Ny rapport om herpesudbruddet i Spanien

03-03-2022 13:00

Christine Krogh Frausing
Skribent

FEI har netop offentliggjort første del af en rapport, der har til formål at forklare hvad der gik galt, da der for et år siden udbrød EHV-1 i Spanien. Rapporten kommer i 3 dele, og er resultatet af en efterforskning der blev lavet for at undgå endnu et EHV-1 udbrud

Copyright Ridehesten.com
Foto: FEI/Richard Juillart
Nyheden fortsætter efter annoncen

For et år siden mistede 18 heste livet til EHV-1, da der i Spanien pludseligt udbrød herpesvirus på en stævneplads. Ryttere flygtede fra stævnepladsen, og slæbte virussen med rundt i hele Europa. FEI har lavet en større efterforskning, og nu er første del, der fokuserer på ansvarlighed, manglende beredskab og diverse foranstaltninger der allerede er truffet, udkommet.

135 siders rapport

Rapporten fylder i alt 135 sider. 39 af dem er analyserende, hvor de resterende 96 sider er bilag. Rapporten er udarbejdet af FEI's  veterinærdirektør, Dr. Göran Akerström, samt tidligere FEI-kommunikationsdirektør og nu administrerende konsulent for FEI, Granit Willis. FEI Veterinary Epedemiology Working Group, andre veterinær eksperter, FEI-præsidenten Ingemar De Vos, generalsekretær Sabrina Ibáñez samt FEI's veterinær- og juridiske afdelinger er ligeledes kommet med deres input. Find rapporten her.

– Rapporten er et betydeligt værk [FEI-præsident, Ingemar De Vos]

Copyright Ridehesten.com
Ingmar De Vos og Sabrina Ibáñez, Foto: FEI/Richard Juillart
Nyheden fortsætter efter annoncen

Anden del af rapporten fokuserer på sanktionering, og bliver offentliggjort forud for FEI sportsforum 2022, der finder sted d. 25.-26. april. 

Tredje og sidste del vil blive offentliggjort under selve forummet, og er et afsnit der fokuserer på fordele og ulemper ved at lade sine heste vaccinere mod herpes. Afsnittet vil blive præsenteret af professor Lutz Goehring, som er en verdenskendt specialist i infektionssygdomme hos heste, hvor hans speciale særligt er EHV-sygdommene. 

– Der skal være ansvarlighed, og alle - inklusiv FEI - skal tage deres del af ansvaret. Rapporten om sidste års EHV-1 udbrud i Spanien er et betydeligt værk, der byder på en retsmedicinsk undersøgelse af alle elementer i udbruddet, fortæller Ingemar De Fos. 

– Første del af rapporten ser på hvad der gik galt, og hvad FEI og vores samfund gjorde, eller kunne have gjort for at minimere spredningen. Det er klart at der blev begået fejl, men vi skal alle lære af dem, så vi sikre at et lignende tilfælde ikke udspiller sig igen, fortæller Ingemar De Vos. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen