Optimering af rytteren - Evaluering

21-11-2020 13:38

Lars Mars

Få det bedste udbytte af dine træninger, stævner, og det som du gør i hverdagen. Hvad var godt? - Hvad var knap så godt?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I vores til tider travle hverdag, med både, alt det vi skal nå, samt med alt det vi skal forholde os til mentalt - kan vi meget let glemme/springe over, at lave en optimal og dybdegående evaluering af det som vi gør.

UD FRA VORES EVALUERING FÅR VI SKABT GOD BRUGBAR VIDEN, SOM KAN HJÆLPE OS TIL AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE, AF DET SOM VI GØR.

Vi glemmer desværre ofte at evaluere på os selv, eller at få en ordentlig evaluering fra træneren, efter en træning – og hvis der er en evaluering, forgår den typisk ud fra:

 • At vi fokusere på det der gik ”knap så godt”, eller det der kunne gøres bedre.
 • At vi glemmer at evaluere på alt det som vi ved, at vi kan – fordi det ”bare” er blevet normalt for os.
 • At træneren kun evaluerer på træningen undervejs – og dermed er der stor risiko for, at rytteren ikke kan huske det hele efterfølgende.

EVALUERING KAN HJÆLPE OS RIGTIG MEGET, BÅDE TIL AT SYNLIGGØRE OM VI ER PÅ RETTE VEJ - ELLER OM DET KAN VÆRE HENSIGTSMÆSSIGT AT ”SADLE OM”, FOR BEDRE AT KUNNE OPNÅ UDVIKLING, GLÆDE, GODE OPLEVELSER SAMT VORES MÅLSÆTNINGER.

Evaluering er meget lærerig og giver os gode muligheder for at skabe et overblik

 • Hvad har været godt - og hvad har været knap så godt?
 • Hvad har vi gjort for, at det gik godt – eller, hvad kunne vi have gjort, for at det var gået bedre?
 • Har vi fået indfriet vores mål? 
 • Hvad har gjort, at vi har nået vores mål - eller ikke har nået vores mål?

Prøv at tænke tilbage til din seneste ridning – hvordan var din tilgang til?

 • Din indstilling, og forberedelse?
 • Din koncentration, og fokus på opgaven?
 • Havde du mest fokus på det du ville gøre bedre og resultatet – eller processen i at udvikle dig og ponyen/hesten, samt glæden ved ridningen?

Nørde med evalueringen
Jeg oplever ofte af vi måske ikke er helt opmærksom på, hvad en målrettet evaluering kan hjælp os med. Vi ved jo godt ”hvad der var godt”, og ”hvad der var knap så godt” - men det er typisk på et mere overfladisk niveau – som sjældent bliver brugt til næste gang, eller til at hjælpe os med at finde løsninger til udvikling. 

Ved at nørde ned i detaljerne kan vi bedre finde frem til ”hvorfor at det gik godt”, eller ”hvorfor at det gik knap så godt”.

 • Gennemgå din ridning og dine oplevelser ned i mindste detalje.
 • Fokusere på alt det gode, alt det der gik godt.
 • Hvis noget var ”knap så godt” – find ud af hvorfor, og find løsningen på hvordan du kan ændre det til næste gang. Det er konstruktiv tænkning, i stedet for negativ påvirkning.  

JO BEDRE VI BLIVER TIL AT EVALUERE, JO BEDRE BLIVER VI OGSÅ TIL AT UDVIKLE OS, BÅDE SPORTSLIGT OG MENNESKELIGT – VI BLIVER BÅDE STYRKET MENTALT, OG UNDGÅR AT LØBE RUNDT I ”HAMSTERHJULET” OG GENTAGE ”KNAP SÅ GODE HANDLINGER”

Fremhæv alle de gode situationer, og glæd dig over alt det som du ved at du kan
Når vi evaluere fokusere vi typisk først på ”eventuelle fejl”, eller de ”områder som vi gerne vil gøre bedre”.

 • Over tid, vil denne tankegang desværre påvirke vores hjerne til at være i alarmberedskab allerede når vi sætter os op på ponyen/hesten - og ”frygten” for at lave fejl, bliver bevidst eller ubevidst, større end glæden ved det som vi kan.

På den måde bliver alt det, som vi har kæmpet for at lære og dygtiggøre os til - ”det der går godt” og ”det som vi ved at vi kan” - skubbet lidt i baggrunden, og derved mister vi både opbygning af tryghed og glæde, samt at kunne ligge et lag på vores mentale-styrke.

 • Fordi hjernen automatisk søger i det som vi ”frygter” og ”helst ikke vil opleve”.

JO FLERE GODE OG POSITIVE OPLEVELSER VI KAN LAGRE I HJERNEN, JO LETTERE KAN VI SKABE UDVIKLING, SAMT TACKLE EVENTUELLE UDFRODRINGER.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vær opmærksom på, hvis du rider flere ponyer/heste efter hinanden til træning – eller flere klasser til stævner  

 • Lav en god evaluering efter hver ridning – så du får en ordentlig og afklaret afsluttet på den ene , inden du sætter dig op på den næste.
 • Vores ”kloge hjerne” skal nok overbevise os om, at vi har styr på det – men vores underbevidsthed vil huske, og påvirke os, hvis der var noget som gik ”knap så godt” ved den sidste ridning.
 • Dermed er der stor risiko for at vi ubevidst vil føre eventuelle ”irritationer / frustrationer” med over til den næste ridning, og dermed påvirke den.

Husk at evaluere på dine målsætninger

 • Hvor er du i forhold til dine delmål og hovedmål ?
 • Har du gjort det der skal til for at opnå dine målsætninger ?
 • Er der opstået ændringer i noget, i forhold til dengang du satte dine mål ?

Hvis du oplever at noget har ændret sig ”knap så godt” i forhold til dine mål, så sørg for at evaluere på målene - i stedet for at fortsætte med at ”håbe” eller ”tro” på, at de går i opfyldelse.

DET ER VIGTIGT AT VI EVELUERE PÅ, HVOR VI ER I FORHOLD TIL VORES MÅLSÆTNINGER – DET SKABER URO I HJERNEN HVIS DER IKKE ER ET HELT KLART OVERBLIK

Evaluering af hverdagen
Det er super lærerigt at evaluerer på vores hverdag. Et godt tidspunkt kan være, når vi ligger hovedet på puden, inden vi skal sove. Luk øjnene, og lad tankerne finde tilbage til:

 • De situationer som du var tilfreds med – det skaber glæde og tryghed i hjernen.
 • De situationer som du føler, at du kunne have håndteret på en anden måde – hjælp hjernen med at finde løsninger til at ændre på det der er gået ”knap så godt”.

Få en god start på dagen
Ud fra vores evalueringer får vi skabt en viden som kan hjælpe os til at få det bedste udbytte.

 • Når du vågner, så brug 5 min. på at få indstillet hjernen på den vej som vi ønsker at den skal tænke og agere i forskellige situationer. Du vælger selv din indstilling til dagen.
 • Brug alt det gode fra din evaluering, til at skabe tryghed og glæde.
 • Brug de løsninger og muligheder som du tænkte, til at undgå at lave eventuelle samme ”fejl” eller ”knap så gode beslutninger” som dagen før.

På den måde undgår du at hoppe ind i ”hamsterhjulet” og starte dagen med eventuelle ”knap så gode tankegange” eller fokus på eventuelle ”fejl” fra dagen før. 

Du kan læse mere om fordelene ved at skabe fokus på ”GLÆDEN”, og ”ALT DET GODE” i mit blogindlæg ”Opbyg robuste fundamenter” fra d. 13/10-20.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME I GANG MED EN OPTIMAL EVALUERING, ELLER FORTSÆTTELSE AF DINE EVALUERINGER.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51, af Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Skab fokus på det, som du kan gøre noget ved

30-03-2021 15:18, af Lars Mars

Øv! Ridestævnerne i Danmark bliver nu lukket ned i det meste af april. Jeg vil ikke forholde mig til det sundhedsmæssige, eller til dem der kan have grunden eller skylden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Drægtig hoppe solgt på 24 timer på Ridehesten

01-05-2021 10:02, af Thomas Bach Jensen

Sidste lørdag aften satte hobbyavler Lone Westergaard Wollesen en drægtig hoppe efter Clarimo til salg på Ridehesten.com. Søndag morgen havde hun hoppens nye ejer i telefonen

Mareridtet er ikke ovre for Stutteri Svalegaard

30-04-2021 13:10, af Kristine Ulsø Olsen

Stutteri Svalegaard blev i slutningen af marts ramt af den forfærdelige herpesvirus 1, som kostede flere af deres heste livet og fik to avlshopper til at abortere. I små 14 dage gik det ellers fremad, men i sidste uge stod en vallak igen med feber

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse