
Mødet i Rødding bør vi have hvert halve år, og herligt med personer i panelet som tør sige sin mening, var der bred enighed om på mødet.
 

Læs også

Møde om DV-springhesteavl

09-12-2013 08:44, af Thomas Bach Jensen

Er man interesseret i dansk springhesteavl, så har man muligheden for at deltage i et spændende møde på Vilhelmsborg lørdag den 14. december

Møde med debat om heste og Jura

30-11-2011 10:52, af Thomas Bach Jensen
LandboThy's Hesterådgivning indbyder til aftenmøde mandag den 6. februar 2012 med deltagelse af Poul Graugaard, Ib Kirk, Gunnar Yde og Sophus Bøgeskov Christensen med fokus på "Succesfuld handel med heste"

Føl måtte aflives efter møde med helikopter

06-07-2011 14:37, af Nina Marie Villadsen
Et svensk føl måtte i weekenden aflives, efter den var blevet skræmt af en lavtflyvende helikopter

World Cup-hingste til Mors

31-01-2016 14:41, af Niels Clemmensen
Avl|

Familien Velin har i samarbejde med Katrinelund besluttet at styrke den danske springhesteavl, ved at udstationere Godsend du Reverdy og Grim St.Clair på Katrinelund 

Glimrende dansk springhesteavl

29-12-2009 12:36, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Det første nummer af Ridehesten 2010 er netop dumpet ind af brevsprækken hos mange abonnenter. Her kan man bl.a. læse avlerportrættet af Stutteri Birkegården, der har haft forrygende succes i 2009

Fløjhingsten Carmargue solgt til Tallin Farm

27-09-2016 16:03, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Holstenerhingsten Carmargue, der har haft så stor succes i dansk springhesteavl, er solgt til Tallin Farm i New Jersey i USA

Endnu et internationalt A'Khan Z-afkom

08-11-2008 12:14, af Thomas Bach Jensen
Den tyskfødte avlshingst A'Khan Z nåede at sætte stærke spor i den danske springhesteavl. Ikke mindst efter hans forsvinden ud af landet

Se springhestedebatten på Youtube

17-03-2015 15:45, af Thomas Bach Jensen

Oplægget til et spænende seminar om springhesteavl i Danmark lød "Hvordan får vi topryttere til at vælge DV-springheste frem for udenlandske?" Seminaret blev afviklet på Hillerød Sportsrideklub HISi februar måned og havde et flot fremmøde. Her kan du se det på Youtube

Dialog om fremtidens springheste

26-02-2015 12:18, af Thomas Bach Jensen

Der er lagt op til en åben dialog om fremtidens springheste, når dørene slås op på Hillerød Sportsrideklub HIS til et spændende seminar, hvor alle er velkommen til at deltage - ryttere, avlere og andre interesserede i springsporten

Aftenarrangement om springhesteavlen i DV

08-11-2018 09:30, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hvad skal der til for, at flere af de dygtige danske springhesteavlere finder det attraktivt at avle heste i Dansk Varmblod? Det er et emne, som Dansk Varmblods region 4 har inviteret Bo K. Møller, Johnny Hansen og Inge Madsen til en debat omkring

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dansk rytter og hestehandler fundet død

14-12-2019 23:11, af Thomas Bach Jensen

Den 38-årige rytter, underviser og hestehandler, Iben Salling Syrik, blev i mandags fundet død ved sin bopæl. Sagen har ugen igennem været omtalt i pressen som et mystisk fund og en mistænkelig dødsårsag - nu er der åbenhed om kvindens identitet

Voldsomt styrt ved præmieoverrækkelse

12-12-2019 17:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Christine Krogh Frausing red sig i tirsdags til en flot fjerdeplads i 120 cm klassen ved Christmas Show, men under præmieoverrækkelsen styrtede hun med sin hest, men det endte heldigvis godt

Balagur er død

11-12-2019 11:18, af Camilla Tiefensee Schrøder

En af Ruslands mest succesfulde Grand Prix-dressurheste i nyere tid, orlovtraveren Balagur, gik bort i går den 10. december i en alder af 29 år

Julehilsen fra Kronprinsfamilien

12-12-2019 11:52, af Thomas Bach Jensen

Julen nærmer sig, og i den kongelige stald bag Christiansborg Slot har Kronprinsfamilien pyntet det store juletræ

Nanett har solgt Dinaro til OL-rytter Cian O'Connor

11-12-2019 16:18, af Annika Knudsen Lorentsen

Nanett Larsen købte for mange år siden den 159 cm høje Dinaro, og sammen har parret udviklet sig fra de helt små klasser til at ride fejlfrit i 150 cm, og nu er den 11-årige vallak solgt til OL-rytter Cian O'Connor

Fra brækket bækken til 145 cm debut

11-12-2019 13:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Claus Hundebøl er en af de ryttere der er til start ved Christmas Show, og med sig har han tre velspringende heste, heriblandt den 10-årige hoppe Landlyst Calina, som brækkede sit bækken som føl, men nu er klar til at gå sin første S-klasse på fredag

Qabil Ambak er tilbage i Danmark

12-12-2019 15:15, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den malaysiske dressurrytter Qabil Ambak, der med sin danske træner Dennis Fisker arbejder på at kvalificere sig til OL, har fået løst sit visum-problem og er tilbage i Danmark. Men nu er han stødt ind i nye udfordringer sin jagt på OL-kvalifikationen

OL-ryttere på startlisten i Aalborg (video)

07-12-2019 18:47, af Britt Carlsen

I denne weekend afvikler Sportsrideklubben Aalborg Jysk Mesterskab i dressur. Og det med OL-ryttere og World Cup-finalister på startlisten, men det var Charlotte Heering som sikrede sejren i dagens Grand Prix

De er 100 år til sammen - hør podcast

14-12-2019 13:07, af Thomas Bach Jensen

Den tyske hesteavler og tidligere internationale springrytter, Paul Schockemöhle, og hans sorte stempelhingst, Sandro Hit, er til sammen 100 år, og der er netop udkommet en podcast med om hingsten, hvor hans ejer fortæller historien

Kellers hest klædt på til bryllup

14-12-2019 14:00, af Sandra Kristoffersen

Den tyske landsholdsrytter Kathleen Keller blev i sidste weekend gift med tyske Nikolas Kröncke, og ved bryllupet var både Kathleens tophest Sun Royal og hendes to gravhunde klædt på, så de matchede bruden