Tæt på at dø af herpes - men nu tilbage i sporten

06-06-2022 17:41

Annika Knudsen Lorentsen

Den 6-årige hoppe Gadee de Fontaine, som er ejet af pararytter Helle Sørensen, var tidligere i år ved at dø af herpesvirus, men i weekenden deltog ekvipagen ved DM i paradressur og den unge hoppe virker til at være på vej tilbage i topform

Copyright Ridehesten.com
Helle Sørensen og Gadee de Fontaine ved DM i paradressur 2022. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den 6-årige Gadee de Fontaine e. Grand Galaxy Win/ Desperados kom til Helle Sørensen da hun var 4 år, og siden har hoppen udviklet sig rigtig godt. 

– Dengang var hun 4 år og kun redet lidt, men det var kærlighed ved første blik. Hun har gennem de sidste to år vist sig at være en hest med stor kapacitet og en kæmpe ja hat, fortæller Helle Sørensen, som i vinters oplevede noget af det, som alle hesteejere frygter. 

Hoppen blev smittet med herpesvirus, og mens hun først kæmpede for sit liv, har hun siden måtte kæmpe for at komme tilbage i form og blive ridehest igen. 

– Gadee betyder meget for mig, og uden hende ville jeg sidde i en kørestol. Hun er loyal og altid glad, og hun giver sig 100 procent. Udover min datter, er hun det bedste i mit liv. 

Det var den 18. januar, at hoppen blev syg i forbindelse med herpesudbruddet i Romlund ved Viborg. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det var et meget hårdt forløb. Hun havde fire dage med 40-41 i feber og herefter styrtdykkede temperaturen helt ned til 36 grader. Jeg lavede et opslag på Facebook, hvor jeg søgte hjælp, da jeg ønskede at gøre alt for min hest. Anette Kristensen skrev til mig og tilbød at hjælpe Gadee med fysioterapi. Det begyndte hun med den 14. februar og hun er stadig med ved hendes side, og jeg er dybt taknemmelig. Udover Anettes henvendelse fik jeg mange andre gode tilbagemeldinger og en masse gode råd, forklarer Helle. 

Copyright Ridehesten.com
Gadee mens hun var syg. Foto: Privat

– Efter karantænen flyttede vi vores heste til en stald, hvor de kan gå ude hele dagen i bakket terræn, og det viste sig lynhurtigt at være et godt valg. Genoptræningen begyndte stille og roligt med skridt i skoven og på marken. Der var perioder hvor vi ikke troede på, at hun ville blive rigtig hest igen, men nu er jeg sikker på, at hun nok skal komme tilbage i topform. Hun er stadig lidt muskelfattig, men er godt på vej. 

Helle og Gadee startede deres første parastævne i midten af april, hvor de vandt. I weekenden var de til start ved DM i paradressur. 

– Jeg tror ikke, at man kan forstå hvor grusomt det er, før man her oplevet det. Alle er kede af det og i frygt for at miste sin bedste ven, og man ved ikke hvilken hest der lægger sig og dør, eller hvilken fremgangsmåde eller behandling der er den rette. 

Copyright Ridehesten.com
Helle Sørensen og Gadee de Fontaine ved DM i paradressur 2022. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Anette Kristensen, som har behandlet Gadee valgte blandt andet at gå ind i arbejdet med Gadee for at blive klogere på, hvad man kan gøre for heste, der har været ramt af EHV og hun fortæller følgende: 

– Gadee havde hængt 1,5 døgn i sele og var meget slinger. Da jeg så hende første gang, tre uger efter, at hun havde hængt i selen, var hun så dårligt gående, at jeg ikke ville løfte ben på hende, men blot gav hende et let massage. Ved andet besøg gik jeg hende igennem og konstaterede umiddelbare udfordringer i lænden. Herpes kan angribe centralnervesystemet og give lammelser, og hos Gadee var det lænden der var angrebet. Over de næste 3-4 besøg behandlede jeg primært lænden og ryggen med laser og massage, og det havde en rigtig god effekt. Herefter har hun fået fysioterapi og massage, og det har fået hende tilbage på sporet. 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen