Skadet hest eller rytter

01-11-2020 07:46

Lars Mars

Hvis hesten eller rytteren pådrager sig en skade, som dermed betyder pause fra konkurrencerne, eller pause fra alt ridning i en periode – kan der meget let opstå frustrationer

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vores hjerne vil automatisk fokusere på følelserne samt uvishederne, som f.eks.:    

  • Hvornår kan man komme tilbage til at ride optimalt igen
  • Hvor lang tid vil det tage at komme tilbage til samme niveau inden skaden
  • Hvad kan det betyde for fremtiden   

Der er mange følelser involveret i ridesporten, bl.a. fordi, at der jo er en dimension ekstra i forhold til andre sportsgrene, nemlig et levende dyr, ponyen/hesten.

Vi kan meget let komme i en ”det er synd for mig” tilstand – og yes, det er øv – men der er desværre en risiko for skader, når man dyrker sport.

Derfor er det vigtigt at man kan tænke rationelt hvis situationen opstår - så man kan udnytte tiden optimalt i perioden, i stedet for at blive handlingslammet og kun fokusere på det som man ikke lige kan.

Gennem mange år har jeg hjulpet mange sportsfolk både i, og efter deres skadesperiode, med fysisktræning og mentalt – både mht. at skabe et overblik over mulighederne, for at kunne bruge tiden optimalt. - samt med at holde fokus på det som man kan, i stedet for det som man ikke kan.

Det kan ofte være svært at overskue situationen og mulighederne i starten af, eller i et længere skadesforløb, hvis både frustrationer, følelser og uvisheden kæmper om kap.

Egen erfaring
Jeg kender selv til udfordringerne med skader, jeg har på et tidspunkt være ude af sport i et år, efter en stor skulderoperation samt genoptræning – samt været ude i først ti måneder og derefter seks måneder efter en stor og to mindre knæoperationer i samme knæ.

Så når jeg hjælper sportsudøvere kender jeg både til frustrationerne, men har også et stort kendskab til alle mulighederne der kan hjælpe til at komme godt og styrket tilbage.     

Behandler
Jeg kender desværre til rigtig, rigtig mange eksempler fra ”knap så gode” behandlere, både fra egne erfaringer, samt når jeg har hjulpet udøvere i deres skadesforløb. Det kan være svært at gennemskue om en behandler er god, eller om de bare gerne vil have dine penge.

Stil krav til din behandler hvis uheldet er ude – få lavet en klar plan for et behandlings-/genoptræningsforløbet, samt hvad du, eller ponyen/hesten, må og ikke må - så du har en tidshorisont at forholde dig til, og ikke bare spilder tiden med endnu et besøg hos din behandler.  

Mentalt
Uvisheden og følelser er noget af det værste for os, og det kan være svært at håndtere hvis vaner og planer pludselig bliver ændret.

  • Det kan skabe frustrationer og gøre rytteren handlingslammet - og man har måske allermest lyst til at ”lukke sig lidt inde i sig selv”, og ikke tale om det. Ved et længere skadesforløb kan det ofte skabe en dårligere trivsel, hvis der ikke laves klare og overskuelige planer.
  • Mange ryttere føler, at omverdenen ser dem som ”rytteren” og ikke som ”mennesket inde i rytteren”. Det kan lyde lidt kryptisk, men de fleste ryttere er vant til at blive spurgt om deres ridning, og at kunne fortælle om deres oplevelser, planer og præstationer, og få anerkendelse for dem – pludselig er det der ikke i en periode, og det kan skabe et tomrum.
  • Mange ryttere kan blive helt irriterende og følelsesladet, hvis de ikke lige kan svare på folks spørgsmål om bl.a.: ”Hvordan det går ?” - eller ”Hvornår man eller ponyen/hesten er klar igen?”, o.l.

Tænk på, at hvis der bliver spurgt til din, eller ponyen/hestens, tilstand, er det fordi, at der er interesse for, hvordan det går dig eller din pony/hest og ikke for at gøre dig irriteret eller ked af det.

Det er vigtigt at få skabt et overblik og fokus på hvordan man kommer tilbage – i stedet for kun at tænke på ”alt det” man ikke lige kan i en periode.

Sæt ord på dine tanker
Det er en rigtig god hjælp at kunne sætte ord på sine tanker – på den måde nedsætter man risikoen for ”tankemylder” og ”sorte skyer” i hjernen. Det skaber ”luft og plads” i hjernen når vi taler om det som fylder, og det bliver meget lettere at håndtere både tanker og muligheder.

  • Luk dig ikke inde i dig selv, selvom du er mega frustreret eller ked af at du, eller ponyen/hesten er blevet skadet. Det er vigtigt at du får talt om det, både med dine forældre, træner, venner og ridevenner

Ved at fortæller om din situation, kan det på et tidspunkt føles helt rart, at få dine tanker ud af hovedet.  

Nyheden fortsætter efter annoncen

Udnyt tiden optimalt
Mit råd er at skabe et overblik, være rationel og bruge tiden fornuftigt som ved f.eks.:

At skabe fokus på det du kan gøre noget ved – i stedet for at fokuserer på det, du ikke kan i en periode.
Vær rationel, og drop følelserne – det er synd for dig og pony/hesten, hvis I ikke kan gøre det samme i en periode. Men sorry, det er spild af tid. Brug i stedet tiden optimalt på, at komme styrket tilbage, i stedet for at spilde tiden med følelser.
Skab accept på situationen – på den måde skabes der ro i hjernen, som skaber overskud og overblik til at se mulighederne, og dermed få det bedste udbytte i perioden.

Låne pony/hest – hvis ponyen/hesten er langtidsskadet
Jeg har hjulpet mange med at se idéen og mulighederne for at låne en pony/heste, og med stor succes for de fleste. Mange tænker i første omgang at det ikke er muligt, og hvorfor skulle andre låne deres pony/hest ud til en, eller en vildt fremmed – det kan der altså være mange grunde til, derfor vil det være en stor mulighed at undersøge muligheden hos træner, i omgangskredsen og på nettet – mulighederne er der, så træk i arbejdstøjet og gør en indsats.  

Planlægning
Få hurtigst muligt diagnosticeret problemet/skaden og afklaret tidshorisonten, samt hvilket behandlings-/genoptræningsforløb den kræver. Ud fra dette kan man lave en god planlægning med mål, delmål og muligheder for perioden. Det skaber motivation at have noget at arbejde sig frem mod.

  • HUSK at evaluere på din planlægning, og dine mål – Går det efter planen ? - Hvis ikke, så find ud af hvorfor. Stil krav til dig selv og de behandlere som du bruger.

Mentaltræner
Ved et længere skadeforløb kan der være store fordele ved at få hjælp fra en mentaltræner, der bl.a. kan hjælpe med at holde følelser og fakta adskilt, at kunne tænke rationelt, samt til at skabe ”ro på” i hjernen.

Forældres rolle
Det vil hjælpe meget, hvis forældrene ikke går med på vognen ”det er synd for dig”, det skal rytteren nok selv klare. Forældrene skal hellere forsøge at aktivere og motivere rytteren/barnet til at lave genoptræning og tillægstræning, og hjælpe med at få lavet en planlægning for perioden hvor rytteren eller pony/hesten er skadet.

Forældrene kan med stor fordel søge hjælp hos en mentaltræner, så der ikke kommer for mange følelser i forløbet mellem forældre og barnet.  

Tag ud og se træninger og stævner
Undgå at lukke dig inde i et skadesforløb. Tag ud og se så mange stævner og andres træninger som muligt. Du kan evt. tage din træner med nogle gange. Det giver læring at se på andre ride, det påvirker både vores hjerne og vores nervebanesystem, og derved kan du faktisk holde noget af din ridning ved lige uden at ride i en periode.

Husk på helheden - det hele har en påvirkning  på resultatet

Din indstilling og din interesse for at få et optimalt udbytte af det som du gør – har en stor betydning for at komme bedst muligt gennem et skadesforløb, uanset om det er rytteren eller ponyen/hesten der er skadet.

RIGTIG GOD BEDRING, OG MED AT KOMME GODT GENNEM ET SKADESFORLØB, HVIS DU STÅR I SÅDAN EN SITUATION.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51, af Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Skab fokus på det, som du kan gøre noget ved

30-03-2021 15:18, af Lars Mars

Øv! Ridestævnerne i Danmark bliver nu lukket ned i det meste af april. Jeg vil ikke forholde mig til det sundhedsmæssige, eller til dem der kan have grunden eller skylden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Drægtig hoppe solgt på 24 timer på Ridehesten

01-05-2021 10:02, af Thomas Bach Jensen

Sidste lørdag aften satte hobbyavler Lone Westergaard Wollesen en drægtig hoppe efter Clarimo til salg på Ridehesten.com. Søndag morgen havde hun hoppens nye ejer i telefonen

Mareridtet er ikke ovre for Stutteri Svalegaard

30-04-2021 13:10, af Kristine Ulsø Olsen

Stutteri Svalegaard blev i slutningen af marts ramt af den forfærdelige herpesvirus 1, som kostede flere af deres heste livet og fik to avlshopper til at abortere. I små 14 dage gik det ellers fremad, men i sidste uge stod en vallak igen med feber

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse