Succes for medaljehåb og debutant

06-08-2022 18:58

Astrid Ø. Sørensen

Til VM Herning 2022 blev verdensmesterskabet i voltigering i dag skudt igang. Debutant skulle slet ikke have deltaget, men blev kvalificeret i sidste øjeblik og laver et godt resultat i dag. Også de danske medaljehåb starter godt ud

Copyright Ridehesten.com
Iben Dines Pedersen debutterede til VM for seniorer individuelt. Hun blev kvalificeret dagen før sidste tilmelding. Her ses hun på banen i dag. Foto: Ridehesten.com/Astrid Østergaard Sørensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom holdkonkurrencen i dressur er i fokus i dag, må man ikke glemme voltigørernes VM, hvor der er i den grad også er mulighed for gode danske resultater og måske endda en medalje. 

Formiddagen bød på 14 hold fra lige så mange forskellige lande som dystede i den indledende holdkonkurrence. 

Det danske hold endte på en samlet 5. plads ud af de 14 hold. Med små marginer op til de øvre placerede kan alt ske, når det hele bliver afgjort i kürfinalen for hold på mandag.

Fakta
Hvem er på det danske hold?

Det danske hold, "Team Denmark - BIS1" (fra Billund Sportsrideklub), består af følgende 6 piger: Helena Nagel-Harvig, Nanna Trab Christensen, Sheena Bendixen, Helena Sjøgren, Anna Lawaetz og Esther Rasmussen, som danner hold med hesten Turbo af Kloster og longefører Maria Rasmussen. 

Dorthe Ballegaard, holdleder for dansk voltigering, udtaler om det danske holds præstation i dag:

Pigerne var super seje i dag, og kom igennem ude store fejl. Alt kan ske i den her sport, så det er ikke til at spå om vi får en holdmedalje på mandag. Jeg ved, at pigerne nok skal gå ind og naile küren, men det spændende bliver, hvordan de ligger niveaumæssigt ift. de andre hold. Til VM sidste år (som blev holdt ekstraordinært sidste år pga. udsættelse pga. Covid-19) blev de nr. 4, og hvor ville det være fantastisk at bytte den 4. plads ud med bronze. 

Fakta
Hvordan foregår VM i voltigering?

Der er 4 discipliner: holdkonkurrence (6 på hvert hold), individuelt for mænd, individuelt for kvinder, Pas De Deux (for par), og så er der ydermere en nations cup, hvor både individuelle atleter og hold fra de bedste lande dyster i en fælles konkurrence. 

I voltigering bliver både voltigør, longefører og hesten bedømt, og det bedste man kan få er 10 point. Dommerne vurderer voltigøren ud fra forskellige parametre som smidighed, elegance og styrke, og så er der nogle bestemte kriterier for hver øvelse. I den tekniske konkurrence og küren bliver deltagere ydermere vurderet på den tekniske sammensætning og sværhedsgraden mm. Longeføren bliver vurderet på sin evne til at fremvise hesten, mens hesten galopkvalitet og lydighed også tæller med i bedømmelsen.

I holdkonkurrencen er der på førstedagen en obligatorisk konkurrence, hvor hvert hold har 6 minutter til at vise et bestemt program. 
I holdfinalen står den på kür, hvor de 6 deltagere har 4 minutter til at vise deres eget program. 

For de individuelle atleter gælder det, at de første konkurrencedag på 1 minut skal vise et bestemt program. På andendagen skal de vise et teknisk program, hvori der indgår nogle obligatoriske øvelser, men hvor deltagerne selv bestemmer rækkefølgen af øvelserne, samt hvad de vil lave mellem de bestemte øvelser. I kürfinalen er der frit valg på alle hylder; deltagerne må bestemme 100% selv. Her foregår det ligesom i dressur kür ved at deltagerne bliver vurderet på både sværhedsgraden samt hvordan de lykkedes med sværhedsgraden. 

Fold up

Individuelle konkurrencer - men aldrig alene
Over middag var det tid til den individuelle konkurrence for kvinder. Med startnummer 7 kom første dansker, Sheena Bendixen med Lasse Kristensen som longefører og hesten Ramstein, på banen. Med en 4. plads til VM sidste år er Sheena Danmarks største medaljehåb. Hun tog da også føringen, indtil verdensranglistens nr. 1, Manon Moutinho, kom på banen og slog Sheena med små marginer.
Ydeligere to voltigørere sneg sig ind mellem Sheena og Manon, så Sheena slutter som nr. 4 i dag, men niveauforskellen i toppen er meget lille. 

Copyright Ridehesten.com
Det danske medaljehåb Sheena Bendixen og longefører Lasse Kristensen. Foto: Ridehesten.com/Astrid Østergaard Sørensen

Dorthe Ballegaard fortæller, at hun tror og håber så meget på en medalje til Sheena, og så tilføjer hun, at en af de fantastiske ting ved voltigering er, at selv i de individuelle konkurrencer stiller man op som et team, idet også longeføreren og hestens præstationer indgår i bedømmelsen:

Derfor er man aldrig alene i voltigering, det handler altid om samarbejde, siger Dorthe

Nyheden fortsætter efter annoncen

Danske Nanna Christensen blev nr. 22 ud af 35 kvinder sammen med hesten Boston og longefører Pia Sørensen.

Copyright Ridehesten.com
Nanna Christensen var sidste dansker på banen i dag - her ses hun i en af de obligatoriske øvelser. Foto: Ridehesten.com/Astrid Østergaard Sørensen

Debutant præsterede over al forventning
Danmark var repræsenteret af ydeligere én voltigør i dagens konkurrence for kvinder; Iben Dines Pedersen. I år er 23-årige Ibens første år, hvor hun konkurrerer på internationalt niveau for senior, individuelt. Hun er gået fra det laveste internationale niveau i voltigering (1-stjernet) til det højeste (3-stjernet) udelukkende i 2022, hvilket er højst usædvanligt, siger Dorthe.

Iben endte sammen med hesten Tophoejs Geleto Lieto og longefører Hanne Haagen Hansen på 15. pladsen

Copyright Ridehesten.com
Iben Dines Pedersen. Foto: Ridehesten.com/Astrid Østergaard Sørensen

At Iben overhovedet er til start til VM-stævnet overrasker hende selv:

- Jeg havde allerede købt billetter til VM, og så når jeg lige at blive kvalificeret i sidste øjeblik. Dagen før sidste tilmelding til VM bliver jeg færdigkvalificeret til VM, og det er så vildt, at jeg er her som deltager og ikke bare tilskuer.

Hør Iben fortælle i videoen om, hvordan det er at deltage til et VM - og så endda på dansk grund: 

I morgen, søndag, står den på det tekniske program for kvinderne, inden det hele afgøres mandag, hvor der er kürfinale for hold og kvinder. 

I morgen starter ligeledes Pas-De-Deux (for par) verdensmesterskabet - vinderen findes onsdag. Her er Danmark repræsenteret af Freja Linde & Maria Thinggaard Sørensen.

Ingen danskere deltager i mændenes individuelle konkurrence.

Se resultater for holdenes konkurrence her og for kvindernes individuelle konkurrence her.

Se TV-sendetider her og læs meget mere om Herning 2022 her.

Følg med her på Ridehesten.com for at se, om det bliver til danske medaljer i voltigering. Vi krydser i hvert fald fingre, og holder jer opdaterede undervejs i medaljekampen.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen