Status på de herpesramte heste på Romlundvej (video)

26-01-2022 16:00

Trine Askjær-Jørgensen

– Vi holder stadig vejret her i Romlund, lyder det fra Tine Rytter, som er indehaver af det private opstaldningssted på Romlundvej nær Viborg, hvor flere heste lige nu ramt af herpesvirus 1, og flere heste allerede er døde

Copyright Ridehesten.com
Her er det hesten i sele, som desværre ikke overlevede. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Endnu en hest her har forladt os. Denne hest var en af dem i sele. Den blev pludselig dårlig, kollapsede i selen og måtte aflives, fortæller Tine Rytter, som står bag Rytters Ridesport og det private ridecenter på Romlundvej nær Viborg, som i disse dage er hårdt ramt af et herpesvirus 1-udbrud. 

Flere heste er døde, mens mange andre er syge, hvilket har fået flere stalde i området til at lukke deres stalde helt af for udefrakommende.

Herpesvirus er efterhånden en velkendt virus, og hvert år ses smittetilfælde, også med den mere smitsomme og farlige type 1, som kan forårsage neurologiske lammelser.

Status på hestene lyder:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene i de gule staldafsnit (heste, der har eller har haft feber) bliver fulgt nøje. Det vil i denne uge vise sig om en eller flere af disse heste giver udslag med neurologiske symptomer. De bliver nøje observeret i forhold til, om de urinerer og kommer af med afføring som normalt – ligeledes motioneres de for hånd mange gange dagligt. Her bliver de observeret i forhold til neurologiske symptomer, lyder det fra stedet.

– Vi har stadig et par ”grønne” heste, som er de heste, der ikke har eller har haft feber. Disse heste er isolerede, og vi er meget forsigtige omkring dem, fortæller Tine Rytter.

I rød stald, hvor hestene med neurologiske symptomer står, går det heldigvis bedre. Tre heste er i klar bedring og kan nu motioneres for hånd flere gange dagligt. Som Tine siger: – Små sejre som disse er med til at holde humøret oppe og fortsætter: – Der er stadig døgnvagt på i staldene, og vi er meget opmærksomme på rengøring og desinfektion. Sammenholdet er godt, og folk er gode til at hjælpe og støtte hinanden i denne svære tid. Selv de piger, der på tragisk vis har mistet deres egne heste hjælper til med at passe de andre heste. Det vil jeg gerne sige dem tak for. Jeg synes, at det er utrolig stærkt og flot af dem!

Her er nogle folkene på stedet ud at gå med en af de herpesramte heste. De holder i hestens hale for at hjælpe den med at holde balancen.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen