Ponyfar på skolebænken #1

22-03-2020 14:36

Thomas Pelle Veng

Jeg husker tydeligt min første skoledag i stalden. Håret var nyklippet, jeg havde mine fine hvide sneakers på, og jeg kunne næsten ikke vente med at møde alle min nye klassekammerater

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Skuffelsen var derfor stor, da jeg fandt ud af, at jeg formentlig ville blive den eneste elev i klassen og ikke kun i første semester, men gennem hele uddannelsen.

Der var vendt op og ned på det hele. Èn elev og 12 lærere, som alle lød til at have en eller anden form for videregående uddannelse i hest. Som nystrøget og helt våd bag ørerne indså jeg straks, at der ville gå mange år før, også jeg kunne skrive ph.d.pruhest, post. doc. pony eller bare cand.merc.hest på visitkortet.

Hvad er forskellen på en islænder og en islænding, hvor mange klove har en hest, og hvordan bærer en hest sig egentlig ad med at træde sig selv i ballerne? Tankerne fløj gennem hovedet på mig. Bare det at forstå, hvad der blev sagt, var en udfordring, for det var kun hver tredje ord, som kom ud af munden på de pisk-bevæbnede hestepiger, der gav mening.

Studenterhjelm

Der er stadig lang vej til, at jeg kan fejre sidste skoledag hængende på siden af staldens minilæsser og viftende med min studenterhjelm, men jeg synes nu efter næsten syv år i den sortskimlede ponyfarskole, at det går i den rigtige retning.

De første 10 fag er bestået, og jeg er rykket fra blå til gul på Ponyfars farveindex.

Liste over fag i indskolingen:

  1. Do you speak hest? - for begyndere
  2. At feje en staldgang korrekt - for begyndere
  3. Ponyfarchauffør - for begyndere. Praktisk fag
  4. Hvad er forskellen på bandager og gamacher? - for begyndere
  5. Bandageoprulning - for begyndere. Praktisk fag
  6. Kunsten ikke at være pinlig - for begyndere
  7. Hvorfor er ét underlag aldring nok? - for begyndere
  8. Pas på den sparker - for begyndere. Praktisk fag
  9. Hvor mange pomfritter kan en ponyfar spise? -  for øvede. Praktisk fag
  10. Hvor meget vejer en springbom - for begyndere. Praktisk fag

Udover fag nummer otte bestod jeg ikke nogen af fagene i første forsøg, men jeg er nu alligevel ret stolt, for den ”officielle” gennemsnitskarakter på ponyfaruddannelsen er -3, og med en frafaldsprocent, på landsplan, på 90 procent, vil jeg tro at det er nemmere at blive jordemoder end en succesfuld ponyfar.

Kød-kort

Jeg har nu haft kørekort til personbil i 26 år og endda siddet bag på min ven Christophers knallert med en anhænger fuld af søndagsaviser, som bare ventede på at blive smidt i en busk. Men det var som om, at ingen af delene helt var nok til at dæmpe frygten den september morgen for seks år siden, da jeg mødte op til den første time i faget Ponyfarchauffør - for begyndere.

Jeg husker stadig følelsen af den iskolde frygt, som løb ned ad min ryg og helt ned i den altid charmerende ponyfar-sprække, da jeg satte mig ind i bilen og forsigtigt lukkede døren. Tanker som hvordan får jeg familiens kød-scooter ind i kød-containeren, og skal jeg egentlig have en eller anden form for kød-kort til sådan en tingest, fløj rundt i mit hoved i 10 meter volter.

Bekymringerne var skam velbegrundede, og dem er jeg ikke bange for at indrømme den dag i dag, men hvor var det dog naivt at tro, at det at bugsere et 300 kilo tungt ponydyr ind i en pony-flyttekasse, hvilket i sig selv er noget af en udfordring, overhovedet kunne måle sig med den egentlige lakmusprøve: At bakke med en hestetrailer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det lille frikvarter

Følg med i næste indlæg om den sortskimlede ponyfarskole, og se hvordan én elev bliver til to, og ponyfar-bevægelsen Manus nigra, for alvor begynder at slå rod.

Studiegruppe

Til mine mere end 2.000 medstuderende i den åbne Facebookgruppe, som hedder..., godt gættet - Ponyfar, tak for jeres mange forslag til studieretninger på ponyfarstudiet:

Master i Hovkundskab, kandidatgrad som akut hegnoperatør, kødscootermekaniker, cand.heste.pharm, cand.fåpengetilatforsvinde, stud.slave, skaffemand og hovslagstildækker med speciale i harvring.

Er du ny eller hva?

Til dig som endnu ikke er kommet ud af kravlegården, og har fået købt en skoletaske og spidset blyanten. Du skal vide, at du altid er velkommen i studiegruppen, uanset om du er ponyfar eller mor, blot kender en, eller bare synes, at det er sjovt at grine af os andre, når vi torpederer hegnspæle på landets parkeringspladsen (skam dig).

Hilsen

Ponyfar

Manus nigra

Forklaring - Hvad betyder Manus nigra?

Første gang jeg stødte på oprørsgruppen Manus nigra var i filmen, Det Forsømte Forår. I filmen nyder den onde lektor Blomme (vores tids ridepiger) at tyrannisere de stakkels nye elever (bak hestetraileren, fortæl mig lige om den er rengående, og andre umulige opgaver). Men på skolen var der en gruppe drenge (ponyfædre) der nægtede at bøje nakken (for longepisken), og tilsammen dannede de modstandsgruppen "Manus nigra”, som betyder Den sorte hånd, på latin… Er det kun mig som kan se ligheden?

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen