Optimering af rytteren - Den mentale verden - 3. del

09-02-2021 15:23

Lars Mars

Skab den bedste start for det som du skal i gang med

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mental-forberedelse – Mental-indgangsvinkel – Mental-indstilling
Efter min mening og erfaringer, har ovenstående tre mentale-områder, en stor betydning for det udbytte som vi får - uanset om det drejer sig om træning, stævner eller andre situationer.

Vi har forskellige mentale-påvirkninger
Vores hjerne er fyldt med erfaringer og tanker fra tidligere oplevelser – og de har en stor betydning for hvordan vi starter, og håndtere forskellige situationer.   

 • Nogle tænker, at det er spændende at lære og indarbejde noget nyt - at dygtiggøre og udvikle sig - samt at glæder sig til at vise hvad de kan. Skaber en god påvirkning. 
 • Andre forudser straks på alle de ting der kan blive svært - som man nok ikke kan - samt hvad der kan gå ”knap så godt”. Skaber et højt stress-niveau. 

VI ER IKKE ENS, OG KAN IKKE DET SAMME – MEN VI KAN ALLE LÆRE AT GØRE  DET MEST OPTIMALE FOR OS SELV – SÅ VI SKABER MULIGHEDEN FOR, AT FÅ DEN BEDSTE UDVIKLING, DE BEDSTE RESULTATER, OG DE BEDSTE OPLVELSER, UD FRA SIT NIVEAU 

Med en god forståelse for hvordan vores hjerne arbejder og reagere i forskellige situationer – kan vi meget bedre hjælpe os selv, både til endnu mere udvikling, eller til at håndtere eventuelle udfordringer. 

For at kunne skabe optimal fokus og koncentration på en ”opgave” - kan vi med stor fordel hjælpe vores hjerne, til at kunne styre vores tanker, og de påvirkninger der kan opstå.
Mental-forberedelse: 
De tanker som vi gør os inden vi f.eks. tager til træning eller stævne – hjælper vores hjerne til at gøre sig endnu mere klar, til det som vi skal i gang med. 

 • Lav en god realistisk plan, for hvilket udbytte du ønsker dig, af det som du skal i gang med – samt hvordan du vil udføre din plan.
 • Sørg for at du har klare afstemte forventninger til dig selv, og til de mennesker der er omkring dig.
 • Visualisere – se dig selv udføre den plan som du har lavet.
 • Genkald gode oplevelser og succeser, fra tidligere situationer.

Mental-indgangsvinkel: Vores indgangsvinkle til en ”opgave” har stor betydning for hvordan vores hjerne reagere på det som vi skal i gang med. Vi kan hjælper vores hjerne til at skabe ”ro på”, som skaber tryghed, og dermed endnu mere overblik.

 • Attitude/udstråling: Med et smilende ansigtsudtryk – skabes der automatisk en tryg fornemmelse i hjernen. Det skaber ”ro på”, og giver en god følelse i kroppen.
 • Positiv: Med en positiv-tankegang – kan vores hjerne meget bedre koncentrere sig om det som vi er i gang med, i stedet for at være i ”alarmberedskab” og ”frygte at lave fejl”.
 • Planlægning: Hold dig til den plan som du har lavet i dine forberedelser – det skaber tryghed i hjernen og ro i kroppen.
 • Glæd dig over det som du kan – det skaber et godt fundament, og dermed tryghed.

Mental-indstilling: Har en stor betydning for hvordan vi påvirker vores hjerne i forskellige situationer.

 • Glæden ved at vise hvad du kan 
 • Fokus på det som du ved at du kan
 • Koncentrere dig om dig selv
 • Find løsninger – i stedet for at fokusere på ”knap så gode” handlinger. 

ALT HVAD VI GØR, PÅVIRKER VORES HJERNE – DER ER RIGTIG MANGE GODE GRUNDE TIL AT HJÆLPE OS SELV, VED AT BRUGE DE MENTALE-MULIGHEDER – TIL AT SKABE TRYGHED, OVERSKUD OG OVERBLIK  

Bevidstheden og underbevidstheden
Der kan være mange ting der påvirker vores mentale indstilling – bl.a. bevidstheden og underbevidstheden spiller en stor rolle:

 • Bevidstheden – er den synlige del, den vi kan forholde os til, og hvor vi kan sætte ord på vores tanker, og det som vi føler.
 • Underbevidstheden – er lidt mere kryptisk, fordi den påvirker os, uden at vi rigtig kan styre det . Den er typisk styret af tidligere oplevelser, samt vores indstilling til ”opgaven”.

Mine erfaringer er, at vi ofte først bliver påvirket af ”underbevidstheden” når vi bliver presset, f.eks. hvis vi bliver lidt nervøse, eller hvis der opstår lidt tvivl – derfor er mine anbefalinger altid at vi hjælper vores hjerne, med at få skabt ”robuste fundamenter” - som kan hjælpe os til at håndtere, hvis der opstår irriterende påvirkninger. 

Vores hjerne er som skabt til at finde på forklaringer og begrundelser 
Hvis vi er lidt usikker på noget, vil vores hjerne altid prøve at hjælpe os, for at skåne os, for ”knap så gode” oplevelser. 

 • Allerede inden vi tager til træning eller stævne, vil vores hjerne være opmærksom på, de områder der kan have indflydelse på en ”knap så god” præstation – og hjernen (underbevidstheden) har allerede, dybt inde, forberedt sig, og fundet på nogle forklaringer og begrundelser for hvis det ikke går godt.
 • Dette vil enten bevidst eller ubevidst kunne påvirke både udvikling, præstation, samt mulighed for gode oplevelser.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tanker som ”små kasser” i hjernen 
Prøv at se dine tanker som ”små kasser”, de har alle en ”overskrift”, og indeholder en masse erfaringer og oplevelser. 

 • Hvis vi konstant har mange kasserne åbne på samme tid, vil der automatisk skabes uro i hjernen - med stor risiko for at det påvirker vores fokus og koncentration, samt overskuddet til at nørde med detaljerne.
 • Vores hjerne er konstant påvirket, både fra vores egne tanker, samt fra udefrakommende påvirkninger, der kommer fra mennesker omkring os, de sociale medier samt fra nyhederne.

Ved at bruge de omtalte MENTALE-OMRÅDER, mental-forberedelse, mental-indgangsvinkel, mental-indstilling, kan vi bedre skabe fokus, og koncentrere os om en ”opgave” – og derved hjælpe hjernen til at få lukket nogle af ”kasserne (tankerne)” – så der kun er de "kasser (tanker/erfaringer)" åbne, som vi skal bruge til at udføre en bestemt ”opgave”. På den måde skabes der mere overskud i hjernen, til endnu mere overblik.

DER SKAL ALTSÅ IKKE MEGET TIL, FOR AT GØRE TINGENE, LIDT ELLER MEGET, LETTERE FOR OS SELV - MED EN GOD FORBEREDELSE, INDGANGSVINKEL, SAMT INDSTILLING – SÅ HAR VI SKABT ET RIGTIG GODT FUNDAMENT.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED SKABE FOKUS PÅ DIN MENTALE-FORBEREDELSE, MENTALE-INDGANGSVINKEL, SAMT DIN MENTALE-INDSTILLING – TIL ENDNU MERE UDVIKLING, ELLER HÅNDTERING AF EVENTUELLE UDFORDRINGER. 

DU KAN LÆSE 1. DEL AF ”DEN MENTALE VERDEN” HER

DU KAN LÆSE 2. DEL AF ”DEN MENTALE VERDEN” HER

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK og på min blog på RIDEHESTEN.COM HER

Jeg har skrevet en del blogindlæg på RIDEHESTEN.COM som kan hjælpe alle til optimering, samt til at få det bedste udbytte i corona-situationen – måske de også kan inspirere dig. 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisktræner samt optimering 

Læs også

Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51, af Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Skab fokus på det, som du kan gøre noget ved

30-03-2021 15:18, af Lars Mars

Øv! Ridestævnerne i Danmark bliver nu lukket ned i det meste af april. Jeg vil ikke forholde mig til det sundhedsmæssige, eller til dem der kan have grunden eller skylden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dorothee Schneider mister hest og er selv indlagt

19-04-2021 08:52, af Annika Knudsen Lorentsen

I forbindelse med præmieoverrækkelsen ved stævnet i Pforzhein faldt tyske Dorothee Schneider af sin hest Fohlenhofs Rock'n Rose, da hoppen kollapsede og døde formodentligt som følge af et brud på hovedpulsåren

Fra narkohandler i Spanien til ridehest i Danmark

18-04-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mette Weye tog til Spanien for at arbejde og fandt ved et tilfælde sin drømmehest Alondra, som var blevet konfiskeret fra en 16-årig narkohandler. Hun tog Alondra med hjem til Danmark, men det var ikke helt uden besvær 

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

– Jeg blev kimet ned med henvendelser

19-04-2021 18:54, af Annika Knudsen Lorentsen

I sidste uge satte Kaya Knudsen hoppen Zafira Spudalshøj til salg på Ridehesten, og kort efter begyndte det at vælte ind med henvendelser via telefon og SMS. Zafira er næsten solgt, og derfor har Kaya indskrevet i annoncen, at hun er reserveret. Det forhindrer dog ikke folk i at tage kontakt, for de ønsker at komme på venteliste, såfremt den aftalte handel ikke bliver til noget

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Oldenburgerforbundet har lagt kortene på bordet

20-04-2021 16:20, af Marie Rohleder
Avl|

Den udeblivende indsyning af Helgstrand Dressages 3-års hingste til Dansk Varmblods 10-dages test i marts måned udmundede i en pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage, som i første omgang affødte en prompte reaktion fra Dansk Varmblod, og sidenhen har det tyske oldenburgerforbund officielt taget afstand fra pressemeddelelsens indhold. Vi har talt med forbundet

OL-rytter Dorothee Schneider har brækket kravebenet

21-04-2021 11:38, af Annika Knudsen Lorentsen

I søndags faldt Dorothee Schneiders 17-årige Fohlenhof's Rock'n Rose om under præmieoverrækkelsen ved et stævne i Phorzheim, hvorefter den i løbet af få minutter døde. Den tyske toprytter blev også skadet under faldet, og hun blev kørt direkte på hospitalet. Nu er det klarlagt, at hun har brækket kravebenet, og derfor vil hun være ud af sadlen lidt tid

UVM-hesten Rockson i Grand Prix-sejr

15-04-2021 12:51, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshesten Rockson vandt i weekenden Grand Prix dressur med sin tyske rytter Uwe Schwanz. Hesten på andenpladsen er en tidligere avlshingst i Danmark

Med ønsket om en god avlssæson til alle

14-04-2021 20:51, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblods formand Jan Pedersen knytter en sidste kommentar til sagen om Helgstrands stillingtagen til deltagelse i 10-dages testen