Når tanden skal ud

11-01-2016 07:32

Skulle en hest have trukket en tand ud i ”de gode gamle dage”, skulle den i fuld narkose, for en hestetand er en håndsbredde lang. Operationen gav ofte problemer. Ny teknik, kaldet MTE, har mindsket komplikationerne 

Copyright Ridehesten.com

Tandeftersyn er almindelig pleje af hesten, for det betyder meget for dens velbefindende og adfærd. Hestens tænder vokser 2-3 mm om året hele livet, og hestetænder har en lang krone, hvoraf størstedelen ligger i kæbeknoglen.

Det foregår som regel uden problemer at trække en tand ud, mens hesten står op. Der kan dog også være tilfælde, hvor det er nødvendigt at benytte et ”Minimally invasive transbuccal tootht extraction-indgreb, et MTE. Tidligere skulle hesten være i fuld narkose, og tanden skulle bankes ud via kæbeknoglen. Det gav mange komplikationer, især med bihulerne, da man skulle bore i dem.

Ved MTE er hesten ikke i fuld narkose, og man borer bare et lille hul i kinden, hvor man kan gå ind med instrumenterne. I Ridehesten 01/16 kan du se operationen. Efter et MTE-indgreb får hesten smertestillende medicin samt antibiotika et stykke tid. Du kan både læse om symptomer på tandproblemer og hvilke tandproblemer, heste typisk får.

Ridehestens januarnummer bringer også en case-story om militaryhesten, Dicte, der var igennem et langvarigt, uheldigt og smertefuldt forløb med et stort hul i kinden og en halvt udtrukket, brækket tand. Efter et MTE-indgreb, som tog et par timer, kom hun sig og er nu tilbage ved Jan Bauer.

/Lotte Nygaard.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald