Se de 30 nationer der kommer til OL i dressur

15-01-2020 09:05

Annika Knudsen Lorentsen

Efter kvalifikationsperiodens udløb er det nu sikkert hvilke nationer der kommer til OL i dressur, se hvilke 15 nationer der skal kæmpe i holdkonkurrencen, samt hvilke 15 nationer der har kvalificeret sig med en individuel plads her

Copyright Ridehesten.com
Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy ved OL i Rio i 2016. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er ikke længe til OL i Tokyo, og det bliver spændende at følge de forskellige ridediscipliner. I dressur kommer 30 forskellige nationer til start, heriblandt Danmark som er kvalificeret med et hold. 

Holdpladserne er fordelt sådan her
Efter reglerne omkring olympisk kvalifikation får værtsnationen tildelt en plads i holdkonkurrencen. Det betyder altså at Japan stiller med et hold. 

De seks bedste nationer fra WEG i Tryon 2018 får plads, og dermed har Tyskland, USA, Storbritannien, Sverige, Holland og Spanien kvalificeret sig. Ved EM i Rotterdam i sommers kvalificerede yderligere tre hold sig, heriblandt Danmark. Foruden Danmark kvalificerede Irland og Portugal et hold. 

Rusland har kvalificeret et hold gennem et udvalgt kvalifikationsstævne, mens de to bedste nationer fra FEI's gruppe D og/eller F ved Pan-American Games har kvalificeret sig. Det drejer sig om Canada og Brasilien, men da Brasilien ikke kunne opfylde kravet omkring NOC Certificate of Capability er deres plads videregivet, mens de i stedet har fået en individuel plads. 

NOC Certificate of Capability kræver, at mindst tre ekvipager fra landet har opnået minimumskravene til kvalifikation i perioden fra afholdelse af VM i 2018 frem til den 31. december 2019. Det er med til at sikre at de ekvipager der kommer til start ved OL har de rette kompentencer og erfaring til at ride på dette niveau. Kravet er, at rytterne skal have redet to resultater hjem i Grand Prix til mere end 66%, hvor minimum én 5* dommer har en bedømmelse på 66% eller derover, og dommeren må ikke have samme nationalitet som rytteren. 

De bedste nationer ved WEG i Tryon fra FEI's gruppe F og G har ligeledes kvalificeret et hold. Det vil altså sige at henholdsvis Sydafrika og Australien også har kvalificeret sig til holdkonkurrencen, men også Sydafrika har ikke kunnet opfylde kravet omkring NOC Certificate of Capability og dermed videregives deres plads, og de får i stedet tildelt en individuel plads. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Frankrig og Østrig har opnået kvalifikation til holdkonkurrencen, som følge af at Sydafrika og Brasilien ikke kunne opfylde kravene. Både Frankrig og Østrig lå øverst på listen over reservehold. En liste som laves ud fra en samlet rangliste "Riders Olympic List", hvoraf tre ekvipager fra hver nation tæller med i resultatet.

I holdkonkurrencen kommer således 15 nationer til start, altså i alt 45 ekvipager. 

De skal ride individuelt
Foruden pladserne til de 15 nationer er der 15 individuelle pladser, som fordeles til 15 forskellige nationer der ikke allerede er kvalificeret. 

FEI har en række olympiske ranglister for forskellige dele af verden, og fra 5 af de lister er det de to bedste ekvipager, som kommer fra nationer der ikke allerede er kvalificeret, der sikrer deres nation en plads. Det betyder at Finland og Norge er kvalificeret fra gruppe A, Luxemborg og Schweiz fra gruppe B, Ukraine og Hviderusland fra gruppe C, Sydafrika og Marokko fra gruppe F og New Zealand og Sydkorea fra gruppe G. 

Fra gruppe D og/eller E får de fire bedste ekvipager fra nationer der ikke allerede er kvalificeret en plads. Det betyder at Den Domikanske Republik, Bermuda, Mexico og Brasilien får en plads hver. Desuden får den bedst placerede ekvipage fra den samlede OL-rangliste, hvis nation ikke allerede er kvaliceret, også en plads til sin nation. Dermed er også Belgien sikret en individuel plads. 

Se OL-ranglisterne her. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen