Sådan arbejder DV med hestevelfærd

08-07-2023 13:54
Avl

Efter politianmeldelsen af Viegaard Stutteri for hestemishandling, er Dansk Varmblod blevet kontaktet af medlemmer med spørgsmål til, hvordan avlsforbundet arbejder med hestevelfærd

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Enhver form for mishandling af heste er helt utilladeligt. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi i Dansk Varmblod tager stærkt og tydeligt afstand fra dette, indleder Dansk Varmblods formand Jan Pedersen. Forbundet deltager aktivt i det nationale og internationale arbejde med fokus på hestevelfærd. Herhjemme er Dansk Varmblod en del af ”Forum for hestevelfærd”, mens forbundet deltager i det internationale samarbejde om hestevelfærd via World Breeding Federation for Sport Horses og derigennem med det internationale rideforbund, FEI.

I denne video forklarer Jan Pedersen noget om det nationale og internationale samarbejde med fokus på hestevelfærd:

I Dansk Varmblod følges udviklingen og forskningen i hestevelfærd tæt, og dermed kan forbundets regelsæt ændres og tilpasse ny, evidensbaseret viden på området. I udvalgene arbejdes der konstant med udvikling af forbundets arrangementer og aktiviteter, og her er hestevelfærd i høj grad i fokus. Senest er der tilknyttet en teknisk delegeret til opvarmningen under udtagelserne til UVM i Ermelo.

I den aktuelle sag, hvor Viegaard Stutteri ved John Byrialsen er blevet politianmeldt, efter en tidligere ansat har offentliggjort fotos på Facebook og beskrevet sine oplevelser på stutteriet, har politi og myndigheder været på besigtigelse og ikke fundet anledning til at skride ind.

Hvis vi i forbundet bliver bekendt med, at et af vores medlemmer (John Byrialsen er ikke medlem af Dansk Varmblod, og har ikke været det, de seneste 10 år), er politianmeldt for hestemishandling, vil vi naturligvis følge sagen tæt. Bliver det pågældende medlem anklaget af myndighederne og dømt, vil sagen også blive behandlet i Dansk Varmblods disciplinærudvalg. Her er der mulighed for at uddele sanktioner, eller ekskludere medlemmet fra forbundet, uddyber formanden.

Copyright Ridehesten.com
Jan Pedersen, Dansk Varmblods formand. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Helt grundlæggende arbejder forbundet ud fra fastsatte regler for omgang med heste, hvor det først og fremmest lyder:

Nyheden fortsætter efter annoncen

I al omgang med hesten skal hensynet til hestens velfærd gå forud for alt andet.

Hovedbestyrelsen, regionsbestyrelserne, officials, dommere, frivillige hjælpere og ansat personale agerer ud fra interne regler som bl.a. lyder: Man skal altid handle med sund fornuft og god opførsel, og punkt 1 af 4 punkter lyder: Prioritere hestevelfærd og hensynet til hesten, ved at gribe ind overfor alle former for misbrug af heste, aggression, usportslig opførsel og unfair konkurrence.

Der er også nedskrevet regler for ejere og udstillere af heste til forbundets arrangementer, de lyder bl.a.:

Udstiller/ejer er ansvarlig for, at hesten fremvises i god kondition og er forberedt til arrangementet.
Udstillere/ejere er ansvarlige for, at Regler for omgang med heste overholdes.

Som man kan se af ovenstående er hestevelfærd og god praksis for omgang med heste i høj grad i fokus i forbundet. Vi bestræber os hele tiden på at være på forkant og agere, hvis vi oplever en trend eller en retning, som strider mod vores ”code of conduct”. Ved at arbejde målrettet og intensivt sammen med andre – nationalt såvel som internationalt – er vi med til at sætte standarder for hold af og omgang med heste. Og det er efter min opfattelse den rigtige måde at arbejde på, helt overordnet. I den praktiske bedømmelse af heste ved arrangementer og skuer, har vores dommere og officials en stor og vigtig opgave i tydeligt at kommunikere godt horsemanship og korrekt, aldersrelateret træning for fremvisning til ryttere og udstillere. Det er der i år kommet øget fokus på, bl.a. i Dansk Varmblods Avlsledelse, slutter Dansk Varmblods formand Jan Pedersen.

 Jan Pedersen blev interviewet til TVMidtVest i forbindelse med den aktuelle politianmeldelse af John Byrialsen. Se indslaget her.

/Varmblod.dk

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen