BREAKING: Omfangsrig bødehistorik hos Viegård

13-09-2023 14:13

Annika Knudsen Lorentsen

Igennem årene har Viegård Stutteri fået tildelt enorme bøder som følge af brud på dyrevelfærdsloven. Senest i 2022 modtog stutteriet ifølge TV2 en bøde på hele 225.000 kr.

Copyright Ridehesten.com
Fra Viegård Stutteri. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I en omfattende artikler afslører TV2, der har fået en række aktindsiger, at Viegård Stutteri gennem de seneste år er blevet tildelt bøder af omfattende karakter, senest i 2022, hvor en bøde lød på hele 225.000 kroner for overskridelse af dyrevelfærdsloven. 

Det har tidligere været offentliggjort, at direktøren for Viegård Stutteri, John Byrialsen, har fået tildelt bøder på henholdsvis 25.000 og 75.000 i 2011 og 2014, men nu står det klart, at han ligeledes er blevet tildelt langt større bøder gennem årene. 

I artiklen beretter TV2, at Viegård Stutteri i 2018 blev tildelt en bøde på 140.000 kroner for overtrædelser, der var beskrevet som groft uforsvarlige, det næsthøjeste trin i alvorsgrad. Her havde en hingst eftersigende et hævet bagben, som den ikke kunne støtte på, som følge af et mindst fem uger gammelt sår. En hoppe med føl var desuden mager og kunne ikke støtte på det ene af sine bagben. Begge heste burde havde fået hurtigere behandling eller være blevet aflivet lyder det. 

I 2020 blev stutteriet tildelt en bøde på 200.000 kroner, hvor det fremgår, at hovedparten af stutteriet dengang 119 heste havde stået permanent eller i længere tid i bokse, hvor de ikke kunne bevæge sig frit, og hvor de ikke havde fået mulighed for at motionere. Flere hestebokse med flere heste i hver havde vådt og gødningsforurenet underlag, mens flere heste havde meget lange hove, som resulterede i ændret benstilling hos hestene. 

Igen i 2022 blev direktøren pålagt en bøde, denne gang på 225.000 kroner, som følge af blandt andet, at mindst 11 heste stod i bokse der var for små til at hestene ikke ubesværet kunne vende sig, rejse sig eller lægge sig ned. 

De store bøder er ikke normal praksis understreger flere eksperter til TV2, og Søren Stig Andersen, der er adjunkt ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet udtaler følgende:

Nyheden fortsætter efter annoncen

– 225.000 kroner, må man sige, er usædvanligt. Jeg kan ikke huske, at jeg har set så høje bøder før. Jeg har set en både på 100.000 kroner til en griseavler, men jeg kan ikke huske, at jeg har set bøder over. Det er højt. 

Ginnie Hørning, der er formand for Faggruppe Heste i Den Danske Dyrlægeforening, fortæller desuden, at bøder i den størrelsesorden er usædvanlige for branchen. 

– 200.00 kroner er en ualmindelig stor bøde. Jeg mindes ikke, at jeg er stødt på så høje bøder før i forbindelse med hestehold. Hvis bøder bliver så høje, kan det vidne om, at der er en række forudgående bøder, eller at myndighederne har fundet mange forseelser ved en kontrol, siger hun til TV2. 

Byrialsen selv har udtalt til TV2, at bøderne accelererer på grund af gentagne overtrædelser, som er helt i minimumsklassen. 

Læs hele artiklen hos TV2, som desuden beretter om sagen på deres TV-kanaler.

Læs mere om sagen her.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen