Problemer omkring EM-udtagelse - OPDATERET

12-07-2013 10:25

Forud for årets EM-udtagelse af springrytterne var der stillet krav til rytternes stævnedeltagelse. Da ungrytter Martin Dinesen Neergaard ikke havde efterkommet kravene, blev han ikke udtaget til EM. En klage er så blevet behandlet i Disciplinærudvalgt, hvor den ikke blev taget til følge og siden i Appeludvalget, hvor klagen fik medhold, og rytteren nu er på vej til Spanien. Bo Bak Andersen har fremsendt følgende kommentar til hændelsesforløbet

Til alle med interesse i dansk eliteridning

Undertegnede har gennem utallige år fulgt ridesporten i Danmark som rytter, træner og official. Gennem årene har jeg set hvordan sporten og strukturen har ændret sig. Det har været en meget langvarig proces, at gennemføre et gennemsigtigt og fair system til udtagelse af ryttere til de internationale mesterskaber. I dressuren har det fungeret godt gennem en årrække. Med ansættelsen af Lars Nørgaard Pedersen som eliteansvarlig for springningen, blev der gjort et godt og reelt forsøg på at få lavet et fair, gennemsigtigt og funktionelt system for springningen.
Der blev i foråret fremlagt en plan for rytternes stævnedeltagelse og hvilke kriterier der var, hvis man ønskede at være med i kampen om pladserne til diverse Nations Cup konkurrencer og de internationale mesterskaber.
Et af kriterierne var, at man skulle deltage i DM i maj. Det var alle bevidste om fra CH, U18, U21 og senior ryttere. Det havde alle forstået og accepteret. Måske undtagen én rytter, Martin Dinesen Neergaard.

Lars Pedersen, eliteansvarlig for springning og Michæl Aabo, landstræner for CH, U18 og U21 spring ryttere, holdt sig 100% til den fremlagte plan og de kriterier der var fremsagt. Det bevirkede, at man så bort fra U21 rytteren Martin Dinesen Neergaard til alle de internationale opgaver, der var beskrevet i oplægget.
Det fandt undertegnede fair og rigtigt, hvis der skulle være en mulighed for, at Lars Pedersen og Michæl Aabo kunne skabe en udvikling for dansk springsports talentmasse.
Det så også ud til at Martin Dinesen Neergaard accepterede beslutningen, idet der ikke blev indgivet indsigelser om manglende stævnedeltagelse ved CSIO København, CSIOY Wierden, CSIOY Hagen. Det bevirkede endvidere, at trænerteamet ingen mulighed havde for at sammenligne Martin Dinesen Neergaards form med de øvrige U21 eliteryttere. Personligt var jeg både til CSIO København og ved CSIOY i Hagen. De baner U21 rytterne ved de to stævner skule ride var af en størrelse og sværhedsgrad, der må have gjort det ønskværdigt for landstræneren, at der kunne have været foretaget en sammenligning af alle U21 rytterne.

I ugen op til NM vælger Martin Dinesen Neergaard, at indgive en officiel klage over manglende udtagelse til EM, som efter to klageinstanser bliver godtaget. Derefter udtager Lars Pedersen og Michæl Aabo Martin til EM holdet. Det betyder at Michelle Westergaard, som undertegnede fungerer som træner for glider ud af U21holdet.
Det bevirker selvklart stor skuffelse og frustration hos Michelle, undertegnede og hele teamet omkring hende. Efter min anbefaling valgte vi, Michelle Westergaard ikke skulle anke afgørelsen til DIF. Det skete med den begrundelse, at hvis man skal præstere ved et EM skal alle forberedelser fungere perfekt. Ud over det pres det er, at ride et EM ville den opståede situation, have sat Michelle Westergaard under et helt umenneskeligt pres.

Når der indgives en officiel klage som beskrevet, går jeg ud fra at hele DRF´s ledelse har været inde over den. Det gælder inden den er sendt videre i systemet og efter klageinstansernes afgørelse. Det gælder generalsekretæren, formanden og de to springansvarlige. Hvis der har, eller måske havde været en god dialog mellem de her nævnte personer, kunne udfaldet have været anderledes. Jeg har ikke set klagebrevet, men går ud fra, at det er Martin Dinesen Neergaard, der som myndig person har indgivet klagen. Tante Grøn kan vel ikke klage over, at hendes nevø ikke bliver udtaget til et landshold?
Jeg finder det således meget beklageligt, at de to springansvarlige, selv efter klageinstansernes afgørelse, ikke kunne fastholde deres oprindeligt udtagne hold. Det kunne sagtens have været retfærdiggjort ud fra DRF`s  udtagelseskriterier. Jeg er her bevist om, at den manglende DM deltagelse er givet som grund til den manglende udtagelse.

Konsekvensen af DRF`s håndtering af sagen, klageinstansens afgørelse og landstrænernes udtagelse af Martin Dinesen Neergaard, må være, at alle ryttere er frit stillede og ikke behøver at deltage i de tiltag der laves. Det gælder samlinger, stævner dyrlægetjek og så videre. Er man utilfreds indgiver man bare en ”officiel” klage.
Det der her er sket betyder, at landstrænerne før de sender noget ud på skrift, må lade det kontrollere af jurister for at sikre sig mod misforståelser.
Michelle Westergaard, hendes familie og undertegnede har i de dage der nu er gået formået at komme videre. Vi er i fuld gang med, at planlægge efterårets stævnedeltagelse efter et særdeles godt forår med sølv ved DM efter tre runder med kun 1 tidsfejl, en NM hold sølvmedalje efter dobbelt 0 i Nations springningen og flere særdeles gode præstationer på meget svære baner.

Jeg er sgu stolt over, at være træner for så sej en rytter!

Slutteligt vil jeg gerne ønske alle EM rytterne et godt EM, med gode resultater og et godt sammenhold. Det gælder også Martin Dinesen Neergaard, der jo er en meget talentfuld rytter.

Jeg havde lyst til at bruge mange flere ”sgu” ord i dette indlæg, men har forsøgt at holde det i et sobert sprog. Derfor håber jeg, at Dansk Ride Forbund tager sig sammen og efter denne sag støtter op omkring elitesporten på en helt anderledes måde.

Bo Bak Andersen

Ovenstående indlæg har været vist til landstræner Lars Pedersen, der ikke har yderligere bemærkninger, red.

Der er indkommet nogle opklarende bemærkninger til redaktionen til ovenstående:
Den klage der er indgivet til Dansk Ride Forbunds Disciplinær og Appeludvalg er indgivet af Martin Neergaards arbejdsgiver Rasmus Christiansen. Og her følger så ordlyden i Appeludvalgets afgørelse:

Thi bestemmes:
Begrundelsen om udeblivelse fra DM som værende årsagen til den manglende udtagelse af Martin Dinesen Neergaard og hesten Zorland til NM/EM for Young Riders 2013, tilsidesættes. Landstræner Michæl Aabo og elitechef Lars Pedersen opfordres til at foretage en ny udtagelse af 5 ekvipager blandt de nominerede ekvipager (nominated entries) baseret på de kriterier, der er anført i landstrænerens og elitechefens brev af 12. december 2012.

Læs også

Dyrlæger skal lære modstandsdygtighed på skolebænken

16-09-2021 14:31, af Merete Haahr

Dyrlægernes trivsel og velbefindende er kommet i fokus på det seneste, da mange uddannede dyrlæger forlader jobbet, og angiver mentale problemer som en af hovedårsagerne

Hyppige skader kan skyldes underlæggende problemer

14-09-2021 06:31, af Merete Haahr

Neurologiske problemer, ømhed eller halthed kan være det underlæggende problem, hvis hesten ofte snubler eller får skader. I sådanne tilfælde kan det derfor godt betale sig at få hesten undersøgt grundigt, så man finder årsagen, hvis der er en

 

Denne sygdom truer ældre heste på livet

13-04-2021 10:11, af Pressemeddelse Agria Dyreforsikring

Cushings Syndrom er en sygdom, som oftest rammer ældre heste og kan volde mange problemer for både hesteejeren og for hesten. Hestens fremtid afhænger af, hvor hurtigt sygdommen bliver identificeret. Derfor er det vigtigt at være yderst opmærksom på hestens signaler, så den kan blive behandlet i tide

DRF's anbefalede retningslinjer ved åbning af elevhold

28-04-2020 12:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Mange elevskoler rundt omkring i landet begynder i disse dage at åbne op for udendørs elevundervisning, og selvom mange uden tvivl allerede har indført gode og fornuftige rutiner og tiltag, kan åbningen også være forbundet med en høj grad af usikkerhed omkring - derfor har DRF samlet en række anbefalinger i forhold til, hvordan man som elevskole kan starte op

Dansk dommer til EM i Aachen

28-11-2014 14:55, af Nina Marie Villadsen

Det er nu endelig afgjort, at vi får en dansk dressurdommer med til EM i Aachen august 2015, og det bliver 5* FEI dommer Susanne Baarup

Udtagelse af auktionsføl

10-06-2010 10:11, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Dansk Varmblods auktionsudvalg besigtigede sidste år omkring 300 føl med henblik på udtagelse til Elitefølauktionen 2009. Også i år er tilmeldingerne til besigtigelse begyndt at rulle ind, og man forventer at udtage ca. 60 føl til årets auktion

Mulig danskejet fløjhingst i Oldenburg?OPDATERET

21-11-2014 19:50, af Britt Carlsen
Avl|

Bedømt efter publikums jubel i ved kåringen i Oldenburg i dag, så er Andreas Helgstrands Foundation-søn med i opløbet om fløjpladsen,  men hingsten blev  ikke præmieet så den er ikke med i kampen om fløjpladsen, det er til gengæld Zack-sønnen fra Blue Hors

Mistrals allersidste mesterskab

25-07-2013 08:18, af Thomas Bach Jensen

18 år gamle Mistral Højris kom ikke til start i Lingen og er nu også taget af startlisten til Hickstead i denne uge. Laura Tomlinson bekræfter, at EM 2013 bliver hestens sidste mesterskab

EM-kvalifikation i Deauville

07-04-2015 15:32, af Pil Leighton Andersen

Det danske paradressurlandshold tog i går til Deauville i Frankrig, hvor forårets første internationale paradressurstævne afholdes

Dramatisk engelsk dressurmesterskab

23-09-2008 16:52, af Thomas Bach Jensen
Da storfavoritten til det engelske mesterskab Laura Bechtolsheimers hestetransport sad fast i en massiv traffikprop på M5-motorvejen omkring London i søndags, gav det spillerum til de konkurrerende ryttere ved de engelske dressurmesterskaber

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Dansk magtdemonstration i Stockholm af Dufour og Krüth (opdateret)

28-11-2021 14:16, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest alting lykkedes i dag for både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth i küren ved Saab Top 10. De to danske piger red begge helt fænomenalt og det sikrede dem på flotteste vis anden- og tredjepladsen blandt verdens bedste ryttere

Maxie med hyldest til sin bedste ven der blev mobbet

01-12-2021 18:16, af Christine Krogh Frausing

Maxie Nabi Christiansen red under dette Christmas Show Warm Up for sin bedste ven, Zac Kean Parry, der er blevet mobbet, slået og sparket så meget, at han har valgt at stoppe i ridesporten på ubestemt tid

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Syv danske dressurekvipager i verdens top-50

02-12-2021 06:26, af Thomas Bach Jensen

Mens Cathrine Dufour med Bohemian bibeholder deres andenplads på FEI's verdensrangliste i dressur, rykker de øvrige danske ekvipager op ranglisten

Kandar for første gang valgfrit i alle klasser

02-12-2021 16:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund er netop kommet ud med de nye, reviderede disciplinreglementer, som gælder fra 1/1-2022, og det er ikke kun i springning, der er ændret på reglerne, for som noget nyt er kandar nu valgfrit fra sværhedsgrad 3 og op – også på landsplan

Tre rideture sammen og så til Christmas Show

27-11-2021 09:58, af Christine Krogh Frausing

Christmas Show Warm Up for ponyer er et af de mest populære ponystævner i Danmark. Josefine Damkilde Jacobsen var tilmeldt, men desværre fik hendes pony en øjenskade lige op til stævnet. Derfor brugte hun Instagram til at forsøge at finde en pony hun kunne låne, og nu har hun altså været til start med en pony hun kun havde siddet på tre gange inden

Favoritterne sejrede hos junior- og ungrytterne

28-11-2021 18:30, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest som forventet, så blev det til sejr for Frederikke Gram Jacobsen med en kür til over 81% i juniorrytternes ECCO Cup-finale, mens storfavoritten Sara Aagaard Hyrm for andet år i træk sejrede hos ungrytterne

Happy Feets Heartbeat vandt 150 cm i USA

30-11-2021 18:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshesten Happy Feets Heartbeat, som nu hedder Jackofhearts, vandt i forrige uge en 150 cm-klasse med sin nye rytter Margie Goldstein-Engle