Ponyfar - På jagt med Severo Jurado Lopez

13-08-2020 08:02, af Thomas Pelle Veng

I min evige jagt på historien om den sjældne, men stolte og muligvis udrydningstruede race, har jeg valgt at vende kikkerten mod syd. Findes denne smukke race overhovedet uden for Danmarks grænser? Og hvis det er tilfældet, hvordan adskiller den sig så fra sin halvskallede og topmavede artsfælle her i Danmark?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er selvfølgelig den majestætiske ponyfar, jagten er sat ind på, og som med så mange andre jagtformer kræver det tålmodighed og snilde. For ikke nok med at det er let at overse de elegante ponyfædre i de kolossale horder af prustende ponymødre, som hver weekend ved solopgang samles ved distrikternes vandhuller for at lade deres nanoryttere kæmpe om en plads i stævne-hierarkiet, så har ponyfædrene gennem utallige generationer også udviklet en uovertruffen evne til at bevæge sig i skyggerne og kun stikke månen frem, når deres toast er klar.

For at højne min chance for succes i denne min første jagt på fremmed jord har jeg allieret mig med en ægte storvildtjæger fra de spanske dressur-jagtmarker. Severo Jurado Lopez, som min jagtfælle hedder, valgte for syv år siden at bytte de smukke tulipandækkede hollandske dressur-jagtmarker ud med den nordjyske savanne i sin utrættelige jagt på at nedlægge endnu større dressur-trofæer.

Eftersom Severo er fra Andalusien og først begyndte at ride dressur som 17-årig, har han aldrig tilhørt den formentligt eneste race, som er mere sjælden end dagens bytte, nemlig de stolte DRF-drenge. Til trods for Severos sene dressur-debut begyndte det unge naturtalent fra det sydlige Spanien mod alle odds allerede efter kort tid i dressursadlen at udfordre flokkens alfa-hanner. Og siden 2015 har han gjort sig internationalt bemærket som en yderst succesrig storvildtjæger, når det kommer til jagten på placeringer på verdens allerstørste dressur-jagtmarker, og med flere verdensmesterskaber for ungheste i ridestøvlerne og en flot femteplads til OL i Rio i 2016 er jeg sikker på, at jeg er i gode hænder.

At jeg har valg at slå mig sammen med en storvildtjæger, som ikke har rent ponyfar-blod i årene, bekræfter blot, hvor svært det er at komme tæt på denne race. Men hvad den spanske heste-matador mangler i erfaring med ponydressur, overskygges af hans kendskab til den verden, vi alle bevæger os i, og gennem årene har han da også observeret sin del af ponipadre’s, som den sjældne race vist nok kaldes for i Spanien.

Jagten
Den jagt, jeg nu vil fortælle dig om, begyndte en ganske almindelig søndag formiddag i juli måned. Klokken var omkring et, hvilket, som du måske allerede ved, er det bedste tidspunkt at observere de sky ponyfædre i deres naturlige habitat. Termometeret sagde 12 grader, men kaffen var varm, og efter at være hoppet i et par hvide tennissokker og maskuline jagt-crocs, satte jeg mig ved min trofaste pc, og skød den første spørgsmåls-salve efter Severo.

Eftersom Señor Lopez ikke taler dansk, er interviewet nedenfor oversat fra engelsk, hvilket blot har været med til at gøre jagten på de eksotiske ponyfædre endnu mere spændende. God fornøjelse. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Interview med Severo Jurado Lopez. Den spanske heste-matador fra 9330 Dronninglund

Er ponyfar begrebet det samme i Spanien, som her i Danmark?

”Ja, det er jeg sikker på. De spanske ponyfædre er som de danske meget begejstrede, men ved ofte ikke rigtig, hvordan det fungerer med ponyer, konkurrencer osv.”

Hvad med din egen far, hvilken rolle spillede han, dengang du begyndte at ride?

”Jeg har aldrig redet ponydressur, men da jeg begyndte at ride dressur på hest som 17-årig, støttede min far og mor mig altid. De havde ingen som helst erfaring med dressurheste, men de var der altid for mig.

Der var ikke tale om økonomisk hjælp. Du ved, et par hundrede euro her og der, for det havde vi ikke råd til. Deres støtte var mere moralsk.

De bakkede altid op om min ridning og har siden, jeg var helt lille, opfordret mig til at gøre det, der gjorde mig glad. For eksempel gik min far og jeg stort set hver dag, efter han havde lukket sit autoværksted, ned på den lokale rideskole og så på de flotte heste og de andre rytteres undervisning. Min far havde ikke råd til de dyre undervisningstimer, så vi sad bare på hegnet og kiggede. Det var en fantastisk tid.”

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad så med i dag er din far gået hen og blevet lidt af en heste- aficionado? 

”Min far taler absolut ikke hest, men han er meget interesseret i, hvad jeg laver. Jeg har jeg prøvet at forklare ham en masse om de forskellige detaljer, men det er som om, at det ikke rigtigt hænger ved. Han har dog gennem årene fået en vis heste-jargon ... og til hans store morskab lært at imponere andre.

I en konkurrence ved han for eksempel, at der i en piaffe skal være 12-15 trin, så hver gang han ser en hest piaffe, tæller han trinene, og hvis en hest så ikke gennemfører øvelsen korrekt, siger han: Åh, det var ikke nok trin. Det var vel nok ærgerligt, og alle omkring ham tror, at han ved, hvad han taler om.”

Har du et godt råd til de danske og spanske ponyfædre?

”Lad være med at købe den dyreste pony I kan finde, men lær i stedet jeres børn om horsemanship, teori, ridning og pleje. Jeg tror, at ponyforældre desværre ofte synes, at det handler om pengene. Altså den, der har den dyreste pony, vinder, men det er jeg ikke enig i. Jeg har aldrig haft den bedste eller dyreste hest, og alligevel har jeg formået at gøre dem ret gode gennem hårdt arbejde, lidenskab og ved at tro på det.

Jeg ville ønske, at de unge ryttere og deres forældre fokuserede mere på rytterens indsats end på ponyens pris, den største lastbil eller hvilken trense, der har mest glimmer.”

Hvad med de unge ponyryttere har du også et råd til dem?

”Ja, brug så meget tid som muligt sammen med jeres ponyer både i og ude af sadlen, husk at prioritere horsemanship, at have det sjovt og tro på jeres egne evner. Det er et stort ansvar at have sin egen pony, men det er også meget lærerigt.

Mine forældre er, som mennesker er flest. Det, de ikke har i pengepungen, har de i tiltro og kærlighed til mig. De har lært mig, at hvis der er noget, jeg virkelig ønsker at blive god til, så er der ikke noget i verden, jeg ikke kan klare. Denne egenskab, tror jeg, er den vigtigste af alle - sammen med viljen til at arbejde hårdt, selvfølgelig.”

En gammel jagttradition
Her slutter interviewet med Severo Jurado Lopez, men i modsætning til den gamle jagttradition, hvor jeg som jagtleder skulle overrække den nedlagte ponyfar i min jagthat, som jeg går ud fra må være en ridehjelm i dette tilfælde, til Severo, som derefter skulle kysse den døde ponyfar på den behårede brystkasse for at ære denne, blev vi meget hurtigt enige om blot at ønske hinanden held og lykke til vores veje krydses på ny.

Efterlysning
Kender du en berømthed i udlandet, som kunne tænkes at ville kaste lys over ponyfar-temaet og lære os andre lidt om, hvordan man betragter den stolte, men yderst sjældne ponyfar-race i deres land, hører jeg meget gerne fra dig. Alt, du skal gøre, er at sende en mail til ponyfar@hotmail.com. Du er selvfølgelig også meget velkommen i den åbne Facebookgruppe som hedder Ponyfar.

Hilsen

Ponyfar

Læs også

Ponyfar - El-drevne underhylere og schenkel-volter

17-11-2020 09:17, af Thomas Pelle Veng

Har du husket at skifte til vinterdæk? Jeg gætter på, at der er 50% chance for, at svaret er nej. Hvis jeg derimod havde spurgt, om du har husket at give hestedyret et tykkere dækken på, vil jeg gætte på, at oddsene for et ja ligger et sted mellem 99,9% og “ja, selvfølgelig din klaphat”

Ponyfar & Tristan Tucker

05-11-2020 07:05, af Thomas Pelle Veng

I et forsøg på at finde ligesindede i det enorme, men ensomme ponyfar-univers, ringede jeg forleden til min nye australske mate, Tristan Tucker, og spurgte ham, om der også findes ponyfædre Down Under

Ponyfar - Tour De Dufour

05-07-2020 06:35, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar". Her kan du læse om Ponyfars møde med Cathrine Dufour

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

UVM i dressur i Verden er aflyst

27-11-2020 17:17, af Thomas Bach Jensen

Usikkerhed omkring planlægning af afviklingen af UVM i dressur har ført til aflysning, meddeler FEI, WBFSH og de tyske arrangerer her til aften

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Sara Aagaard Hyrm vinder ECCO Cup for ungrytter (video)

27-11-2020 13:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden faldt Sara Aagaard Hyrm af hesten og blev indlagt på traumeafdelingen. I dag har hun vundet finalen i ECCO Cup for ungryttere med Skovborgs Romadinov

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

10 grunde til ikke at lægge dækken på

23-11-2020 07:58, af Merete Haahr

Mange lægger dækken på så snart vinteren er over os og vi selv begynder at fryse, men hvornår fryser hesten og har den egentlig brug for al den indpakning? Ifølge forskere, så er svaret måske ikke helt så naturgivet som vi tror

Toppræstation: Danmark 2'er i Nations Cup!

28-11-2020 13:55, af Annika Knudsen Lorentsen

Det var lige ved og næsten for de danske ryttere i dagens Nations Cup i Spanien, hvor de endte på en fornem andenplads lige bag det stærke tyske hold og foran flere andre stærke topnationer

Werner Schade skal have over 1 mio kr.

25-11-2020 15:56, af Thomas Bach Jensen

Det tyske hannoveranerforbund er nu efter mere end et års retssag mod forbundets tidligere avlsleder, Werner Schade, dømt til at betale Werner Schade 145.000 EUR samt at udbetale hans løn til frem til december 2019