Sørg for at din hest drikker nok om vinteren

22-12-2021 21:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Sikrer du dig, at din hest får nok vand om vinteren? Det er essentielt for at holde fordøjelsen i gang og undgå kolik. Det kan være en god ide at tilbyde hesten tempereret vand eller ekstra mash i de kolde vintermåneder 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En ældre amerikansk undersøgelse lavet af de to forskere Michaela Kristula fra New Bolton Center og PhD Sue M. McDonnell fra Pennsylvania Universitet viste, at hvis heste kun har adgang til lunkent/tempereret vand, når de står på fold i vintermånederne, så drikker de væsentlige mere vand, end hvis de kun havde adgang til koldt vand. 
Hvis hesten derimod havde valgmuligheden mellem koldt og varmt vand, så valgte de koldt vand MEN de drak en væsentlig mindre mængde vand. 

Se studiet HER. 

Eller læs PhD Sue M. McDonnell forkortelse af undersøgelsens resultater i denne brevkasse HER. 

Sådan sikrer du din hests væskebalance
Nu hvor frosten og vinteren for alvor begynder at slå igennem er det ekstra vigtigt, at hesteejeren sørger for, at hesten får drukket nok. 

Jon Vedding er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, og han fortæller, at en stillestående hest, som ikke drikker nok vand, rammes nemmere af forstoppelse og kolik. Hestens mavetarmsystem bliver ikke holdt i gang, hvis hesten står for meget stille og samtidig mangler væske, fordi den drikker mindre af det kolde vand. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø Olsen

Om vinteren kan det være svært at opretholde den samme træningsmængde og kondition hos sin hest, på grund af forholdene, den frosne ridebane, de korte dage, osv. Det ændrer på hestens rutiner, og derfor skal man også se på hestens fodermængde. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Anne W. L. Larsen fra GLS Foder og Saracen Horse Feeds er mangeårig foderrådgiver, og hun bakker op om, hvor vigtigt det er, at sikre hestens væskebalance om vinteren. 

– Vinterperioden kan ofte resultere i, at hesten ikke får nok motion. De står stille på hårde knudrede vinterfolde, og vi træner dem ikke så meget som, vi burde. Alligevel giver mange hesteejere deres heste ekstra grovfoder på folden, og det resulterer i, at hestene spiser for meget og står for meget stille, siger Anne W. L. Larsen. 

Hun anbefaler, at hesteejeren fordeler grovfoderet på folden, så det motiverer hestene til at bevæge sig. 

– Tilbyd også hesten lunkent/tempereret vand og gerne flere steder på folden. Du kan selv bidrage til øge hestens drikkelyst ved at give mash med lunket vand og tilføje elektrolytter. Vi bruger vores re-covery mash, som også indeholder E-vitaminer, som hjælper musklerne med at restituere efter træning, forklarer Anne W. L. Larsen. 

Fakta
3 gode råd fra foderrådgiveren:
  1. Fordel hestens grovfoder på folden og tilbød den lunkent/tempereret vand i stedet for koldt vand på folden. Giv os gerne mindre portioner grovfoder flere gange om dagen i stedet for to store måltider. 
  2. Hold gang i maven med mash og øg hestens drikkelyst ved at tilføje elektrolytter i foderet. 
  3. Motion, motion, motion. Gå ture med din hest i naturen og sørg for, at den bliver holdt i gang. 

 

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen