Sådan vurderer du hestens vægt

18-09-2011 07:12
Særlige målebånd, formler eller Ganske simpelt øjemål er blandt de metoder hesteejere burger, når de vurderer hestens vægt – forskere har nu fundet frem til den mest præcise metode
Copyright Ridehesten.com
Der er stor forskel på hestes kropsbygninger, hvorfor det kan være svært at bedømme hestens vægt på øjemål alene. (Modelfoto: Ridehesten.com)

En gruppe forskere fra Auburn University har for nylig undersøgt de forskellige metoder til vurdering af hestens vægt og fandt frem til, at én metode var klart bedre end de andre. At kende hestens vægt er vigtigt i forhold til hestens pleje, fx i forhold til fodring og medicinering. Der blev brugt 145 forskellige heste til undersøgelsen, som alle blev vejet på en kvægvægt, hvorefter deres vægt blev bedømt med en af følgende tre almindeligt kendte metoder: - Et såkaldt vægt-målebånd. - Formel: Vægt i kg. = (gjordmål2 x kropslængde)/11,880 cm3. (længden måles fra skulder til sædeben). - Samme formel, men her måles længden fra skulder til det bredeste punkt af knæet og bagen (set bagfra). Undersøgelsen viste, at formlerne gennemsnitligt var langt mere præcise end vægt-målebåndene (forskellige målebånd kan opgøre vægten på forskellige måde og dermed få forskellige resultater). Det bedste vil dog stadig være en vægt, men har man ikke adgang til sådan en, så kan formlen i stedet benyttes, som næstbedste mulighed. Find hele undersøgelsen ’A Comparison og Weight Estimation Methods in Adult Horses’ vil blive offentliggjort i ’The Journal of Equine Veterinary Science’. Kilde: The Horse Find undersøgelsen via linket til højre.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen