Stinna Tange ambassadør for VM (video)

04-01-2021 15:00

Britt Carlsen

I august 2022 er Danmark vært for det firedobbelte verdensmesterskab i springning, dressur, paradressur og voltigering. Officielle ambassadører er med til at udbrede kendskabet til mesterskabet, og Stinna Tange er ambassadør for paradressur

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når de første ryttere rider på banen ved VM i Herning i august 2022, så er der gået et stort forarbejde forud. det er vigtigt, at ryttere og hesteinteresserede herhjemme og over hele verden er opmærksom på det firedobbelte verdensmesterskab i Danmark. Derfor er flere ryttere tilknyttet stævnet i egenskab af "ambassadør".

Den dobbelte PL bronzevinder Stinna Tange er repræsentant for paradressur. Ridning som sportsgren er til stor gavn både fysisk - og mentalt for personer med et handicap. Det bevægelsesmønster hesten har, påvirker rytteren positivt og forbedrer alt lige fra øget balance, til styrket muskelkraft og giver ikke mindst en ubeskrivelig glæde - både på og udenfor banen. 
Ridning for ryttere med et fysisk handicap har igennem årene udviklet sig til en disciplin helt for sig selv - nemlig paradressur, og atleterne i para-dressur er klassificeret i 5 kategorier, efter deres fysiske formåen.

Copyright Ridehesten.com
Ved EM i Göteborg vandt Stinna sølv for holdet, bronze individuelt og guld i kür med Horsebo Smarties. Foto: Ridehesten.com /Britt Carlsen

Til hest som 7-årig
Stinna Tange sad for første gang på en hest som 7 årig - og siden har hun dedikret sit liv til hestesporten. Stinna begyndte at ride, for at udvikle sin muskulatur, fordi hun er født uden ben. I dag er hun en af de mest succesfulde ryttere indenfor paradressur!
"Humlebien ved jo ikke, at den ikke kan flyve. Jeg burde heller ikke kunne ride, men jeg gør det jo stadigvæk ..." er Stinna citeret for at udtale. Som hun fortæller på sin hjemmeside: "Jeg har stor respekt for hesten som samarbejdspartner, og for mig er det netop partnerskabet mellem hest og rytter, der gør ridningen så meningsfuld. Uanset hvad jeg gør, er jeg optaget af at gøre det rigtigt og gøre det ordentligt. Og jeg vil gerne vise andre børn og unge – om de har et handicap eller ej – at man kan gøre hvad man vil. Det er om ikke at sætte begrænsninger for sig selv. Jeg håber også at kunne være en god rollemodel, og være med til at bane vejen for en fornyet respekt for parasport. Der er en professionalitet på vej ind i sporten og i handicapidrætten generelt, jeg er stolt af at være en del af."

Hun er i dag 26 år og har  2 x guldmedaljer fra VM i Tryon 2018 med i bagagen, dem vandt hun på hesten Horsebo Smarties. Imidlertid har Stinna dog stiftet et nyt partnerskab til hesten Blue Hors Soletto. Du kan følge Stinna på Instagram.

Copyright Ridehesten.com
Første gang paradressur var repræsenteret ved World Equestrian Games var i Kentucky i 2010. Her vandt holdet bronze mens Stinna fik en individuel bronze og sølv i kür med Labbenhus Snøvs, som snublede midt i programmet, men Stinna holdt sig i sadlen og den stærke pony kom på benene igen. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Stinna har en imponerende resultatrække:
VM 2018 Tryon, USA

Guld individuelt
Guld kür

EM 2017 Götheborg
Sølv hold
Bronze individuelt
Guld kür

Paralympiske lege Rio De Janeiro 2016
Bronze individuelt
Bronze kür

EM Herning 2013
Bronze hold
Bronze individuel
Bronze kür

Nyheden fortsætter efter annoncen

EM Moorsele 2011
Sølv hold
Sølv individuel
Guld kür

VM Kentucky 2010:
Bronze hold
Bronze Individuel
Sølv kür

8 x danmarksmester

Copyright Ridehesten.com
Stinna Tange vandt tre bronzemedaljer ved EM i Herning i 2013. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Priser og nomineringer
Se og Hørs Gunnar Fond Pris 2009
Kulturministerens handicapidrætspris 2016
Årets Para-sports atlet 2019 ”Pressalit Keep Living pris”
Nomineret til verdens bedste rytter af det international rideforbund FEI 2018

Vidste du? At para dressur er den eneste ridesportsdisciplin, som er en del af de Para Olympiske lege? Dressur er faktisk også den eneste disciplin, som findes i en para udgave til verdensmesterskaberne i ridesport. 

Indtil videre har Herning2022 præsenteret følgende ambassadører: 
Stinna Tange, para-dressur
Patrik Kittel, dressur
Cathrine Dufour, dressur
Sheena Bendixen, voltigering
Andreas Schou, springning

Du kan følge Herning2022 på Facebook eller Instagram, hvor du kan deltage i konkurrencer med mere.

 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner