Når enden er god, er alting godt

08-11-2022 06:28

Trine Askjær-Jørgensen

Efteråret og vinteren er for mange heste lig med diarré eller våde prutter – men hvorfor egentlig? Og hvad kan man gøre for at undgå det eller for at komme af med det? Det giver dyrlæge Peter Hjuler fra Horsedoc Hestehospital dig her svarene på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

– Heste er fra naturens side indrettet til at leve af at indtage større mængder plantemateriale overvejende bestående af diverse græsarter. Som den ”browsende græsæder” hesten er, bruger vilde heste hovedparten af deres tid på at æde; cirka 18 timer i døgnet går med at spise samtidig med, at hestene bevæger sig, indleder Peter Hjuler.

I sommerhalvåret ligner moderne hestes liv måske vildhestenes mere, idet de går mere ude på fold, men når det bliver efterår og vinter, kommer mange heste mere ind at stå på stald i takt med, at det bliver mørkere, koldere og vådere udenfor. Det medfører som regel også en række ændringer i hestens fodring og management. Mere tid på stald er lig med mindre bevægelse, som ellers fremmer fordøjelsen, men også mindre adgang til næringsstoffer fra græsset, både fordi den måske går mindre ude, men også fordi græsset indeholder mindre næring i vinterhalvåret. Således skal hesten have dækket sit næringsbehov fra wrap/hø og kraftfoder, og det skift kan påvirke mave-tarmfunktionen meget og give løs mave eller diarré i længere eller kortere perioder.

Foderet er som regel synderen
– Diarré hos heste kan skyldes en lang række ting, og oftest findes den egentlige årsag til diarréen ikke. Diarré kan være ganske ufarligt, men det kan også være alvorligt og potentielt livstruende, hvis det ikke behandles. Det kommer an på, hvad årsagen til diarréen er, forklarer Peter Hjuler og fortsætter:

– Oftest er diarréen det eneste kliniske fund, så skal man udrede en diarré-patient helt, vil det ofte kræve en del blodprøver, belastningstests og ultralydsscanning. I de fleste tilfælde er der dog ingen grund til at gå igennem alt det, fordi diarré oftest er forårsaget af...

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten november 2022.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen