Opbyg kondition over vinteren

02-01-2016 13:30

For rigtigt mange ryttere handler træningen af hesten om teknik og øvelser, men med et større fokus på kondition og udholdenhed vil man kunne øge hestens præstationsevne en hel del

Copyright Ridehesten.com

Inden for eksempelvis dressur og springning er fokus hovedsageligt på indlæring af teknikker og øvelser, men kigger man på flere af de andre hestesportsgrene, som trav- og galopvæddeløb, distanceridning og military, så er her et langt større fokus på træning af hestens kondition og udholdenhed. En bedre kondition giver hesten større overskud til at klare fysiske anstrengelser og mindsker risikoen for skader. Risikoen for at pådrage sig skader mindskes, når man har en stærk fysik hele vejen rundt, og det bliver lettere for kroppen at modstå de overbelastninger, der kan opstå ved de mange gentagelser, der en del af træning.

Det er altid godt at vekslede imellem forskellige træningsmetoder; Træning ude når vejret tillader det, små spring, longering med mere gør det sjovere for hesten. Endvidere vil for ensformig træning altid belaste én eller flere muskelgrupper, sener, led mere end andre, og det er nedslidende i det lange løb.

Når mennesker konditionstræner, så trænes der hurtigt med lav modstand – det kan for eksempel være hurtig cykling i lavt gear eller en lang løbetur med jævn puls. Intervaltræning, hvor man i nogle minutter ad gangen får pulsen højere op øger også konditionen yderligere. Disse træningsformer kan med fordel overføres til træning af hesten, hvor man kan indlægge decideret konditionstrænings-dage. 


Konditionstræning af hesten foretages i galop – eller på længere skridtture ud i terrænet.
Hvis man søger på nettet kan der findes forskellige forslag til konditionstræning, blandt andet dette.  

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen